Fransız mimarisi müzede

Güncelleme Tarihi:

Fransız mimarisi müzede
Oluşturulma Tarihi: Eylül 13, 1998 00:00

Haberin Devamı

Aylık Mimarlık Dergisi Arredemento, son sayısında New York Soho'daki Guggenheim Müzesi'yle ilgili bir yazı yayınladı. Bu müze önümüzdeki ay açacağı bir sergiyle Fransa'nın geçtiğimiz kırk yıl boyunca ortaya koyduğu mimarlık/sanat üretimini mekansal okumayla gözden geçirmeyi hedefliyor. 14 Ekim'de açılacak ve 10 Ocak 1999'a kadar sürecek olan sergide Fransız sanatçı ve mimarların ürettiği işler tanıtılacak. Fransız mimari sanatındaki farklı mekan kavrayışları irdelenecek.

Sergiye adını veren ‘‘Premises’’ kavramı, İngilizce'de hem bir yer-mekan, hem de bir düşünce, tartışma anlamını taşıyor. Sergi bu kavramın çift anlamlılığı üzerine kurulmuş. Sergiye katılan mimar ve sanatçılar, enstalasyon, film, video, fotoğraf veya yapılar aracılığıyla fiziksel mekanla zihinsel mekan arasındaki etkileşimi sorguluyor. Etkinliğin, biri görsel sanatlar, diğeri mimarlık olmak üzere iki ayağı bulunuyor.

Serginin mimari bölümünün temaları ise şöye: ‘‘Biçimin Karşısında Bağlantı’’, ‘‘Yaşama Koşullarının Yükseltilmesi’’, ‘‘Mimarlığın Üretimi’’, ‘‘Kapsam Karşısında Parçalanmışlık’’ ve ‘‘Aygıtlar’’. Sergi çerçevesinde düzenlenecek yan etkinliklerin başında bir sinema etkinliği yer alıyor. Bu kapsamda, Marguerite Duras, Jean-Luc Godard, Jean Marie Straub, Daniel Huillet, Eric Rohmer ve Jacques Tati gibi ‘‘klasik’’ sinemacıların yanısıra Olivier Assayas gibi genç kuşak yenilikçi sinemacıların eserlerine de yer veriliyor. Sergi kapsamında kasım ayı boyunca düzenlenecek oturumlarda mimarlık, kuram ve tarih dünyasından tanınmış isimler ‘‘premises’’ teması üzerine konuşacaklar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!