“Filistin'e Özgürlük Konvoyu” İstanbul'da

Güncelleme Tarihi:

“Filistine Özgürlük Konvoyu” İstanbulda
Oluşturulma Tarihi: Aralık 16, 2009 14:36

Filistin halkına destek vermek amacıyla İngiltere'den yola çıkan ve Fransa, İtalya, Yunanistan'ı geçerek Türkiye'ye giriş yapan “Filistin'e Özgürlük Konvoyu” İstanbul'a ulaştı.

Haberin Devamı

Konvoyun İstanbul'a gelişi nedeniyle Feshane Uluslararası Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen basın toplantısına katılan eski Birleşik Krallık milletvekili ve konvoyun organizatörü George Galloway, sözlerine besmeleyle başladı.

Londra'dan İstanbul'a çok ağır şartlarda gelen konvoyun Adapazarı, Konya, Adana ve Gaziantep'i geçerek Suriye'ye giriş yapacağını belirten Galloway, konvoyda sadece Müslümanların değil, Hristiyan ve Yahudilerin de bulunduğunu kaydetti.

Dünyanın geçen yıl Gazze'de yaşanılan trajediyi unutmadığının altını çizen Galloway, bunun sorumlularının hesap vermesi gerektiğini söyledi.

“Bunu yapanlar ne kadar yaşarlarsa yaşasın biz onların arkasında olacağız. İnşallah bir gün şanslı olacağız” diyen Galloway, Gazze'de 1,5 milyon insanın ambargo altında yaşadığını anlattı.

Filistinlilerin yaşamasının önündeki bu engelin kaldırılması gerektiğini kaydeden Galloway, “Ben Hamas destekçisi değilim. Hayatım boyunca Arafat'ın yanında oldum. Ben demokrasinin destekçisiyim. Gazze'ye yönelik ambargo adaletsizliktir” dedi.

Galloway, Gazze'de yaşananların hiçbir inanç sahibi tarafından kabul edilemeyeceğini belirterek, Amaçların Gazze konusunda örnek oluşturmak olduğunu, bundan sonra her ülkenin kendi konvoyunu hazırlayarak Gazze'ye destek vermesi gerektiğini söyledi.

Arap dünyasına seslenen Galloway, şunları kaydetti:
“Filistin sizindir. Sizin vicdanınızın sesi ve parçasıdır. Filistin işgal edilmiş durumda. Arapların ayağa kalkma zamanı gelmiştir. Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad ve Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez'in yolundan gidiyoruz. Onlar Filistin'in arkasında durdu. Buradan bakılınca Venezuela uzak görünüyor. Filistin size yakın. Bu konuda Arap devletlerinin uyanması gerekiyor. Filistin'deki Arap kardeşlerimizin birliği için çalışın.”

DİĞER KONUŞMACILAR

İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı Başkanı Bülent Yıldırım da dünyanın eskisi gibi olmadığını, vicdan ve adalet arayan insanların arttığına dikkati çekti.

Gazze'ye geçen yıl bombalar yağdığında insanların meydana çıktığını, İsrail'in ilk defa yaptığı haksızlık karşısında kuşatıldığını dile getiren Yıldırım, İsrail'in geçen yılki saldırılarda kadınları ve çocukları öldürdüğünü belirtti. Ancak adalet ve vicdan sahibi insanların harekete geçtiğini söyleyen Yıldırım, dünyanın birçok yerinden vicdan sahiplerinin “Filistin'e Özgürlük Konvoyu”na katıldığını kaydederek, “Umarım Gazze'ye gireceğiz. Oradaki ambargo kalkmalı. Bu ambargo insanlık dışı” dedi.

Konvoya 4 aylık bebeği Asylle Jaouadi ile Londra'dan katılan Avustralyalı Renee Jaouadi ise Filistin'e destek vermek istediğini bildirdi.

İsrail'den geldikleri belirtilen ve konvoya İstanbul'dan katılan İsrailli 3 hamam adına konuşan Dovid Weiss de Filistin halkına sempati beslediklerini belirterek, gerçek Yahudilerin acı çeken Gazze halkının karşısında sessiz kalmaması gerektiğini söyledi.

Basın toplantısı katılımcıları, ellerinde Filistin bayrakları, boyunlarında da Filistin bayrağının renklerinde atkı taşıdı.

AMERİKA'DAN KATILIM

Londra'dan hareketle Fransa, İtalya ve Yunanistan'ı geçerek dün İpsala Sınır Kapısı'ndan Türkiye'ye giriş yapan 80 araçlık “Filistin'e Özgürlük Konvoyu”na Türkiye'den güzergah boyunca toplam 70 araç katılacak. Konvoya, Amerika'dan hareket eden, deniz yoluyla Mersin'e gelecek 42 araç da eşlik edecek.

Konvoyun Suriye-Mısır güzergahlarından 27 Aralıkta Gazze'ye ulaşması bekleniyor. Gazze'de ise insan hakları yürüyüşü ve miting yapılması amaçlanıyor.

Bu arada konvoyla götürülen ambulanslar, binek araçlar, minibüsler ve otobüsler, içlerindeki tıbbı ve diğer malzemelerle birlikte Filistinliler'e bırakılacak.

İstanbul'dan bu akşam tekrar hareket etmesi beklenen konvoy, gün içinde çeşitli semtlerde de turlar gerçekleştirecek.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!