FT: Hükümet ilk sınavı IMF ile verecek

Güncelleme Tarihi:

FT: Hükümet ilk sınavı IMF ile verecek
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 24, 2007 13:01

Financial Times gazetesi, Türkiye’de seçim sonrası kurulacak yeni ekonomi ekibinin ilk görevlerinden birinin, IMF ile ilişkiyi uzatıp uzatmama kararı olacağını belirtti.

Haberin Devamı

Gazete, analistlere dayanarak Erdoğan'ın, çalışma piyasasına, sanayi sektöründeki yapısal değişikliklere ve sosyal güvenliği reformuna odaklanması gerektiğini yazdı.

Ekonomi gazetesi Financial Times, Vicent Boland imzalı iki aynı haberde Türkiye’deki seçim sonuçların iş ve finansal çevrelerindeki yankıları ile yeni AKP hükümetini ekonomide bekleyen dosyaları değerlendirdi.

“Erdoğan’ın ezici gabiliyeti yatırımcıları çok sevindirdi” başlıklı haberinde gazete, AKP’nin zaferinin ardından borsanın yüzde 5 arttığını, liranın dolara karşın son iki yılın en yüksek düzeyine ulaştığını kaydetti. Gazete şunları yazdı:

"Erdoğan’ın gabiliyeti, AKP’nin ekonomik ve siyasi gündemine büyük yatırım yapan yatırımcıların tercih idi. Ancak yeni cumhurbaşkanın seçimi konusunda hükümet ile laik kurumların çatışabileceği kaygısı sürüyor."

Haberin Devamı

Analistlerin, Erdoğan’ın bundan böyle çalışma piyasasına, sanayi düzeyindeki yapısal reformlara ve sosyal güvenlik reformuna ağırlık vermesi gerektiğini söylediklerini kaydeden gazete, enerji sektörünün önemli bir bölümünü özelleştirme planlarının da yeni bir düzenleme gerektireceğini de belirtti.

KABİNE'DE YENİ İSİMLER OLABİLİR

Birkaç faktörün, Erdoğan’ın geniş ekonomik gündemini ve konsantre olmak istediği alanları belirleyeceğini kaydeden gazete, “Bunlardan birinin (bakanlar kurulundaki) ekonomi ve finans görevlerine yeni kişilerin getirilmesi” olduğunu belirtti.  Merrill Lynch eski iktisatçısı Mehmet Şimşek’in, politika belirleme görevine getirilmesi beklendiğini yazan gazete, Şimsek’in de, Türkiye’nin mikro ekonomik ve yapısal reformlara odaklanması gereğini vurguladığına dikkat çekti.

EKONOMİ YÖNETİMİNDE REVİZYON BEKLENTİSİ... TIKLAYIN

Yeni ekibi bekleyen ilk görevlerden birinin, Türkiye’nin IMF ile ilişkinin uzatılıp uzatılmayacağı kararı olduğuna işaret eden Financial Times, mevcut stand-by anlaşmasının ilkbaharda sona ereceğini, Erdoğan’ın ise, Ankara’nın yakında artık bu tür desteğe ihtiyacı olmayacağını söylediğini anımsattı. Gazete şöyle devam etti:

“Diğer konular, piyasaların, AB’ye katılma çabasının gözden geçirileceği umudu ve yeni hükümetin, genel ekonomik reform süreci için hayati olarak değerlendirilen sosyal güvenlik sistemi reformu girişimini ne kadar çabuk yeniden ele alacağı.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!