FT: Irak parçalanırsa Türkiye, Kürtlere müdahele eder

Güncelleme Tarihi:

FT: Irak parçalanırsa Türkiye, Kürtlere müdahele eder
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 07, 2006 12:09

İngiliz Financial Times gazetesi, Irak’ta bir dağılmanın olması halinde, Türkiye’nin Kürtler’in bağımsız olmasını önlemek için müdahalede bulunabileceğini yazdı.

Dünyanın önde gelen finans gazetelerinden Financial Times, Irak’ta kesin çizgilerin kalmadığını ve ülkenin hızla bir sivil savaşa doğru sürüklenmekte olduğunu belirtti. Gazetede yayınlanan bir köşe yazısında, ABD Başkanı George Bush’un 2003 yılı Mayıs ayında yaptığı “görev tamamlandı” açıklamasına rağmen Irak’ta her geçen gün durumun daha da kötüye gittiği ifade edildi.

“SOKAK SOKAK ETNİK TEMİZLİK YAPILIYOR”

Irak’ta mezhep savaşlarının her gün ortalama 100 kişinin hayatına mal olduğu aktarılan yazıda, Sünni direnişçiler ve Şii milisler tarafından sokak sokak etnik temizlik yapıldığı öne sürüldü.

Yazıda, bu ortamdaki Irak’ta bir bölünmenin gerçekleşmesi halinde bu ülkenin komşularının da kendi çıkarlarını korumak için Irak’a müdahale edebilecekleri ifade edildi.

Gazete, böyle bir gelişmenin yaşanması halinde Türkiye’nin, Kürtler’in bağımsız bir bölge kuramaması için Irak’a müdahale edebileceği değerlendirmesini yaptı.

Irak parçalanırsa İran’ın Şiiler, Suudi Arabistan ve Ürdün’ün de Sunniler’i korumak isteyeceği belirtilen yazıda, ülkede bölünmeyi en çok isteyenlerin “herkesin bağımsız olması halinde hiçbir dostu kalmayabilecek Kürtler’in” istemesi bir “ironi” olarak nitelendirildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!