FP, türban vampiri

Güncelleme Tarihi:

FP, türban vampiri
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 08, 1999 00:00

Haberin Devamı

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Vural Savaş, Fazilet Partisi için kapatma davası açtı. Başsavcı iddianamesinde, ‘‘Kutan ve FP'liler, kandan başka bir şeyle beslenemeyen vampirler gibi, türbanı kullanarak dini inançları sömürüyorlar’’ ifadesine yer verdi.

FP'ye dün kapatma davası açan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Vural Savaş, yedi sayfalık tarihi iddianamesinde, FP İstanbul Milletvekili Merve Kavakçı'nın Meclis'e Genel Kurulu'na türbanlı girmesine önemli yer ayırdı.

İddianamede, Genel Başkan Recai Kutan ve FP'nin tüm yöneticileri, milletvekilleri, belediye başkanları ‘‘Adeta kandan başka birşeyle beslenemeyen vampirlere’’ benzetildi. FP'lilerin köy köy gezerek, ‘‘başörtüsüne uzanan eller kırılsın’’ sloganı atılan toplantılar, yürüyüşler yaptırarak ve türbanı kullanarak, vatandaşlarımızın bir kısmının dinsel inaçlarını en kolay yoldan sömürüp, laik devlet düzenimizle çatışmaya sokmaya çalıştıkları ve halkımızın bir bölümünü ‘devlete karşı kışkırtmaya alışkanlık haline getirdikleri’ vurgulandı.

FP PLANLADI İddianamede, türban eylemini Kutan ve FP yönetiminin planladığı, teşvik ettiği, propagandasını yaptığı, türbanla FP milletvekili Nazlı Ilıcak'ın refakatinde Genel Kurul'a gelen Kavakçı'yı tüm FP milletvekillerinin tezahürat yaparak desteklediği belirtildi. İddianamede, ‘başörtüsü kavgasının TBMM’ye taşınmasının sağlanması için FP İstanbul Milletvekili Merve Kavakçı'nın özel olarak seçildiği ve Meclis'de yapacağı eylemi tüm FP milletvekileri ve parti yöneticilerinin önceden bildiğini' savunan Savaş, ‘‘Kavakçı'nın TBMM'de yaptığı ve başörtüsü eylemini insafsız ve ancak bir ajan provakatöre yakışacak biçimde, Amerika'da zencilerin insan hakları için yaptığı mücadeleye benzettiği basın toplantısına, FP Grup Başkanvekili Abdullatif Şener ile birlikte FP'li pek çok milletvekililin katılması, eylemin FP yöneticileri tarafından planlandığını ve teşvik edildiğini açık bir şekilde göstermektedir’’ dedi.

İddianamede, FP'li Genel Başkan Yardımcısı Abdullah Gül'ün, ‘‘Başörtülü birisi Meclis'te Anayasa'yı ihlal ediyorsa, Meclis'in dışında da ihlal ediyor demektir. O zaman dışardaki bütün başörtülüleri topla, otobüstekiler de ihlal ediyor’’ sözleri de, laik devlet düzeni aleyhinde propaganda olarak nitelendirildi ve kapatmaya delil gösterildi.

SEPTİOĞLU'NA İMA

Savaş, TBMM'nin Geçici Başkanı Ali Rıza Septioğlu'nun türbanlı Kavakçı'yı Genel Kurul Salonu'na kabul etmesi ve yasama faaliyetine katılmasına izin vermesinin de suç olduğunu ima ederek, ‘‘TBMM Başkanı hakkında gereğine yapmak görevli Cumhuriyet Başsavcımıza aittir’’ dedi.

YEMİN EDEMEZ

Başsavcı'nın türbanla yemin tartışmasını noktalayan uyarısı aynen şöyle:

‘‘TBMM İçtüzüğünde ‘türbanla yemin edilemez' şeklinde yasaklayıcı bir hüküm bulunmaması, FP yöneticileri ile Merve Kavakçı'nın eylemine meşruiyet kazandırmaz. Çünkü Anayasa Mahkememiz, yüksek öğrenim kurumları, resmi daireler dahil, tüm kamusal kuruluşlarda, başörtüsü ve onunla birlikte kullanılan belli biçimlerdeki giysilerin giyilebilmesi için yapılacak yasal düzenleme girişimlerinin geçerli olamayacağını ve bu tür eylemlerin Anayasa'daki laiklik ilkesine aykırılık oluşturacağını açık bir biçimde belirtilmiştir. Anayasa Mahkemesi kararları hem yasama, yürütme ve yargı organlarını, idare makamlarını ve hem de gerçek ve tüzel kişileri bağlar.

