Filipinler'de tarihi atama

Güncelleme Tarihi:

Filipinlerde tarihi atama
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 24, 2012 15:59

Filipinler Cumhurbaşkanı Benigno Aquino III, Anayasa Mahkemesi Başkanını Anayasayı ihlal ettiği gerekçesiyle görevden alarak, yerine ilk defa bir kadını başkan olarak atadı.

Haberin Devamı

Filipinler Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Edwin Lacierda yaptığı açıklamada, Aquino'nun 52 yaşındaki Maria Sereno'yu ülkenin ilk kadın Anayasa Mahkemesi Başkanı olarak atadığını belirterek, Cumhurbaşkanının Sereno'nun yargısal reformları başarılı bir şekilde uygulayacağına güveninin tam olduğu söyledi.

Anayasa Mahkemesi'nin 2010 yılından beri 15 üyesinden biri olan eski hukuk profesörü Sereno, olağanüstü bir durumla karşılaşmaması halinde 70 yaşına kadar bu görevi sürdürecek.

Görevden azledilen eski başkan Renato Corona, Mayıs ayında bankadaki 2,4 milyon dolarlık hesabını bildirmediği için yargılanmış ve suçlu bulunmuştu. Aquino, Corona'yı yolsuzlukla mücadele programının önündeki engel olarak suçlamıştı.

Sereno, Anayasa Mahkemesinin, Aquino hükümetinin eski Cumhurbaşkanı Gloria Macapagal'ın hakkındaki yolsuzluk suçlamalarından kurtulmak için yurt dışına çıkışının engellenmesiyle ilgili kararının lehinde oy kullanan az sayıdaki üye arasında yer almıştı. Anayasa Mahkemesi Macapagal'ın yurt dışında tedavi görme hakkı olduğunu belirterek hükümetin kararını oy çokluğuyla reddetmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!