Fırtına'da katliam sürüyor

Güncelleme Tarihi:

Fırtınada katliam sürüyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 22, 1998 00:00

Haberin Devamı

Rize'nin Çamlıhemşin ilçesinde Fırtına Deresi üzerinde kurulacak olan Dilek-Güroluk Hidroelektrik Santralı'nın yapımı için doğa katliamı devam ediyor. Santral şantiyesi için onlarca ağaç kesen BM Holding, şimdi de hafriyatın boşaltılmasında kullanılacak kamyonların geçmesi için açılacak yol nedeniyle, yüzlerce ağaç keseceğini bildirdi.

Başbakan Mesut Yılmaz tarafından 26 Haziranda temeli atılan Dilek-Güroluk Hidroelektrik Santralı'na yöre sakinleri büyük tepki göstermeyi sürdürüyor. Çamlıhemşin'de çok zengin bitki örtüsü, bozulmamış doğal yaşlı ormanlar, buzul gölleri ve şifalı kaplıcalar bulunuyor. Bu eşsiz ekosistem zenginliğ nedeniyle yöre 1994 yılında milli park ilan edildi. Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF), bölgeyi yeryüzünde korunması gereken 200 ekolojik bölgeden biri olarak ilan etti. Bölge, aynı zamanda kuşların korunması açısından 217 hassas bölgeden biri olarak gösteriliyor.

Kafkas urkekliği ve dağhorozu gibi bazı canlı türleri de yalnızca burada yaşıyor. Bu endemik canlı türlerinden biri de ‘‘deniz alası’’ denen balık türü. Santralın yapımı bu türün de yok olmasına neden olacak.

Ayrıca tarihi konaklar, köprüler ve geleneksel mimari, bölgeyi dağ ve yayla turizminin cazibe merkezlerinden birisi yapıyor. Türkiye'den ve dünyanın değişik ülkelerinden pek çok insan, turist olarak bölgeye gelmekte. Bölgenin turizmden aldığı pay, her geçen gün artış sağlıyor.

Santralın yapımına TEMA'dan Doğal Hayatı Koruma Derneği'ne kadar pek çok sivil toplum kuruluşu da karşı çıktı. ‘‘Bağımsız Yurttaş Girişimi’’ adına konuşan Avukat Remzi Kazmaz, santralin yapımıyla birlikte Çamlıhemşin'in yok olacağını ve inşaat bitimine kadar 56 bin ağacın kesileceğini bildirdi. Remzi Kazmaz, şunları söyledi:

‘‘İnşaat sırasında ortaya çıkacak 400 bin metreküp atık, taş, toprağın dere kenarındaki orman içi açıklıklara dökülmesi doğal dengeyi bozacak, dereyi mahvedecek. Deniz alası gibi birçok bitki ve hayvan türü yok olacak. Ayrıca burasının heyelan bölgesi olması ve toprak kalınlığının en fazla 25-30 santim olmasından dolayı, patlatılacak 704 ton dinamite, tarihi konaklar, köprüler ve birçok ev dayanamayacak...’’



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!