FP, şortla namazı sevdi

Güncelleme Tarihi:

FP, şortla namazı sevdi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 22, 2000 00:00

Haberin Devamı

Fazilet Partisi, blucinli, küpeli, uzun saçlı, şortlu namazı sevdi. ‘‘En büyük düşüm, uzun saçlı, küpeli, blucin giymiş erkeklerin camide namaz kılması’’ diyen Genel Başkan Yardımcısı Ertan Yülek'in ‘‘Şortlular da namaz kılabilir’’ görüşü, FP içinde destek buldu.

Fazilet Partisi'nin ilahiyat kökenli milletvekilleri, şortla namaza sıcak bakıyor. Yeterki şort, ‘‘namaza uygun’’ olsun. ‘‘Namaza uygun şort’’ ise FP'li milletvekillerince, ‘‘Bir erkeğin avret (edep) yeri olan göbek deliği ile diz kapağını kapatacak şekilde olması yeterli’’ diye tanımlandı.

İlahiyat kökenli Yozgat Milletvekili Mehmet Çiçek ile Ankara Milletvekili Zeki Çelik, ‘‘Erkeğin edep yeri göbek ile diz kapağı arasındaki bölgedir, bu bölgenin kapatılması namaz için yeterlidir, ancak namazı en güzel, en düzgün, en temiz kıyafetle kılmak peygamber sünnetidir’’ diye konuştular. Çelik, göbek bölgesinin görünmemesinden kastın da, göbek deliğinin görünmemesi olduğunu vurguladı.

İlahiyat kökenli Konya Milletvekili Lütfü Yalman ise şortla namazın ancak zaruri hallerde, yani pilajda, dağ başında ya da başkalarının bulunmadığı yerlerde kılınabileceğini söyledi. Yalman, ‘‘Namaz kılarken göz ve gönül zevki rahatsız edilmemeli, yani şortla camiye gidilmez’’ dedi.

FP'nin ‘‘ekonomi doktoru’’

Yülek'in ‘‘Çember sakallı tesbihlilerle birlikte uzun saçlılar, küpeliler camilerde bir arada olmalıdır’’ sözleriyle tartışmaya açılan şortla namaz konusunda, FP'li milletvekillerinin görüşleri şöyle:

Kaya Çilingiroğlu Fethiye’de kılmıştı

ŞORTLA namazı ilk olarak Hülya Avşar'ın eşi Kaya Çilingiroğlu kılmıştı. Geçen haziran ayında, eşi ve kızıyla birlikte tatilini geçirdiği Fethiye'de cuma namazını şortla kılan Çilingiroğlu, şortla cuma namazı kılmasına vatandaşlardan gelen tepkilere de aldırmazken, ‘‘Kalben müsterihim. Cuma namazlarını kaçırmam. Tatilde de olsa ibadetimi yaptım. Şortla olması önemli değil’’ demişti.

Çilingiroğlu'nun şortla namaz kıldığı caminin imamı Ali Yurtkul ise şortun en az dizde olması gerektiğini belirterek ‘‘Tatil beldesinde giyilen rahat kıyafetle namaz kılınabilir. Toplum içine çıkılan kıyafetle namaz kılınabilir. Ancak, diz kapağıyla göbek arasının kapalı olması gerekir. Kaya beyin, dizinin çok üzerinde şortla namaz kılması doğru değildir. Daha uzun şort giyebilirdi’’ demişti.

İlahiyatçılar ne diyor?

‘‘AB'li Müslüman’’ tanımıyla ilgili FP Genel Başkan Yardımcısı Ertan Yülek'in ‘‘Şortlular da namaz kılabilir’’ şeklindeki değerlendirmesine, din adamları ve ilahiyatçılardan farklı görüşler geldi.

