Fransa'da peçe gerginliği yükseliyor

Güncelleme Tarihi:

Fransada peçe gerginliği yükseliyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 15, 2013 10:09

Paris’in en yoksul banliyölerinden Argenteuil’de 3 gündür peçe ve türban gerginliği yaşanıyor. Peçeli bir kadını kontrol etmek isteyen polislere 60 kadar mahalle sakininin saldırmasının ardından, dün de dazlaklar olayın intikamını almak için yeniden türbanlı ve hamile bir kadına saldırdı.

Haberin Devamı

Perşembe sabahı 10.30’da meydana gelen olayda 21 yaşındaki hamile kadın, tahlil yaptırdığı tıbbi laboratuvardan çıkışta 2 dazlak saldırganın saldırısına uğradı. Genç kadının türbanını çeken dazlaklar kadına yumruk atarak saçının bir bölümünü kesti. Türbanlı kadın polise verdiği ifadede kendisine saldıranlara "Vurmayın hamileyim dedim ama haile olduğumu öğrenince bu sefer karnıma tekme attılar" dedi.  Ancak adli tıp raporunda darp izlerine rastlanmadığını belirten polis kaynakları, kadının ifadesinde çelişki olduğunu belirtti. Kadını yerde oturmuş vaziyette bulan Nacer adlı komşusu, "Tamamiyle donmuş kalmıştı. Elbisesi ve türbanı yırtılmıştı. Saldırganların birinin elinde bir tutam saç vardı. Şoka giren kadını yerde bırakarak ikisi de kaçtılar" dedi.

Haberin Devamı

İSLAMAFOBİ ARTIYOR

İslamafobi gözlemcisi Abdallah Zakri ve pek çok dernek olaydan duyduğu üzüntüyü dile getirdi. Zakri, İslamafobik saldırıların artış gösterdiğine dikkat çekerek, gelişmelerin Müslüman yurttaşları endişelendirdiğini belirtti.

Salı akşamı da aynı bölgede  polisin peçeli bir kadına kimlik kontrolü sırasında uyguladığı “şiddet” ise 500 kişilik bir grup tarafından protesto edildi. Argenteuil Belediyesi önünde toplanan yaklaşık grup, Müslüman kadınlara yönelik şiddetin durdurulmasını talep ederek   Belediye Başkanı Philippe Doucet’nin istifası istendi.

"POLİSİN YAPTIĞI İŞLEM NORMAL"

Gruba hitaben konuşan Belediye Başkanı Doucet ise polisin şiddet uygulamadığını ve yapılan işlemin normal olduğunu söylemesi üzerine göstericilerin tepkisiyle karşılaştı. Bu sırada kalabalıktan atılan kağıt ve pet şişelerden bazıları Doucet’e isabet etti. Bugüne kadar Argenteuil’de ırkçı saldırı olmadığını savunan Doucet, polisler hakkında yapılan suç duyurusu kapsamında işlemlerin başlatıldığını kusuru olan personelin cezalandırılacağını söyledi.

Doucet’in konuşmasının ardından belediye binasına girmek isteyen göstericilerle güvenlik görevlileri arasında arbede yaşandı.

AA muhabirine açıklamalarda bulunan Fransa Magribli Çalışanlar Birliği üyesi Samir Djamel Sammah, Argenteuil’de son iki hafta içinde Müslüman kadınlara yönelik çeşitli saldırıların olduğunu belirterek, son saldırının Fransız polisi tarafından yapıldığını ileri sürdü. Birkaç gün önce akşamüstü yürüyerek evine giden peçeli bir kadının polisler tarafından durdurulduğunu dile getiren Sammah, şöyle konuştu:

Haberin Devamı

“Yüzü peçeyle örtülü Rabia isimli kadın yanında üç çocuğu ile evine giderken üç polis tarafından önü kesiliyor ve kimlik kontrolü yapılmak isteniyor.Kadın kimliğini gösterdikten sonra yüzünü açması isteniyor. Kadın itiraz edince ‘seni gözaltına alırız’ diye tehdit ediliyor. Bunun üzerine yüzünü açmayı kabul eden kadından başındaki örtüyü tamamen çıkarması isteniyor. Rabia, bunu kabul etmeyince şiddet uygulayarak çocuklarıyla birlikte gözaltına alınıp karakola
götürülüyor.”

Sammah, olayın duyulmasının ardından kadının yakınlarının bilgi almak için karakola gittiğini, ancak polisin kalabalığa orantısız güç kullanarak, biber gazı sıktığını söyledi. Sammah, bu sırada salıverme işlemleri yapılan Rabia'nın da şiddetten ve biber gazından etkilendiğini aktardı. Polisin bu uygulamasının tamamen ırkçı ve İslam karşıtlığından kaynaklandığını belirten Sammah, polislerin cezalandırılması için konuyu İçişleri, Adalet bakanlıkları ile Ulusal Meclis’e taşıyacaklarını ve olayın örtbas edilmesine izin vermeyeceklerini kaydetti.

Haberin Devamı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!