Fransa Dışişleri Bakanı Kouchner Ankara'ya geldi

Güncelleme Tarihi:

Fransa Dışişleri Bakanı Kouchner Ankaraya geldi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 05, 2007 13:19

Fransa Dışişleri ve Avrupa İşleri Bakanı Bernard Kouchner temaslarda bulunmak üzere Ankara'ya geldi.

Haberin Devamı

Kouchner'i, Esenboğa havaalanında Fransa'nın Ankara Büyükelçisi Bernard Jean Maurice Emie ve diğer yetkililer karşıladı.

Konuk bakan ziyareti sırasında Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan ile bir araya gelerek, ortak basın toplantısı düzenleyecek. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından kabul edilecek olan Kouchner'in akşam saatlerinde Türkiye'den ayrılması bekleniyor.

GÖRÜŞMELERİN GÜNDEMİ

Görüşmelerde, ikili siyasi, ekonomik ve kültürel ilişkilerin yanı sıra Türkiye'nin AB üyelik müzakereleri, Kıbrıs ile bölgesel ve uluslararası konular ele alınacak.
Görüşmelerde, Fransa'nın önerdiği ve Türkiye'nin de aktif biçimde içinde olmasını arzu ettiği “Akdeniz Birliği” ile AB'nin sınırlarına ve ilerideki stratejilerine açıklık getirilmesi için yine Birlik içinde oluşturulmasını istediği “akil adamlar komitesi” konularının da gündeme getirilmesi bekleniyor.

Haberin Devamı

Türk tarafı, görüşmelerde, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin tam üyelik yerine önerdiği “imtiyazlı ortaklığı” kesinlikle kabul etmeyeceğini ve müzakerelerin hedefinin tam üyelik olduğunu bir kez daha vurgulayacak.

Türkiye, Fransa Meclisinde kabul edilen, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının kabul edilmemesini suç sayan yasa teklifinin Senato gündemine kesinlikle getirilmemesini isteyecek ve bu konunun ikili ilişkilere verdiği zarara dikkati çekecek.

Başta Afganistan, Lübnan, Irak, İran ve Kafkasya'daki gelişmeler olmak üzere bölgesel konular da ele alınacak. İkili ekonomik ilişkilerin ve Fransa'nın Türkiye'de yapacağı yatırımların da gündeme gelmesi bekleniyor.

TÜRKİYE-FRANSA İLİŞKİLERİ

Türkiye-Fransa ilişkilerine son dönemde, Ermeni iddialarına karşı çıkılmasını suç sayan yasa teklifinin Fransa Meclisinde kabul edilmesi ve Fransa'nın Türkiye'nin AB üyeliğine ilişkin olumsuz tavrı damgasını vurdu.

Türkiye'nin AB ile sürdürdüğü tam üyelik müzakerelerinde zaman zaman sorun çıkaran Fransa, AB'nin çeşitli düzeylerdeki toplantılarında Türkiye'nin karşısında yer aldı ve Rumların tezlerini destekleyen çıkışlar yaptı.

Haberin Devamı

Fransa'da ilk turu Nisan, ikinci turu Mayıs ayında düzenlenen cumhurbaşkanlığı seçimlerinden önce de Türkiye'nin AB üyeliği konusu yoğun biçimde kamuoyunun gündemini meşgul etti.

En güçlü aday Nicolas Sarkozy, özellikle aşırı sağ partinin seçmenlerinden oy alabilmek için, Türkiye'nin üyeliğine karşı çıkacağını söyledi ve hatta seçilirse müzakereleri durduracağı mesajını verdi.

Seçimlerin ardından Türkiye politikasında kısmen ılımlı bir çizgi izleyen Sarkozy, ikili ilişkileri tekrar düzeltmek amacıyla önce Cumhurbaşkanlığı danışmanını özel bir ziyaret için Türkiye'ye gönderdi. Bu ziyareti Fransa Dışişleri Bakanlığı müsteşarının ziyareti izledi.

Sarkozy, Türkiye ile tam üyelik müzakerelerinin devam etmesine karşı çıkmadı ve toplam 35 faslın 30'u ile ilgili müzakerelerin açılıp kapanmasına karşı çıkmayacağını söyledi.

Haberin Devamı

Dışişleri Bakanı Kouchner, Sarkozy'nin aksine, Türkiye'nin tam üyeliğine sıcak bakmasıyla tanınıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!