Filmini çektiği kriz canını aldı

Güncelleme Tarihi:

Filmini çektiği kriz canını aldı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 26, 2012 00:00

Usta Yunan Yönetmen Teodoros Angelopoulos, ekonomik krizin etkilerini kaçak göçmenlere etkisini anlattığı filmin çekimleri sırasında, ülkesini de vuran ekonomik krizin kurbanı oldu. Bir polisin kullandığı motorsikletin çarptığı Angelopoulos, tasarruf tedbirleri nedeniyle bakımsızlıktan yolda kalan ambulans yetişmeyince can verdi.

Haberin Devamı

“ARICI”, “Ulis’in Bakışı” ve “Leyleğin Geciken Adımı” gibi başyapıtlara imza atan dünyaca ünlü Yunanlı yönetmen Teodoros (Theo) Angelopoulos (77), ülkesini vuran ekonomik krizin bedelini, hayatıyla ödedi. Yunanistan üzerinden İtalya’ya gitmek isteyen Makedonya ve Arnavutluk vatandaşı kaçak göçmenleri konu alarak, Yunanistan ve Avrupa’da yaşanan mali krizin sosyal sonuçlarını anlattığı “Öteki Deniz” filminin çekimlerini sürdüren usta yönetmen, tasarruf tedbirlerinin kurbanı oldu. Atina’da otoyolda karşıya geçmeye çalışırken 24 yaşındaki bir polisin kullandığı motosikletin altında kalıp ağır yaralanan Angelopoulos, tasarruf tedbirleri nedeniyle bakımı yapılamayan ambulanslardan biri yolda kalınca hastaneye zamanında yetiştirilemedi ve yaşamını yitirdi.

Haberin Devamı

ÜNLÜ YÖNETMEN ANGELOPOULOS HAYATINI KAYBETTİ / WEB TV

Yunan basınında çıkan haberlere göre ünlü yönetmen, Drapetsona semtinde son filminin çekimleri devam ederken, “Az ileride ahırlar varmış. Dekorları ilginç olabilir. Bir bakayım geliyorum” diyerek, karanlık yolun karşısına geçmeye çalışırken motosikletin altında kaldı. Kazayı gören set ekibi hemen ambulans çağırdı. Ancak gönderilen ambulans, Sağlık Bakanlığı’na göre ‘trafik sıkışıklığı’, basına göreyse ‘gaz pedalı arızalandığı için yolda kaldığı’ndan gelemedi.

Beyin kanaması ve duble kalp krizi

Set ekibi ambulans gecikince özel bir hastaneden ambulans istedi, ancak onun da gelmesi 45 dakikayı buldu. Angelopoulos hastaneye kaldırıldığında henüz yaşıyordu. Ama doktorlar, ünlü yönetmenin kazadan sonra beyin kanaması ile iki kalp krizi geçirdiğini, tansiyonunun 3’e düştüğünü belirledi. Derhal ameliyata alınan Angelopoulos, kan kaybı da durdurulamayınca can verdi. Sağlık Bakanlığı olay hakkında soruşturma başlattı.

‘Ölümü şüpheli’

Ceren ARSEVEN
YUNAN gazetesi Kathimerini, Angelopoulos’un ölümünün şüpheli olabileceğini iddia ederek haberi manşetten duyururken, Yunanistan Kültür Bakanı Pavlos Geroulanos da, “Angelopoulos yedinci sanatın en büyük yaratıcılarından biri, Yunan kültürünü dünyaya tanıtan bir elçiydi. Yeri doldurulamaz terimi gerçek karşılığını onun ölümüyle buldu” sözleriyle üzüntüsünü aktardı.

Setlerde yarım asır

1935 Atina doğumlu Angelopoulos, sinemaya ilk adımını 1965 yılında kısa metrajlı “Formikslerin maceraları” adlı film ile attı. Çektiği 16 filmde, önce Yunanistan’da bir zamanlar “tabu” olan, 2. Dünya Savaşı sonrası iç savaş ve Albaylar Cuntası’nı işledi. 1984’den sonra da “Kitira’ya yolculuk” filmi ile, kaçak göçmen sorununa eğildi. Angelopoulos sinema tarihine ‘mekan ve zaman kavramlarında devrim yaratan yönetmen’ olarak geçti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!