Fransız Büyükelçi'den terör desteği

Güncelleme Tarihi:

Fransız Büyükelçiden terör desteği
Oluşturulma Tarihi: Ekim 28, 2008 17:24

AB dönem başkanı Fransa'nın Ankara Büyükelçisi Bernard Emie, AB'nin terörle mücadele konusunda Türkiye'nin yanında yer aldığını söyleyerek, "PKK, hepimiz için bir terör örgütüdür ve ülkelerimizde buna göre muamele görmektedir" dedi.

Büyükelçi Emie, bugün Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan onuruna yemek verdi. Ankara'daki AB büyükelçilerinin de katıldığı yemekte konuşan Emie, bu yemeğin dönem başkanı ülkeler tarafından düzenlenmesinin gelenek haline geldiğini belirterek, bu toplantının Türkiye'nin BM Güvenlik Konseyinin (BMGK) geçici üyeliğine seçilmesinden hemen sonra, ve AB Komisyonunun gelecek hafta açıklayacağı ilerleme raporundan hemen önce yapıldığına dikkati çekti.

Altı aylık Fransa dönem başkanlığının yarısına gelindiğini belirten Emie, önceliklerini öngörülemeyen bazı zorluklar yüzünden yeniden düzenlediklerini söyledi ve bu zorlukları, Gürcistan krizi ve mali kriz olarak sıraladı.

AB'nin Gürcistan konusunda, tarihinde ilk kez bir savaşın sona ermesi konusunda arabuluculuk yaptığını ifade eden Büyükelçi Emie, bu konuda Türkiye ile Fransa'nın yakın işbirliği içinde olduğunu belirtti. Bu çerçevede, Türkiye'nin Kafkasya İstikrar ve İşbirliği Platformu fikrini desteklediklerini ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Erivan'a yaptığı ziyareti memnuniyetle karşıladıklarını ifade eden Emie, ancak bölgenin istikrarı için daha yapılması gerekenler bulunduğunu bildirdi.

Konuşmasında mali krize de değinen Fransa Büyükelçisi, mali krizle mücadele için Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy liderliğinde Fransa dönem başkanlığının çok çalıştığını ifade etti.

"FRANSA DÖNEM BAŞKANLIĞI SÖZÜNÜ TUTUYOR"

Büyükelçi Emie, Türkiye'nin AB üyeliği konusunda, "Fransa dönem başkanlığı sözünü tutuyor" diyerek, Türk yetkililerin de Fransa'nın Türkiye'ye yönelik "yansız ve objektif" bir dönem başkanlığı yürüttüğünü kabul ettiklerini görmekten memnun olduğunu söyledi.

Ulusal program taslağının AB süreci için yapılması gereken reformlar çerçevesinde önemli bir yol haritası olacağına inandıklarını söyleyen Emie, ifade özgürlüğü konusunda daha fazla ilerleme sağlanması gerektiğini bildirdi.

Büyükelçi Emie, konuşmasında terörle mücadele ve terör örgütü PKK konusuna da değinerek, şunları kaydetti:
"Hiçbir şey şiddeti haklı kılamayacağı için, AB terörle mücadele konusunda Türkiye'nin yanında yer alacaktır. PKK hepimiz için bir terör örgütüdür ve ülkelerimizde buna göre muamele görmektedir. Hükümetinizin demokrasi yoluyla bu konuyu ele alacağından eminiz."

Türkiye'nin AB ile yürüttüğü müzakere sürecinde, yeni başlıkların açılması için tüm Avrupalı ortaklarla beraber hazırlayıcı çalışmalar yaptıklarını söyleyen Emie, Türkiye'nin son birkaç haftadır devam ettirdiği sürece bağlılığını sürdürmesi durumunda iki müzakere başlığının açılabileceğini kaydetti.

Fransa Büyükelçisi Emie, Kıbrıs konusunda ise, başlayan müzakerelerin yakın bir zamanda sonuç getirmesi konusunda umutlu olduklarını belirtti ve "AB, bu konuda destek vermeye hazırdır ve aynı zamanda Avrupa ailesinin bir üyesi olan Kıbrıslı Türkleri doğrudan desteklemeyi sürdürecektir" diye konuştu.

Büyükelçi Emie, konuşmasının sonunda ise Türkiye'nin BM Güvenlik Konseyinin (BMGK) geçici üyeliğine seçilmesinden dolayı Dışişleri Bakanı Ali Babacan'ı kutladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!