TBMM'de hanım milletvekillerine başörtüsüyle yemin etmelerine ve yasama faaliyetlerine katılmasına izin veren TBMM Başkanı hakkında gereğini yapmak, görevi Cumhuriyet Başsavcımıza ait olmakla birlikte, Anayasamızın değişmez ilkeleri ve Anayasa Mahkememi'zin uyum gösteren içtihatları karşısında resmi dairelerimizde, belediyelerimizde, okullarımızda TBMM'de başka bir deyişle tüm kamusal kuruluşlarda başörtüsü veya türban gibi dinsel kaynaklı giysilerle eğitim veya görev yapılması için girişimlerde bulunan veya destek veren siyasi partiler hakkında kapatma davası açmayan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı'nın görevi kötüye kullanmak suçunun sanığı olabileceği de gözden uzak tutulmamalıdır.’’

110 FP’LİYE FATURA

Başsavcı iddianamesinin sonuç bölümünde, önceki gün Kutan'a rest çektikten sonra istifa eden Aydın Menderes dışındaki, Kavakçı ile birlikte 110 FP'linin ‘‘Milletvekilliklerinin düşürülmesi ve beş yıl siyaset yasağını konulması’’ talebinde bulundu.

MENDERES BİR GÜNLE

Kapatma davasından bir gün önce istifa eden Menderes, bu ilginç bir zamanlaması ile siyasi yasaklı olmaktan kurtuldu.

HABİS BİR UR Başsavcı FP'yi ‘‘Metastas (Çoğalma) yapan habis bir ur’’a benzetti ve demokrasimizin sağlıklı işlemesini engellediğini ve Anayasal düzenimiz için daima ‘açık ve yakın bir tehlike oluşturduğunu’, bu tür partilerin kapatılmasının TC'nin sonsuza kadar yaşatabilmenin vazgeçilmez koşulu olduğunu ifade etti.

Anayasa Mahkemesi'ne sunulan iddianamede, RP'nin ‘‘Laiklik karşıtı eylemlerin odağı haline geldiği’’ ve ‘‘Kapatılan RP'nin devamı olduğu’’ gerekçesiyle kapatılması istendi.

Merve Fazilet'in Zana'sı

İddianamede, Hürriyet Gazetesi Başyazarı Oktay Ekşi'nin yazısından alıntı yapılarak, Kavakçı FP'nin Leyla Zana'sı olarak nitelendirildi ve ‘türban sabotajının’ arkasındaki ismin kapatılan RP'nin Genel Başkanı Necmettin Erbakan olduğu vurgulandı. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in ‘‘Ajan-provakatör’’ değerlendirmesi ile Başbakan Bülent Ecevit'in, ‘‘Bu hanıma haddini bildirin’’ açıklamaları da iddianamede delil gösterildi. İddianamede, Ankara DGM Savcısı Nuh Mete Yüksel'in, ‘‘Milli Görüş’’ iddianamesi ile FP'ye suç duyurusuna eklediği delillerde yeraldı. RP'nin kapatma kararı da FP'nin kapatılmasına delil oldu.

FP kapatılırsa ara seçim olacak

Anayasa Mahkemesi, Vural Savaş'ın istemi doğrultusunda FP'yi kapatır ve tüm milletvekillerinin üyeliklerinin düşürülmesine karar verirse, 53 ilde 110 kişi için ara seçime gidilecek. İstanbul Milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı Aydın Menderes'in istifasıyla partinin üye sayısı 110'a düşmüştü.

Anayasa'nın 78. maddesi, TBMM üyeliklerinde boşalma olması halinde ara seçime gidilmesini öngörüyor. Ara seçim, her seçim döneminde bir kez gerçekleştirilebiliyor ve genel seçimden 30 ay geçmedikçe yapılamıyor. Ancak boşalan milletvekilliklerinin sayısının üye tamsayısının yüzde 5'ini (28) bulması durumunda, ara seçimlerin 3 ay içinde yapılmasına karar veriliyor.

Kapatma halinde, bu isimler dışında iddianamede adı türban eylemcisi Merve Kavakçı ile ‘‘Türban eylemini planlamak, teşvik etmek ve propagandasını’’ yapmakla suçlayan Genel Başkan Recai Kutan, Kavakçı'ya refakat eden FP İstanbul Milletvekili Nazlı Ilıcak, basın toplantısına katılan Abdüllatif Şener ve destek demeçleri veren FP Genel Başkan Yardımcısı Abdullah Gül, laikliğe aykırı konuşmaları delil gösterilen Denizli Milletvekili Ramazan Yenidede ve Hatay Milletvekili Mehmet Sılay'ın da aynı şekilde milletvekillerinin düşmesi ve siyaset yasağı konması da bekleniyor.

