Firefox 1.0 Final nihayet çıktı

Güncelleme Tarihi:

Firefox 1.0 Final nihayet çıktı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 09, 2004 12:47

Başta alternatif tarayıcı meraklıları olmak üzere İnternet kullanıcılarının heyecanla beklediği açık kaynaklı ücretsiz Firefox Web tarayıcısının 1.0 Final sürümü dün yayınlandı. Büyük ilgi gören 1.0 Preview'e göre daha fazla özelliğe ve daha kararlı bir yapıya sahip olan final sürümü, Mozilla Vakfı'nın Web sitesinden indirilebiliyor. 1.0 Final, Windows, Linux ve Apple'ın işletim sistemlerini destekliyor.

Haberin Devamı

Firefox 1.0 için büyük beklentilere sahip olan Mozilla Vakfı, final sürümünün daha fazla kullanıcı çekeceğini ve pazarın baskın oyuncusu Microsoft Internet Explorer karşısında payını artıracağını umuyor.  Açık kaynaklı projelerin doğrudan yazılım mühendisleri tarafından geliştirildiğine dikkat çeken Mozilla Vakfı yetkililerinden Chris Hofman, "Açık kaynaklı projelerin standartları daha yüksektir" dedi.

Online ölçüm ÅŸirketi WebSideStory'nin geçen hafta açıkladığı rakamlara göre haziran ayında yüzde 95.5 gibi yüksek bir oranla lider olan IE'nin pazar payı yüzde 92.9'a geriledi. Aynı dönemde Firefox ise pazar payını yüzde 3.5'ten yüzde 6'ya yükseltti. Ä°lk olarak eylül ortasında duyurulan 1.0 Preview sürümünü indirenlerin sayısı 7 milyonu geçti.Â

Haberin Devamı

TARAYICI SAVAÅžLARI YENÄ°DEN BAÅžLIYOR

Tek bir pencerede birden çok sayfa açma, pop-up engelleyici, 'Extentions', RSS desteği ile 'Live Bookmak' gibi özelliklere sahip olan Firefox 1.0, IE'ye oranla daha hızlı ve daha güvenli bir sörf imkanı sunuyor.

America Online'ın satın aldığı Netscape ile bir süre sonra yollarını ayıran açık kaynaklı Mozilla projesinin yarattığı Firefox 1.0, teknoloji uzmanlarının büyük beğenisini kazanmış durumda. Tüm zamanların en iyi tarayıcılarından biri olarak nitelendirilen Firefox'un bu başarısının Microsoft'un Netscape'i ekarte etmesiyle son bulan tarayıcı savaşlarını yeniden alevlendirmesi bekleniyor.

Microsoft pazarı ele geçirdikten sonra IE'ye yeni özellikler eklememekle eleştiriliyor. Firefox, Safari (Apple) ve Opera gibi alternatif tarayıcıların gelişmiş özelliklerinin Microsoft'u çok daha iyi bir IE geliştirmeye sevkedeceğini düşenen uzmanlar da var. Yazılım devi, kod adı Longhorn olan gelecek nesil işletim sisteminde IE'ye yeni özellikler katacağını duyurmuştu.

Ä°lgili haberler

Bu tilki hem akıllı hem güvenli
Firefox 5 milyonu devirdi
Tarayıcı savaşı kızışıyor
IE kan kaybediyor, Mozilla çıkışta

Ä°lgili linkler

Mozilla
Microsoft
Apple
WebSideStory

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!