Financial Times: Türkiye yeni ekonomik planı bekliyor

Güncelleme Tarihi:

Financial Times: Türkiye yeni ekonomik planı bekliyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 08, 2007 12:11

İngiltere’de yaylımlanan günlük ekonomi ve siyaset gazetesi Financial Times, Türkiye’de yeni ekonomik planın beklendiğini yazdı.

Haberin Devamı

Geçen 5 yıl boyunca kaydedilen güçlü büyümenin politik güçlüklerin aşılmasına yardımcı olduğunu, şimdi hükümetin önceliğinin ise bu temelin üzerine yeni şeyler inşa etmek olacağını yazan Financial Times, ancak seçimin üzerinden iki ay geçmiş olmasına rağmen Başbakan recep Tayyip Erdoğan’ın hala ekonomik ajandasını açıklamamış olduğuna işaret etti.

Özellikle ekonomideki yavaşlama işaretleri ve uluslararası piyasalarda kredi sıkıntısı yüzünden yaşananların ışığında şimdi yatırımcıların ekonomik planın detaylarını daha çok merak ettiklerini yazan FT, IMF delegasyonunun da Türkiye’de hükümetin planlarını görüşmek ve ekonominin yeni kurmaylarını tanımak üzere ülkede olduklarını yazdı.

Gazete, Türkiye’nin dünyada yaşanan kredi sıkıntısından fazla etkilenmediğini belirtirken, “Ancak Türkiye, gelişmekte olan pazarlara yatırım yapan yatırımcılar arasında ortaya çıkabilecek değişimler, riskler ve volatilitenin fiyatlandırılması konusunda savunmasız durumda” denildi.

Haberin Devamı

Yatırımcılar ve ekonomik analistlerin bu çifte güçlük karşısında güçlü bir ekonomik büyümenin sürdürülebilmesi için ülke içinde yapılan reformların kapsamı ve derinliği konusunda ciddi bir değişiklik gerektiğini düşündüklerini de yazan FT, Başbakan Erdoğan’ın ekonomik planlarına yönelik beklentilerin, geçen beş yılda kaydedilen başarılar yüzünden yüksek olduğunu bildirdi.

Büyüme oranını korumak adına reformların hayati önem taşıdığı da belirtilen FT'nin haberinde, özellikle sosyal güvenlik alanında yapılacak reformların önem taşıdığını, buradan elde edilecek gelirle eğitime ağırlık verilmesi gerektiği ifade edildi.

Hükümetin bir diğer hedefinin de 2008-2010 yıllarını kapsayan dönem için sağlam bir bütçe hazırlamak olduğu ifade edilen haberde, “Üçüncü hedef bir yandan vergi oranlarını düşürmek, ama daha çok vergi toplamak, dördüncüsü ise enerji sektöründe bazı unsurların özelleştirilmesi ve yeni düzenlemelere girişmeden önce reformlar yapılması” denildi.
Türkiye ile IMF arasındaki ilişkilerin tarihinin 1984 yılına kadar gittiğini, gelecek Mayıs ayında sona erecek halen uygulanmakta olan programın ise Türkiye ile IMF arasındaki 19. program olduğunu hatırlatan FT, bazı çevrelerde Türkiye’nin IMF ile ilişkilerini artık sona erdirmesi gerekip gerekmediği tartışmalarının yapıldığına işaret etti.
Haberde hükümetin bu konuda erken bir karar almasının beklenmediği de belirtildi.

Haberin Devamı

Bu arada gazetede aynı sayfada yer alan bir başka haberde de Bush yönetiminin Ermeni tasarısı konusunda Türkiye ile ilişkilerin tehlikeye atılacağı ve Irak’taki Amerikan askerlerinin hayatının riske atılacağı uyarısında bulunduğuna dair bir habere de yer verildi.

Financial Times, Fransa’da geçen yıl kabul edilen aynı yöndeki bir tasarının ardından iki ülke arasındaki askeri işbirliğinin kısıtlandığına da dikkat çekerken, bazı siyasi yorumcuların İncirlik Üssü’nün ABD tarafından kullanımına da benzeri kısıtlamalar getirebileceğine dair uyarılarda bulunduklarına da işaret etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!