Fotoğraf fuarının sayısal fotoğrafı

Güncelleme Tarihi:

Fotoğraf fuarının sayısal fotoğrafı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 13, 2006 00:00

İki yılda bir düzenlenen ve fotoğrafçılık sektörünün en büyük fuarı olan Photokina, eylül ayının son günlerde Almanya’nın Köln şehrinde gerçekleşti. Fotoğraf çekiminden baskı ve arşivleme sistemlerine kadar faaliyet gösteren 1500’ün üzerinde firmanın katılımıyla tam bir teknoloji şenliğine dönüşen fuarı, e.yaşam yazarları Fırat İşbecer ve Levent Pekcan yerinde izledi

1996 yılında sadece bir megapiksellik bir dijital fotoğraf makinesine sahip olmak için yaklaşık 15 bin doları gözden çıkarmak gerekiyordu. Şimdilerdeyse cep telefonlarında bile 2-3 megapiksel kameralar görmek bizleri şaşırtmıyor. Giriş seviyesindeki fotoğraf makinelerindeyse 10 megapiksel çözünürlük standart haline gelmeye başladı. Hatta günümüzde 15 bin doları gözden çıkarabilecek durumdaysanız, alabileceğiniz fotoğraf makineleri size birer mobil stüdyo keyfi yaşatabiliyor. Tüm bu değişimleri Photokina’da gözledik.

Photokina 2006’da gözümüze çarpan başka bir değişim ise Canon, Fuji, Leica ve Nikon gibi fotoğrafçılık denince aklımıza gelen markaların yanı sıra, Adobe ve Apple gibi yazılım ve donanım firmalarının da klasik markalar kadar öne çıkmalarıydı. Fuarda herkesin odaklandığı gerçek, yazılım ve fotoğrafçığın artık ayrılmaz bir ikili haline gelmiş olması. Zira çekimlerden sonra bilgisayarda yapılan ufak tefek müdahalelerle en amatör fotoğrafçılar bile, dijital çağdan önce hayal bile edemeyecekleri sonuçlara ulaşabiliyorlar.

Samsung imrendiriyor

Photokina’da sadece fotoğrafla ilgilenen markaların rakipleri bu sefer dev elektronik firmalarıydı. 2006 yılında 100 milyon adeti aşması beklenen dev Dijital fotoğraf makinası pazarında pay kapmaya çalışan firmalar, kıyasıya bir rekabet halinde. Bu firmalar arasında Samsung, göreceli olarak yeni girdiği dijital fotoğraf makinesi alanında kısa sürede ciddi pazarlama başarılarına ulaştı. 2005 yılı satışlarıyla yüzde 10’a yakın bir pazar payına ulaşan Samsung, Türkiye’de 2006 yılı sonunda pazar lideri olmayı hedefliyor.

Samsung’un Photokina’daki NV modeli bu sene çok ses getireceğe benziyor. İsminin Türkçe anlamı gıpta etmek, imrenmek olan Samsung’un yeni NV10 modeli, dokunmatik tuş takımı ve 10 megapiksellik çözünürlüğüyle fark yaratırken, klasik ve şık tarzıyla takdir topluyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!