Fırsat verilirse Müslüman ülkede kadın başarılı olur

Güncelleme Tarihi:

Fırsat verilirse Müslüman ülkede kadın başarılı olur
Oluşturulma Tarihi: Ocak 07, 2006 00:00

Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai, dün Başkent Üniversitesi’nde verdiği konferansta, Türkiye’de erkek siyasetçilerin örnek alacağı çarpıcı değerlendirmelerde bulundu. Afgan lider, ülkesinde yapılan seçimlerde kadınların yüzde 25 olarak belirlenen kotayı aşarak Ulusal Parlamento’da yüzde 28 ile temsil edildiklerine dikkat çekti, "Bu, Müslüman bir ülkede eşit fırsat tanındığında kadınların başarısının engellenemeyeceğinin göstergesidir" dedi.

TÜRKİYE ÖRNEK

Türkiye ve Afganistan’ın geçmişte özgürlük ve demokrasi yoluna birlikte çıktığını, ancak bu yolda başaran ülkenin Türkiye olduğunu vurgulayan Karzai, "O zamandan beri Türkiye’yi örnek alıyoruz" dedi. Türkiye’yi Batı ile Doğu arasında bir köprü olarak gördüklerini belirten Karzai, Türkiye’nin AB sürecini desteklediklerini belirtti ve AB’nin Türkiye için doğru bir yer olduğunu vurguladı. Karzai, "Afganistan da, bugün terör ve yoksulluktan çeken bir ülke olmaktan çıkarak, demokratikleşme sürecinde bir ülke olma yolunda ilerliyor" dedi.

Türkiye’nin, ülkesinde devam eden yapılanma sürecine katkılarını sürdürmesini beklediklerini ifade eden Karzai, Türkiye’nin katkılarıyla ülkesinin daha demokratik ve güvenli bir ülke olacağına olan inancını dile getirdi. Dün sabah bir süre Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ile bir araya gelen Karzai, ardından İstanbul’a geçti.

PARA KAZANIN

Karzai
, İstanbul’da Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu’nun (DEİK) toplantısında, Türk işadamlarının Afganistan’a gelip çok para kazanmasını istedi. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’ın eşlik ettiği Karzai, "Türk işadamlarıkazanırlarsa Afgan halkı da çok kazanır" dedi.

Koruma ordusu

BAŞKENT Üniversitesi’ndeki konuşmasına, "Keşke burada Devlet Başkanı olarak değil de öğrenci olarak bulunsaydım" diye başlayan Hamid Karzai, Türk üniversitelerinden Afganistan gençliğinin eğitimi için katkı beklediklerini belirtti. Karzai’nin, konuşması sırasında dinleyicileri selamlarken NATO’nun Afganistan Özel Temsilcisi Hikmet Çetin’e "Hikmet Abi" diye hitap etmesi büyük alkış aldı. Karzai, Ankara’daki temaslarını tamamladıktan İstanbul’a geldi. Karzai için havalimanlarında olağanüstü güvenlik önlemi alındı. Karzai koruma ordusunun içinde görünmez olurken, yüksek yerlerde keskin nişancılar dikkat çekti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!