Fransa’da Alstom kavgası çıktı

Güncelleme Tarihi:

Fransa’da Alstom kavgası çıktı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 29, 2014 09:44

Küreselleşme karşısında dünya devleri ile rekabette güçlük çeken Fransız firmaları bir bir yabancı sermayeye gidiyor.

Haberin Devamı

Lafarge’ın İsviçre’ye, Publicis’in Hollanda’ya göç etmesi ve PSA Peugeot Citroen’in Çinli Donfeng firmasına satışının ardından, enerji ve hızlı tren alanında ülkenin en büyük firması Alstom’un da Amerika’ya satılması eğilimi şiddetli tepkiye yol açtı.

Geçtiğimiz pazar günü toplanan Alstom yönetimi General Electric ile pazarlıkların ilerlediğini ve 10 milyar Euro karşılığında şirketin yüzde 75 hissesinin GE’ye satılabileceğini, kararlarını 3 gün içinde verecek­lerini açıkladı. Açıklama üzerine satışa müdahale eden François Hollande, firmanın Avrupa’da kalması gerektiğini savuna­rak, satışta Alman Siemens firması lehinde ağırlığını koy­du.
Avrupa’da dev bir rakiple karşı karşıya kalma endişesi Siemens’i de harekete geçirdi ve Alstom için 10-11 milyar Euro teklif verdi.

3 PATRON ELYSEE’DE

Hollande, dün General Electric Genel Müdürü Jeffrey İmmelt, Alman Siemens’in patronu Joe Kaeser ve yüzde 30’luk hisseyle şirketin en büyük hissedarı olan Fransız Bouygues firmasının patronu Martin Bouygues ile Elysee’de bir araya geldi.

Hollande, Alstom’dan Fransa’nın enerji ve güvenlik alanındaki stratejik çıkarlarını ve istihdamı koruyan bir karar almasını isterken, talip firmalara işçi çıkarılmaması şartı getirdi. Hollande’ın restini gören GE, bu talebi “3 yıl boyunca işçi çıkarmayacakları” garantisiyle yanıtla­dı. Sanayi Bakanı Arnaud Montebourg da, Alstom yönetiminden, “Bu kadar önemli bir şirketin yüzde 75’ini satmak için acele etmemeleri” çağrısı yaptı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!