Film gibi operasyon

Güncelleme Tarihi:

Film gibi operasyon
Oluşturulma Tarihi: Eylül 21, 2005 01:51

Basra’da önceki gün filmlere konu olabilecek bir operasyon düzenlendi. İngiliz tankları, Arap kıyafetleriyle yakalanan iki komandoyu kurtarmak için Basra’da hapishaneye dayandı.

Bir grup Iraklı, askerlere molotof kokteyliyle saldırdı. Binaya giren SAS komandoları, arkadaşlarını bulamadı. Birkaç saat sonra iki asker milislere ait bir binada bulundu. İngiltere, ‘kurtarma operasyonunun’ doğru eylem olduğunu açıkladı.

IRAK’ın geneline oranla şiddet olaylarının az yaşandığı güneydeki Basra’da Iraklıların iki İngiliz askerini gözaltına alınmasıyla kısmi sükûnet son buldu. İngilizler, zırhlı araçla hapishane duvarını yıkıp adamlarını kurtarmaya kalkınca Hollywood filmlerine taş çıkartacak sahneler yaşanmaya başladı.

Tansiyon geçen cuma günü Şii lider Muktedar el-Sadr’ın el-Mehdi Ordusu’na mensup iki kişinin tutuklanmasıyla başladı. Pazar günü geç saatlerde ise New York Times Gazetesi için çalışan Iraklı gazeteci Fakdeh Hayder, polis olduğunu iddia eden silahlı adamlar tarafından kaçırıldı. Bir süre önce Basra’daki etkin Şii gruplar arasındaki çekişmeyi yazan ve Şii milislerin polis gücüne de sızdığını yazan Hayder, önceki gün elleri arkadan bağlanmış, başından tek kurşunla vurulmuş halde bulundu.

İngilizlerin kontrolündeki Basra’da gerginlik bununla da sınırlı kalmadı. Arap giysili iki İngiliz asker, Iraklı güvenlik birimlerinin kontrol noktasında durmak istemeyince tutuklandı. Iraklılar, kefiyeli İngiliz askerlerinin kendilerine ateş açtığını öne sürüyordu. Basra’da yakalanan Şii liderlerin serbest bırakılması için gösteriler yapılırken, İngiltere de iki askerinin salıverilmesi için girişimde bulundu. Ancak bir neticeye varılamadı. 2004 yılında egemenliğin Irak hükümetine devredilmesiyle ilgili yasalar, gözaltına alınan koalisyon gücüne mensup askerlerin çok uluslu güce teslim edilmesini öngörüyordu.

Bunun üzerine İngilizler yaklaşık 10 adet zırhlı araçla, askerlerin alıkonulduğu söylenen hapishanenin etrafını sardılar. Bir grup Iraklı da araçları taş ve molotof kokteyli yağmuruna tuttu. Bu sırada alev alan bir komandonun kendisini yere attığı görüldü. Duvarı kırıp binaya giren İngiliz güvenlik güçleri, hapishaneyi tepeden aşağıya aradılar, ancak iki İngiliz komando yoktu. Bu sırada 150 tutuklunun kaçtığı iddia edildi. İngilizlerin hapishaneye yakın bir evde tutulduğu öğrenildi. Kısa süre sonra kurtarılan İngilizlerden birinin başında bandaj olduğu, diğerinin ise pantolonunda kan lekeleri olduğu görüldü.

Zorla kurtarma doğrudur

İNGİLTERE Savunma Bakanı John Reid, 2004 yılında egemenliğin Iraklılara devriyle ilgili yasaların gözaltına alınan koalisyon askerlerinin teslim edilmesini öngördüğünü belirterek ‘zorla kurtarma operasyonunun’ doğru bir hareket olduğunu söyledi. Reid, Irak polisinin, kendi canlarından endişe ettikleri gerekçesiyle mi İngiliz askerlerini milislere verdiklerinin de açık olmadığını kaydetti.

Basra’daki 12. Mekanize Tugayı komutanı Tümgeneral John Lorimer, askerlerin niye milislere verildiğinin bilinmediğini belirtti. Ancak, tutuklanan iki el-Mehdi Ordusu’nun lideriyle takas etmek için alıkonuyor olabilecekleri iddia edildi. Basra Valisi Muhammed el-Vaili, hapishaneye baskını kınadı ve ‘sorumsuz bir eylem’ olarak değerlendirdi.

Irak Başbakanı İbrahim Caferi’nin danışmanı Hayder el-Ebadi, ‘İngiliz askerlerinin, kendi askerlerini bu şekilde salıverilmesini sağlamaya çalışması çok talihsiz bir gelişme’ dedi.

Hapishaneyi yıktılar, SAS’ları başka yerde buldular

Basra’daki İngiliz askerleri iki SAS komandosunu kurtarmak için 10 kadar tankla, çevredeki otomobilleri çiğneyip hapishane duvarlarını yıktı. Iraklıların attığı molotof kokteyli yüzünden İngiliz komando alev aldı. İngilizler hapishaneyi aradı, ancak iki komandoyu bulamadı. Bu arada 150 tutuklu kaçtı. SAS komandoları ise yakınlardaki bir evde bulundu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!