FP'den MHP'ye davet

Güncelleme Tarihi:

FPden MHPye davet
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 17, 1999 00:00

Haberin Devamı

Ecevit'ten beklediği yumuşama sinyalini alamayan MHP Lideri Devlet Bahçeli'nin koalisyon görüşmelerini askıya alması FP'yi harekete geçirdi. Kutan, dün Bahçeli'ye DSP'yi dışarıda bırakan Milliyetçi Cephe hükümeti önerdi ve ‘‘414 oyu olan sağ blok birden çok hükümet formülü çıkarabilir’’ dedi.

MHP'nin, DSP Genel Başkanı Bülent Ecevit'in randevu talebini reddetmesinin ardından FP, MHP'ye DSP'yi dışarıda bırakan Milliyetçi Cephe hükümeti önerisinde bulundu. FP, MHP-ANAP-DYP eksenli böyle bir hükümeti gerekirse dışarıdan desteklemeyi de taahhüt etti.

FP ayrıca, MHP'ye türbanlı Milletvekili Merve Kavakçı krizinin çözülmesi karşılığında Meclis Başkanlığı'nı vermeyi de göze aldı. FP Genel Başkanı Recai Kutan, DSP'nin dışındaki 414 kişilik milletvekili grubunun içinden birden fazla hükümet alternatifi çıkabileceğini söyleyerek, DSP dışı hükümet modeli önerdi. Kutan, dün Merit Altınel Otel'de İl Başkanları toplantısında özetle şu değerlendirmelerde bulundu:

SOMUT ADIM ATAMADI

Ecevit, aradan geçen iki haftaya rağmen somut bir adım atamadı. Muhtemelen bugün Bahçeli ve Yılmaz ile görüşecek. İş çevreleri ve bazı sivil toplum örgütleri DSP-MHP-ANAP hükümet formülünden yana görüş beyan ediyor. Bu koalisyon hakkında, vatandaşların kafasında, böyle bir hükümet kurulabilir mi, böyle bir model en uygun çözüm müdür, şeklinde bir sürü tereddüt var.

MHP'Yİ KÖŞEYE SIKIŞTIRMA

Bir süre önce gazetede, DSP'nin, MHP ve ANAP'a dayatacağı bir koalisyon protokol taslağı ilan edildi. Dikkatle incelenirse DSP'nin kafasında MHP ortaklığı hakkında bir sürü tereddüt mevcut. Protokol bu endişeyle MHP'yi köşeye sıkıştırmak için hazırlanmış. Rahşan Ecevit'in bir gazetede yayımlanan mülakatında ortaya koyduğu görüşler MHP'yi kızdırdı. MHP millet önünde imtihan veriyor. MHP'nin beyanlarıyla DSP-MHP-ANAP koalisyonuna sıcak bakması büyük bir hataydı.

DSP'NİN SANDALYESİ

DSP'nin Meclis'te 136 sadalyesi var. DSP'nin dışında ise bazı meselelerde müşterekler bulunan 414 milletvekili var. 414'lük grup, içinden birden fazla hükümet alternatifi çıkabilir. Hükümet kurmak, Meclis Başkanı'nı seçmek, hatta 2000 yılında cumhurbaşkanını seçebilmek için niçin bu 414 kişilik grup müştereken hareket etmez de, başbakanlığı da, Meclis Başkanlığı’nı da 136 kişilik solcu gruba bırakır? FP olarak, 108 üyemizle böyle bir uzlaşmaşa, işbirliğine hazırız.

SADECE MERVE Mİ

Başını açmayan bir milletvekilini şaibeli bir şekilde Meclis dışında bırakmak Türk siyasi tarihine kara bir leke olarak geçecektir. Ecevit, bir milletvekiline, ‘‘Haddini bildirin’’ diyerek, 1980 öncesinin kışkırtıcı tarzını sergiledi. Ecevit aynı gerginliği MHP ile ilişkilerde de yaratmaya çalışıyor. Türk makamlarına haber vermeden Amerikan vatandaşlığına geçen yegane kişi Kavakçı mı?

DEMOKRASİYE DARBE

Kavakçı'nın milletvekilliğini düşürmek, Türk demokrasisine indirilen en büyük darbelerden biri olacak. Başını açmayan bir milletvekilini, şaibeli bir şekilde vatandaşlıktan atarak, meclis dışı bırakmak, Türk siyasi tarihine kara bir leke olarak geçecektir. Bunun mesuliyetini, Ecevit ve bakanları ömür boyu taşıyacak. Milletin gözü MHP'de. Acaba MHP iktidar uğruna, bu kadar istiskale rağmen parti zihniyetini, baskıcı, dayatmacı, iş değil laf üreten zihniyeti iktidara taşıyacak mı?

İl başkanlarını topladı

FP'den milletvekili seçilen Amerikan vatandaşı Merve Kavakçı'nın yarattığı skandaldan bunalan FP Lideri Recai Kutan, dün il başkanlarını toplayarak durum değerlendirmesi yaptı. Kutan, Merve skandalının parti örgütü ile Anadolu'daki yansımalarını il başkanlarından öğrenmeye çalıştı.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!