Forssuz ayrılacak

Güncelleme Tarihi:

Forssuz ayrılacak
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 21, 2014 12:43

CUMHURBAŞKANI yemin ve devir-teslim törenlerinin yapılacağı 28 Ağustos günü, iki tören bir resepsiyona sahne olacak. Cumhurbaşkanı seçilen Tayyip Erdoğan’ı, Çankaya Köşkü’nde A tipi törenle karşılayacak olan Abdullah Gül, görevi devrettikten sonra 7 yıl boyunca kullandığı Çankaya Forsu'nu aracından çıkartacak ve forssuz araçla Köşk’ten ayrılacak.

Haberin Devamı

SEZER TÖREN YAPMAMIŞTI

Forssuz ayrılacak
Çankaya Köşkü’ndeki devir-teslim törenleri, 12 Eylül 1980’den sonra her cumhurbaşkanında farklılık gösterdi. 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren, görevi Turgut Özal’a devrederken, bir manga asker ile tören düzenletmişti. 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal, görev başında hayatını kaybettiği için devir teslim töreni yapılamadı. 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Ahmet Necdet Sezer’e görevi A tipi (askeri) törenle teslim etti. 10. Cumhurbaşkanı Sezer, Abdullah Gül için tören düzenlemedi; sadece fotoğraf çektirip, görevi bıraktı. 11. Cumhurbaşkanı Gül de 12. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan için A tipi resmi tören düzenleyecek.

Haberin Devamı

A TİPİ TÖRENLE KARŞILANACAK

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve eşi Hayrünnisa Gül, Köşkün A kapısı önünde Erdoğan çiftini karşılayacak. Eski ve yeni cumhurbaşkanları, eşleri ile birlikte fotoğraf çektirip resepsiyon salonuna geçecekler. Salonda sadece dördü oturacak.

Önce Abdullah Gül, ardından Erdoğan konuşma yapacak. Konuşmaların tamamlanmasından sonra Erdoğan çifti, Gül çiftini Çankaya Köşk’ünden uğurlayacak. Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı seçilmesi nedeniyle düzenlenecek resepsiyona ise yerli ve yabancı çok sayıda konuk davet edildi.

ÖNCE MECLİS, SONRA KÖŞK

TBMM’de aynı gün, 12. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a mazbatasının verilmesi ve yemin törenini içeren özel oturumla ilgili iki seramoni yapılacak. Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık ve TBMM Başkanlığı bürokratlarının katılımıyla yapılan toplantılarda, törene, davetliler dışında izleyici alınmaması kararlaştırıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ailesi, devlet protokolü dışında özel olarak davet edilecek.

MUMCU YERİNE BAHÇEKAPILI

Erdoğan’ın yemin töreni için TBMM Genel Kurulu 15.00’de başlayacak. Oturumu TBMM Başkanı Cemil Çiçek yönetecek. Normal şartlarda cumhurbaşkanına eşlik etmesi gereken, en yaşlı başkanvekili Güldal Mumcu mazeret gösterdiği için Erdoğan’a kendi partisinin başkanvekili olan Ayşenur Bahçekapılı evsahipliği yapacak.

Haberin Devamı

YEMİN VE KONUŞMA

Erdoğan, Bahçekapılı eşliğinde, TBMM Genel Kurulu’na gelecek. Çiçek, verilmesi geciktirildiği için muhalefet tarafından tepkilere neden olan mazbatayı Erdoğan’a Başkanlık Divanı’nda verecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha sonra Bahçekapılı ile Genel Kurul kürsüsüne gelecek ve yemin edecek.

Erdoğan, daha sonra kısa bir konuşma yaparak Genel Kurul’a teşekkür edecek ve yeni göreviyle ilgili kısa bir değerlendirmede bulunacak. Erdoğan, yemin töreninde, anayasa ve içtüzük hükümleri gereğince siyah elbise giyecek. Askeri törenle uğurlanacak.

BAKMADAN GEÇME!