Filika kazasına 3 ayrı alanda inceleme

Güncelleme Tarihi:

Filika kazasına 3 ayrı alanda inceleme
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 13, 2008 15:06

Tuzla Tersaneler bölgesindeki GİSAN Tersanesi'nde meydana gelen ve 3 işçinin ölümü 12 işçinin de yaralanmasıyla sonuçlanan filika kazası ile ilgili olarak 3 ayrı alanda inceleme başlatıldı. Tuzla Cumhuriyet Savcılığı, filikanın imalatı sırasında hata olup olmadığı yönünde bilirkişi raporu isterken, denize indirme sırasında ihmali ve işçilerin test sırasında neden bindirildiği inceleme dosyasına aldı.

Haberin Devamı

Tuzla Cumhuriyet Savcısı Yaşar Özen tarafından yürütülen filika kazası incelemesinin üç ayrı başlıkta yapıldığı öğrenildi. Edinilen bilgiye göre Savcılık, 3 işçinin ölümü 12 işçinin yaralanması ile ilgili kazanın ilk aşamasında; filikada imalat hatası olup olmadığının incelenmesi için bilirkişi raporu istedi. İkinci aşamada ise, filikanın denize indirilmesi sırasında işverenin ve sorumlu klas kuruluşunun ihmalinin olup olmadığı, rampanın düzgün yapılıp yapılmadığı araştırılacak. Son aşamada ise, test için tersane işçilerinin filikaya bindirilmesinin gerekli olup olmadığı ve işçilerle denemesi emrini kimin verdiği belirlenecek. Test için insan yerine maket ya da kum torbası kullanılıp kullanılmaması gerektiği de bu madde kapsamında savcı tarafından istenen bilgiler arasında yer alıyor.

Haberin Devamı

İnceleme sonucunda oluşturulacak bilirkişi raporları ile soruşturmanın başlatılabileceği belirtiliyor. Soruşturma başlatılması durumunda ise hazırlanacak olan iddianamede sorumlular hakkında, "birden fazla kişinin ölümüne sebebiyet vermek" suçundan dava açılabileceği, bunun cezasının ise 2 ila 15 yıl arasında olduğu belirtiliyor. TCK'nın 85/2 maddesi gereğince açılacak dava, savcının iddianamesinin ardından görülmeye başlanacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!