FT: MB tartışması soru işaretleri yarattı

Güncelleme Tarihi:

FT: MB tartışması soru işaretleri yarattı
Oluşturulma Tarihi: Mart 22, 2006 10:44

Merkez Bankası başkanlığına ilişkin tartışmaların Türk piyasalarını vurduğunu bildiren Financial Times gazetesi, tartışmalarının "para politikasının istikameti" konusunda soru işaretlerine yol açtığını ileri sürdü.

Ekonomi gazetesi Financial Times, "Türk Merkez Bankası tartışması piyasaları vurdu" başlıklı haberinde Türk finansal piyasalarının Merkez Bankası Başkanlığına ilişkin siyasi tartışmaların yoğunlaşması üzerine zayıfladığını, para politikasının kısa vadeli istikameti konusunda soru işaretlerinin ortaya çıktığını yazdı.

Vincent Boland imzalı haberde Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ile Erdoğan hükümeti arasında Merkez Bankası başkanının atanmasına ilişkin olarak yaşanan sorunun Erdem Başçı’nın adaylığı açısından bir tehdit oluşturduğu ve bunun Bankanın bağımsızlığı için sorun yaratabileceği değerlendirmelerine yer verildi.

Cumhurbaşkanlığının, Erdem Başçı’yla ilgili bir kararname bulunmadığı yolundaki açıklamasına da dikkat çeken gazete, piyasaların beklenmeyen atama krizinin etkileri konusunda kaygılanırken hisse senetleri ve liranın zayıfladığını, tahvil faizlerinin yükseldiğini yazdı.

PİYASALAR RAHATSIZ

WestLB ekonomisti Sevin Ekinci’nin "Piyasalar çok rahatsız" değerlendirmesini de aktaran gazete, şöyle devam etti:
"Merkez Bankasının ve para politikasının bağımsızlığı, 2001 yılından beri Türk ekonomisindeki canlanmada kilit bir unsur oldu. Analistler, bankanın kredibilitesini tehdit eden en üst düzey görevine ilişkin siyasi bir tartışmanın, para politikasının istikameti konusunda kuşkuları yaratması halinde özellikle zararlı olacağını söylüyorlar."

KRİTİK KAVŞAK

Financial Times, kısa vadeli faizleri belirleyen Para Politika Kurulu’nun bazı üyelerinin görevinden son günlerde ayrıldığını veya ayrılacağının söylediğini belirterek bunun Türkiye’nin ekonomik reform programının "kritik bir kavşak"ta bulunduğu duygusunu pekiştirdiğini kaydetti. Erdem Başçı’nın Merkez Bankası başkanlığına atanması olasılığının piyasalarda ihtiyatlı bir biçimde karşılandığını belirten gazete, ancak başörtülü eşi ile ilgili haberler nedeniyle tartışmalı bir konu haline geldiğini yazdı. İngiliz gazetesi, "Hükümetin dini eğilimlerinin karşısında kendisini laikliğin koruyucusu olarak gören" Cumhurbaşkanı Sezer’in başörtülü eşi nedeniyle Başçı’yı veto etmeye hazır olduğunun söylendiğini de hatırlattı.

GEREKSİZ KRİZ

TÜSİAD’ın hükümeti Süreyya Serdengeçti’nin görev süresini uzatmayarak gereksiz bir krizi tetiklemekle suçladığını belirten gazeteye konuşan Lehman Brothers analisti Tolga Ediz de "Bunların hiç biri bankanın kredibilitesi için iyi değil. Ancak görevi kimin alacağına bağlı olarak onarılabilir" görüşünü dile getirdi.
Financial Times, tartışmanın "kritik bir zaman" ortaya çıktığını savunarak bankanın sıkı para politikasının, daha düşük faiz oranlarını talep eden bakanların ve ihracatçılar tarafından eleştirildiğine dikkat çekti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!