Ara seçimde de % 10 baraj var

FP'nin kapatılması ve en az 28 milletvekilinin üyeliklerinin düşürülmesi halinde gerçekleştirilecek ara seçimlerde, yüzde 10 barajı aynen korunuyor. 2839 sayılı Milletvekili Seçimi Kanunu'nun 33. maddesinin birinci fıkrası şu hükmü içeriyor: ‘‘Genel seçimlerde ülke genelinde, ara seçimlerde seçim yapılan çevrelerin tümünde, geçerli oyların yüzde 10'unu geçmeyen partiler milletvekili çıkaramazlar. Bir siyasi parti listesinde yer almış bağımsız adayların seçilebilmesi de listesinde yer aldığı siyasi partinin ülke genelinde ve ara seçimlerde seçim yapılan çevrelerin tümünde yüzde 10'luk barajı aşması ile mümkündür.’’ Ara seçim yapılacak iller ve milletvekili dağılımı şöyle: ‘‘Adana (2), Adıyaman (3), Afyon (1), Ağrı (1), Aksaray (1), Amasya (1), Ankara (5), Aydın (1), Balıkesir (1), Batman (1), Bayburt (1), Bingöl (2), Bitlis (1), Bolu (1), Bursa (3), Çankırı (1), Çorum (1), Diyarbakır (4), Elazığ (2), Erzincan (1), Erzurum (3), Gaziantep (2), Giresun (1), Gümüşhane (1), Hakkari (1), Hatay (2), Iğdır (1), İstanbul (17), Kahramanmaraş (3), Karaman (1), Kayseri (2), Kırıkkale (1), Kocaeli (3), Konya (6), Kütahya (1), Malatya (3), Manisa (1), Mardin (1), Muş (1), Nevşehir (1), Ordu (1), Osmaniye (1), Rize (1), Sakarya (2), Samsun (2), Siirt (1), Sivas (3), Şanlıurfa (4), Şırnak (1), Tokat (2), Trabzon (1), Van (3), Yozgat (2).’’

ANAP, DYP ve MHP yemine sessiz kalırsa kapatırım

Yargıtay Başsavcısı Vural Savaş, TBMM'deki türban şovu karşısında sessiz kalan ANAP, DYP ve MHP'ye, şok türban uyarısında bulundu. Başsavcı bu tarihi çıkışıyla, türbanla yemin ve türbanlı milletvekili tartışmasını noktaladı.

Savaş, Merve Kavakçı'ya TBMM'de türbanla yemin ettirilmesi ve yasama çalışmalarına bu şekilde katılmasına izin verilmesi halinde, FP gibi bu eyleme destek olan diğer siyasi partilere kapatma davası açacağını açıkladı. Savaş, Anayasa Mahkemesi'nin, bu tür eylemlerin ve kamu kuruluşlarında türban takılmasının ve aksi yönde düzenleme yapılmasını laiklik ilkesine aykırılık saydığını, kararın yasama, yürütme, yargı ve tüzel kişileri bağladığını da anımsattı.

İŞVİÇRE'DEN DELİL

İddianamede, ‘‘dini sembol’’ niteliği taşıyan türbanın Anayasa Mahkemesi kararı ile yasaklandığı, bu kararın herkesi bağladığı geniş şekilde anlatıldı. İşviçre Yüksek Mahkemesi'nin de türbanla öğretmenlik yapılmasını yasakladığı ve bunun inanç özgürlüğünün özüne aykırı olmadığını içeren kararı da, kapatma delili olarak gösterildi.

ANAYASA MAHKEMESİ'NE

RP'nin kapatılan FP'nin devamı,‘‘Hülle partisi’’ olduğunu sokaktaki çocukların bile bildiğini, kapatılan RP'nin milletvekillerinin FP'ye geçtikleri ve bu partide Genel İdare Kurulu ve Disiplin Kurulu üyesi oldukları vurgulanan iddianamede Savaş, Anayasa Mahkemesi'ne dokundurdu. Savaş, ‘‘Malum olanın ayrıca ispatı gerekmez, ayak oyunlarıyla yanıltılabilen bir yargı saygınlık kazanamaz’’ dedi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!