Fransız senatosunda sosyalistler 'inkar' turlarına başladı

Güncelleme Tarihi:

Fransız senatosunda sosyalistler inkar turlarına başladı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 05, 2012 23:35

FRANSA’da Ermeni soykırımını inkar edenlere hapis ve para cezası öngören yasanın senatoya gönderilmesiyle senato hareketlenirken, sosyalist parti grubunda basına kapalı olarak bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Haberin Devamı

Senato’da çoğunluğunu elinde tutan sosyalist parti grubu, Türk ve Ermeni dernekleri, tarihçi ve anayasacıları 5 saatlik toplantı ile dinledi. Anayasa uzmanları Anne Levade ve Bertrand Matheieu, diyaspora temsilcileri Ara Toranyan, Antoine Bagdikyan ve Murad Papazyan, Türk dernekleri adına Anadolu Kültür Derneği Başkanı Demir Önger ve Tarihçi Pierre Nora konuştu. Nora, konuşmasında böyle kanunların tarihi araştırmalara sekte vurma tehlikesi olduğunu belirtti.

AMAÇ SOYKIRIM DEĞİL, TÜRKİYE’DE 6 İLİ ALMAK

Elli yıldan beri ilk kez Türk toplumuna söz verildi. Anadolu Kültür Derneği Başkanı Demir Önger Fransa’da yaşayan Türk toplumu adına toplantıya davet edildi. Basına kapalı toplantıda konuşulanları DHA’ya anlatan Önger şunları söyledi: "Konuşmam Fransa’daki Ermeni toplumunun nasıl organize olup özellikle Taşnakların nasıl çalıştığı konusundaydı. Papazyan dostluk kardeşlik derken diğer taraftan da kendi militanlarına da devamlı olarak Türkiye’yi düşman gösteriyor. Taşnak örgütü mensuplarının kendi konuşmalarından alıntılarla size aktarıyorum.

Haberin Devamı

Kendisi Marsilya’daki konuşmasında Büyük Ermenistan’ı realize etmek için Birinci etap soykırımı kabul ettirmek, ikinci etap tazminat ödettirmek, üçüncü etap ise Türkiye’den 6 ili almak diyor. Böylece bunların ne kadar samimi oldukları da ortaya çıkıyor. Senatörleri şoke eden bir olay da soykırımın BM nezdinde kabul edildiği yönünde diyasporanın söylemleri. Halbuki tanınan bir şey yok. Çok alt komisyonda bir raportör sunuyor ne kabul ediliyor ne reddediliyor. Bir üstteki komisyona gitmiyor, kanunlar komisyonundan da geçmiyor.

Aynı tuzağa İsveç komisyonu da düşüyor ve İsveç parlamentosu bunu 2002’de düzeltiyor. Senatörler bilgisiz. Senatörlere ‘siz tek taraflı olarak dinliyor ve böyle vahim hatalara düşüyorsunuz’ demek imkanını bulduk. Buradaki Ermenilerin tümünü bile temsil etmeyen bir grubun bu iddiaları dikkate alarak doğrusunuz diyorlar. Onlara bir de şunu hatırlattım Fransa’da 2001’de parlamento’da ’Fransa Ermeni soykırımını tanır’ yasasını geçirdiklerinde İngilizler Foreyn ofisten bayan Keyt bir deklarasyon yapıyor. ’Bu problem öyle kolay bir problem değil. Daha tarihçilerinde çalışması gereken bir problemdir. Bunu şu anda soykırım olarak tanımlayamayız’ diyor bunu hiç bir Fransız medyasında göremedik."

Haberin Devamı

3 Senatörün kendisine sorular yönelttiğin belirten Önger şöyle devam etti: "Senatörler üç soru yöneltti. Bunlardan birisi Türkiye Ermenistan ilişkileri. Çünkü Aratoryan konuşmasında ’Türkiye Hududu kapattı, izole ediyor’ cümlesini kullandı. Bende dedim ki Aratoryan’ın söylemediği Ermenistan’ın Yukarı Karabağ dışında altı bölgeyi işgal altına alıp etnik temizlik yapmıştır. Bunu söylemediğini belirttim. O yüzden kapalı dedim.

Bir başka Senatör’ün Taşnak grubu çok eski değil mi? sorusuna Bu yasa geçerse arkanızdan neler geleceği ve size ne gibi mesuliyetler getireceğini belirtmek için bu konuyu açtım dedim. Diğer bir soruya Türk halkının Ermeni halkı ile bir sorunu yoktur. Diyaspora genosit problemine sarılmış durumda. Genosit problemi hakikate ulaşmazsa diyaspora dağılır. Türkiye uluslararası bir tarihçiler kurulu ile bu konu ciddiyetle ele alınsın ve bu kurulun vereceği sonuçlara da katlanacağız. Kendi tarihi ile ilgisi olmayan üçüncü bir ülkenin bize bunu empoze etmeye hakkının olmadığını belirttim.

Haberin Devamı

Şu anda Türkiye’de olup bitenler de çok önemli. Örneğin 70 gazetecinin içeride olmasını çok iyi kullanıyorlar. Türkiye umarım bu çevrelere fırsat veren uygulamalara yeni anayasa düzenlemeleriyle son verir."

Anadolu Kültür Derneği Başkanı Demir Önger, Türkiye’nin tarihçilerin çalışabilmesi için arşivleri açmaya hazır olduğunu ve uluslararası komisyonun vereceği karara da razı olacağını dile getirdiğini ifade etti. Sosyalist grup 11 Ocak’ta Türkiye ve Ermenistan Büyükelçileri, Tarihçi Yves Thernon ve filozof Bernard Henry Levy’yi dinlenecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!