Fitch'in kararı Türkiye'nin elini rahatlattı

Güncelleme Tarihi:

Fitchin kararı Türkiyenin elini rahatlattı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 06, 2009 15:35

Uluslararası kredi derecelendirme kurumu Fitch'in Türkiye'nin notunu iki basamak birden artırması yabancı yatırım fonlarını ülkeye çekmenin yanı sıra ülkenin daha kolay borçlanmasının önünü açtı

Fitch Ratings, Türkiye'nin uzun vadeli yerel para cinsi notunu iki seviye birden artırarak ''BB+" ya yükseltti. Fitch, ülke tavanını da ''BB-' ye çıkarırken, notların görünümünü 'duraÄŸan' olarak belirledi.Â

 

Kredi derecelendirme kuruluşu Türkiye'nin dış riskinin azalmasında, risk notunun düşmesi ve özel sektörün rahat borçlanmasının etkili olduğuna dikkat çekti.

 

Fitch'in gelişmekte olan Avrupa ekonomilerinden sorumlu yetkilisi Edward Parker yaptığı açıklamada, "Not artırımı, Türkiye'nin küresel finans krizinin zorlu testlerine karşı gösterdiği esnekliği, enflasyon, dış finansman ve politik risklerden kaynaklanan daha önceki şiddetli sıkıntılardaki bazı iyileşmeleri yansıtıyor" dedi.

 

ARTIRIM GEÇ GELDÄ°Â

Uzmanlar not artırımın geç geldiğine işaret ederken, diğer derecelendirme kuruluşlarının da Türkiye'nin kredi notunu yakın dönemde artıracağını tahmin ediyor.

 

Konuyla ilgili görüşlerini Financial Times'a açıklayan Royal Bank of Scotland (RBS) ekonomisti Timothy Ash, not artırımın 'geç kaldığını' söylerken, mali sıkılaştırma ihtiyacı ve ekonominin resesyondan beklenenden daha yavaş çıktığını gösteren işaretler göz önünde bulundurulduğunda, yatırım derecesine yönelik bir hamlenin daha zorlu olduğuna dikkat çekti.

 

FT ayrıca Fitch'in not artırımının diğer kredi derecelendirme kurumlarından daha önce gelmesine de değinerek; bunun bütçe açığındaki büyük açıktan sonra hükümetin kamu finansmanını iyileştirme taahhüdünün iyimser tarafını yansıttığını işaret etti.

 

MOODY'S: Ä°KÄ° BASAMAK ARTIÅž ZOR Ä°HTÄ°MAL

Türkiye'yi daha önce 'pozitif izleme' listesine alan Moody's yetkilileri ise Reuters'a yaptığı açıklamada mali ve politik riskler nedeniyle ülkenin kredi notunun bir basamaktan daha fazla yükseltilmesi ihtimalinin düşük olduğunu belirtti.

 

Not artırımın sonuçlarıyla ilgili beklentilerini açıklayan Barclays Capital ekonomistlerinden Christian Keller, Türk tahvillerinin zaten yatırım kategorisine yakın seviyelerinden işlem gördüğü için bu gelişmenin tahviller üzerindeki etkisini az olacağına dikkat çekti. Ancak Keller not artırımı sonrasında yabancı yatırım fonlarını artan ilgisiyle hisse senedi fiyatları ve liranın değer kazanabileceğini de belirtti.

 

BORSA REKORA GÄ°DER

Bloomberg'de yer alan bir analizde de gelen not artırımının hisse senetleri üzerindeki etkisi incelendi ve haberin ertesinde hızlı şekilde yükselen İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nın (İMKB) 45 bin seviyelerinde güçlü bir direnç seviyesi elde ettiği belirtildi.

 

Borsanın omuz-baş-omuz formasyonu oluşturduğunu ve 45 bin seviyesinin boyun seviyesine denk geldiğine işaret eden analizde, bu noktadan başlayan çıkışın yeni rekor seviyesini deneyeceği tahmininde bulundu.

 

Bloomberg, İMKB'nin önümüzdeki altı ile dokuz ay içerisinde, Ekim 15'de gördüğü 58 bin 864 rekor seviyesini test edeceğini ve bundan sonra 2010 yılının sonlarına doğru yeni rekor kırarak 63 bin seviyelerine yükseleceğini öngördü.

   

TÜRKİYE HÂLÂ SPEKÜLATİF

Not artırımına rağmen Türkiye hâlâ spekülatif ülke kategorisinden çıkıp "yatırım yapılabilir" ülke pozisyonuna ulaşamadı. Türkiye'nin yatırım yapılabilir ülke statüsüne ulaşabilmesi için uzun vadeli kredi notunun bir seviye daha yükseltilerek bu kategorinin en düşük notu olan BBB'ye çıkarılması gerekiyor.

Haberin Devamı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!