PROF. ZEKERİYA BEYAZ

Peygamberimizin de saçları bazen uzundu

İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Felsefe ve Din Bölümleri Başkanı Prof. Dr. Zekeriya Beyaz, Avrupa kültürünün İslamiyetin özü ile bütünleşebileceğini söyledi. Prof.Dr. Beyaz, giyim-kuşamın toplumların kültürüyle ilgili olduğunu belirterek şöyle konuştu:

‘‘İslamiyette, namaz ve sosyal hayatta dolaşım için asgari ölçüler vardır. Bu da erkekler için diz ile göbek arasını örtmektir. Bu kısım örtüldüğünde insanlar, sokakta, pazarda dolaşabilir, namaz da kılabilir. Dolayısıyla üst tarafı, alt tarafı açık olsun fark etmez. Bir mezhepte ise sadece ön ve arka kısımda ayıpların örtülmesi bile yeterlidir. İster küpesini taksın, ister saçını uzatsın bunlar önemli değildir. Peygamberimizin saçları da zaman zaman omuzlarına dökülmüştür. Bunlar insanların örf ve ádetleriyle ilgili şeylerdir. Sosyal kabul söz konusudur.

Avrupa halklarının kendi kültürleri ile İslamiyetin özü bütünleşebilir. Giyim, kuşam ve çeşitli gelenekler din tarafından kabul edilir. Türk Müslümanlığı dediğimiz de budur. Müslümanlık kivsesi altında Arap kültürü empoze ediyorlar, sıkıntı buradan çıkıyor.’’

PROF. ALİ BARDAKOĞLU

Cami adabına aykırı ve adetlere aykırı

Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Hukuku Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Ali Bardakoğlu ise şortla namazın hem dini öğreti, hem de cami adabına uygun olmadığı görüşünde:

‘‘Camiler cemaatle namaz kılmaya ayrılmış özel yerler olduğundan oraya şortla girip girilmeyeceği konusunun iki yönü vardır. Birincisi namaz kılarken erkeklerin diz kapaklarına, kadınların topuklarına kadar bacaklarını örtmeleri gerekmekte olup, bu namaz kılmanın şekil şartlarındandır. Bu yönüyle konu dini öğretiyle doğrudan ilgilidir. İkincisi camiler ibadete ayrılmış özel mekanlar olması sebebiyle, namaz kılma dışındaki zamanlarda da, orada bulunanları rahatsız ve rencide edecek, bu mekanın atmosferine aykırı düşen davranışlardan, giyim ve kuşam tarzından kaçınmak, en sıradan örf, adet ve nezaket kuralıdır. Bu sebeple de erkeklerin diz kapaklarını örten şortla, atletle ya da belden yukarısı çıplak şekilde camide bulunması, kadınların da toplumun ortlama kabullerine göre yadırganacak bir kıyafetle camiye girmeleri, namaz kılmanın şekil şartından ayrı düşünüldüğünde de uygun görülmemektedir .’’

ZEKİ ÇELİK (Ankara)

Hiç mahsur yok

Diz kapağı ile göbek arası erkekler için mahrem yerdir. Onun dışındaki bölgelerin açıkta olmasının bir mahsuru yoktur. Yani, mahrem yerler dışındaki yerler açık bir biçimde namaz kılınmasında mahsur yok.

LÜTFÜ YALMAN (Konya)

Yalnızken kılınabilir

Edep yerlerini örten bir şortla namaz ancak zaruri hallerde kılınabilir. Mesela, deniz kenarındasınızdır, dağ başındasınızdır, yani yalnızsızınızdır, kılabilirsiniz. Ama halk arasında bu şekilde namaz kılmak rahatsızlık yaratır. Şortla camiye gidilmez. Namaz kılarken göz ve gönül zevkini rahatsız etmemeniz gerekir.

MEHMET ÇİÇEK (Yozgat)

Avret yerleri örtülsün

İslamda namazın kılınması için fark kılınan şartlardan biri de avret (edep) yerlerinin örtülmesidir. Avret yeri de erkekler için diz kapağı ile göbek arasındaki bölgedir. Kadınlar için ise el ve yüz müstesna diğer bölgelerin örtülmesidir. Bu, namaz için farz olan bir şarttır. Başka bir imkan yoksa, bu şartın yerine getirilmiş olması namaz kılmak için yeterlidir. Ancak namazı en güzel, en düzgün, en temiz kıyafetle kılmak peygamber sünnetidir. Çünkü, Allah'ın huzuruna en güzel, en düzgün ve en temiz kıyafetlerle çıkmak gerekir.

MUKADDER BAŞEĞMEZ (İstanbul)

Herkes bildiği gibi kılsın

Vallahi kardeşim biz bu aralar hiç bir şeye, hiç bir kimseye karışmıyoruz. Kim ne yapıyorsa yapsın, kim nasıl namaz kılıyorsa kılsın, biz karışmıyoruz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!