FP'den son dakikada parti kapatma yasası

Güncelleme Tarihi:

FPden son dakikada parti kapatma yasası
Oluşturulma Tarihi: Aralık 11, 2000 00:00

FP Grup Başkanvekili Yasin Hatipoğlu, kapatılan partinin devamı olduğu iddia edilen bir parti için, "Kuruluş belgelerinin İçişleri Bakanlığı'na tesliminden itibaren 30 gün geçtikten sonra devamı olduğu iddiası ile işlem yapılamayacağı ve kapatma davası açılamayacağını öngören bir yasa önerisi verdi.

FP Grup Başkanvekili Yasin Hatipoğlu tarafından TBMM Başkanlığı'na verilen yasa önerisinde, Siyasi Partiler Yasası'nın 95'inci maddesine, "Kapatılan partinin devamı olduğu iddia edilen bir parti için bu Kanunun 104'üncü maddesine göre işlem yapılır; ancak bu parti hakkında, kuruluş belgelerinin İçişleri Bakanlığı'na tesliminden itibaren 30 gün geçtikten sonra devamı olduğu iddiası ile işlem yapılamaz, kapatma davası açılamaz" hükmünün eklenmesi öngörüldü.

Yasa önerisinin gerekçesinde, Anayasa'da temelli kapatılan bir partinin başka bir ad altında kurulamayacağı hükmü bulunduğuna dikkat çekilerek,"Dolayısıyla konu herhangi bir partinin kurulmasında, bu yeni partinin temelli kapatılan bir siyasi partinin devamı olarak kurulup kurulmadığıyla ilgili bir konudur. Bu yüzden bu konunun bir partinin kuruluşu anında incelenerek karara bağlanması gerekir. Nitekim, bir partinin kuruluşunda tüzük ve programında yasalara aykırı herhangi bir husus varsa bunun da tespit edilerek partiye bildirilmesi böyle bir süreye bağlanmıştır" denildi.

Sürenin daha uzun tutulmasının konunun önemi ile bağdaşmayacağını vurgulanan gerekçede, sürenin uzun tutulmasının demokratik sisteme ve onun vazgeçilmez unsurları olan siyasi parti rejimine zarar vereceği kaydedildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!