FT: İşdünyası kuş gribi için acil durum planları hazırlıyor

Güncelleme Tarihi:

FT: İşdünyası kuş gribi için acil durum planları hazırlıyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 10, 2006 11:20

Batı’da işdünyası olası bir kuş gribi salgını için plan ve hazırlıklarını yapmaya şimdiden başladı.-Financial Times gazetesi, dünyanın üçüncü büyük bankası HSBC’nin, salgın halinde çalışanlarının yüzde 50’si kadarının hasta olabileceği varsayımından hareket ederek acil durum planları hazırladığını yazdı.

Kuş gribinin Türkiye’nin çeşitli yerlerinde baş görtermesi, Batı’da endişe yarattı. Batı’da işdünyası, olası bir kuş gribi salgını için plan ve hazırlıklarını şimdiden yapmaya başladı. Dünyanın üçüncü büyük bankası HSBC, salgın halinde çalışanlarının yüzde 50’si kadarının hasta olabileceğini tahmin ederken Financial Times gazetesi "Kuş gribi sorunu, yönetim kurulu odalarına girdi" başlığını attı.

Kuş gribinin Türkiye’nin çeşitli yerlerinde başgörtermesi, Batı’da büyük endişe yarattı. Büyük Batılı şirketlerin bir salgın durumunda nasıl etkileneceğini ve buna karşın alınması gereken önlemleri değerlendirmeye başladığı belirtiliyor. Dünyanın üçüncü büyük bankası olan HSBC’nin salgın halinde çalışanlarının yarısı kadarının hasta olabileceğini tahmin ettiği ve bu durumda bankanın faaliyetlerinin nasıl sürdürebileceği planlamasını yaptığına dikkat çekiliyor.

ACİL DURUM PLANI

Ekonomi gazetesi Financial Times, büyük şirketlerin aldığı önlemleri iki ayrı haberinde değerlendirdi. Gazete, geçen sonbaharda Avrupa’daki ilk kuş gribi vakaları ortaya çıktığında HSBC Kriz Yönetme Grubu başkanı Bob Piggott’un, banka yönetimine bir salgın olasılığı karşısında hazırladığı bir acil durum planı sunduğunu kaydetti.
Gazeteye konuşan Bob Piggott da, olası bir kuş gribi salgının HSBC grubuna meydana okuyan en büyük sorun olduğunu belirtti. Piggott, üç aylık bir salgın durumunda sadece çalışanlarının yarısı kadarının hasta olabileceği varsayımından hareket ederek çalışmalar yaptığını anlattı.

EVDE ÇALIŞMA, TELEKONFERANSLAR...

Bob Piggot, çalışanların evlerinde çalışması, telekonferanslar ve bürolarının saatte bir dezenfekte edilmesi gibi önlemleri geliştirdiğini kaydetti. Financial Times de, HSBC’nin faaliyet gösterdiği 77 ülke için acil durum planları bulunduğunu kaydetti. FT, geçen ay danışmanlık şirketi Deloitte Touche tarafından gerçekleştirilen bir anketin 179 şirketten ancak 14’ünün planlamalarının yeterli olduğunu gösterdiğini yazdı.


Ancak şirketler önlem almaya başlıyor. Merkezi Londra’da bulunan Survive adlı danışmanlık şirketinin Aralık ayında kuş gribini görüşmek üzere işdünyasından 30 kriz yönetmenini bir araya getirdiğine dikkat çeken gazete, son bir yılda başta enerji, telekomünikasyon ve perakende ticaret başta olmak üzere, bazı şirketlerin "simülasyon" alıştırmalarına katıldıklarını anlattı.

Finacial Times, Survive yetkilisi David Lloyd’in bir salgın durumunda bazı sektörlerde ciddi istihdam sorunlarının çıkabileceği, bazı işyerleri ve bürolarının kapatılması gerekebileceği değerlendirmesine de yer verdi.
Ulaştırma sektörünün bu noktada "kritik" önem taşıdığını belirten İngiliz gazetesi, birçok uzmanın kamu ulaşım hizmetleri ve kara ulaşımının olası bir salgın için yeterince hazır olmadığına inandıklarını belirtti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!