Fransızların rahatını kaçıracak karar

Güncelleme Tarihi:

Fransızların rahatını kaçıracak karar
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 18, 2010 11:22

Fransız hükümetinin sosyal güvenlik sistemindeki açığı kapatmak için emeklilik yaşını artırma planı, hükümetle birçok Avrupa ülkesine göre yaşta kazanılan emekliliğin devam etmesini isteyen sendikaları karşı karşıya getiriyor.

Haberin Devamı

Hükümetten yapılan açıklamada şu anda en az 60 olan emeklilik yaşını artırmak için bir tasarı sunulmasının planlandığı belirtildi. Açıklamada, emeklilik yaşında yeni alt sınırın kaç yaş olacağı belirtilmezken, yüksek gelir grubundaki vatandaşlara yeni vergi getirileceği de söylendi.

 

Hükümetin bu kararının ardından tepkilerini dile getiren sendikalar ise tasarıya karşı 27 Mayıs'ta ülke genelinde bir protesto gösterisi yapma kararı aldı.

 

ZAMANLAMA ANLAMLI

Fransız hükümetinin kararı, Yunanistan'da yaşanan borç krizinin hem Fransa'yı hem de diğer Avrupa ülkelerini bütçe açıklarını azaltmak için daha çok baskı altına soktuğu bir dönemde geldi. Fransa tıpkı Almanya gibi Avrupa'da kredi notu en yüksek olan ülkelerin başına geliyor. Ancak bazı analistler, Paris hükümetinin bütçe disiplinini sağlamaya yönelik tedbirler aldığını göstermemesi durumunda not indirimi ile karşı karşıya kalabileceği endişesi taşıyor.

 

Haberin Devamı

Fransa merkezli düşünce kuruluşu Générations Citoyennes başkanı olan ekonomist Christian Saint-Etienne yaptığı değerlendirmede, "Bu bir sınav... Fransa'nın kredibilitesi tehlike altında" dedi.

 

Birçok Avrupa Birliği üyesi, yavaş ekonomik büyüme ve yaşam sürelerinin uzaması nedeniyle geçtiğimiz yıllarda hem emeklilik yaşlarını yükseltmiş hem de maaşlarda kesintiye gitmişti. Almanya, 2007 yılında emeklilik yaşının kademeli olarak 65'ten 67'ye çıkması yönündeki yasayı kabul etmişti. İtalya'da geçen sene önümüzdeki dönem için benzer bir karar almıştı.

 

AÇIK KORKUTUYOR

Fransa'nın gerekli önlemleri almaması durumunda, hali hazırda 10 milyar euro olan emeklilik fonlarından kaynaklanan açığın, 2050 yılında kadar 103 milyar euroya çıkabileceği tahmin ediliyor.

 

Haberin Devamı

Sarkozy hükümeti daha önce, ülkenin rekabetini olumsuz etkileyeceği gerekçesiyle açıkları kapatmak için ücretlilerden alınan vergide artırıma gidilmeyeceğini ve özel satış vergisi uygulamasına geçilmeyeceğini söylemişti.

 

Ancak, hükümet şimdi seçimdeki vaatlerinin aksine üst gelir grubuna yeni vergi getirmeyi düşündüğünü açıkladı. Hükümet yetkilileri, planlanan bu yeni verginin sembolik olacağını ve yıllık katkısının 2 ile 3 milyar euro arasında olacağını belirtiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!