Fiat’ın yenilenen minisi F.500 otomobillerin ipod’u olacak

Güncelleme Tarihi:

Fiat’ın yenilenen minisi F.500 otomobillerin ipod’u olacak
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 09, 2007 00:00

İlk kez 1957’de üretilen mini otomobiller sınıfındaki 500’ün yeni versiyonunu, 32 yıl sonra yeniden tasarlayıp pazara süren İtalyan Fiat Grubu’nun CEO’su Sergio Marchionne, "Bu modelimiz, otomobilin iPod’u olacak" dedi.

2008 sonuna kadar toplam 120 bin adet üretilecek araç için şimdiden 35 bin adet sipariş geldi. Gelecek yılın ilk yarısında Türkiye’ye de getirilmesi beklenen Fiat 500’ün İtalya’da satış fiyatları 10.5 ile 14.5 bin Euro arasında değişiyor.

İTALYAN otomotiv devi Fiat, "mini" otomobillerin efsanesi haline gelen 500 (Cinquecento) modelinin yenilenen versiyonunu Torino’da düzenlenen büyük bir organizasyonla dünya basınına tanıttı. Fiat Grubu’nun CEO’su Sergio Marchionne’ye göre, bantlara veda edişinin üzerinden 32 yıl geçtikten sonra günümüz tasarım trendleri ve teknolojik gereklerine uygun yenilenen Fiat’ın 500 (Cinquecento) modelinin otomobilin iPod’u olacak.

35 BİN SİPARİŞ ALDI: Fiat merkezinin bulunduğu Torino’da gerçekleştirilen dev organizasyonla tanıtılan yeni Fiat 500, şimdiden yaklaşık 35 bin sipariş aldı. Polonya’da üretilecek aracın tanıtım toplantısında konuşan CEO Sergio Marchionne, Fiat 500’ün marka adına çok şey ifade ettiğini belirterek, "500 modelimiz, Fiat’ın bugün neyi temsil ettiğini, gelecekte de neler yapmak istediğini gösteriyor" dedi.

FIAT’IN YENİ BEBEĞİ: Şirketin 11 Temmuz’a denk gelen 108’inci yaşını Cinquecento ile kutladığını belirten Marchionne, ekip olarak son üç yıl içinde çok şey başardıklarını, sonuçta bu aracın da 18 ay gibi kısa bir sürede geliştirildiğini söyledi. Bunun neredeyse bir çocuğun gelişme süresinin iki katı olduğunu kaydeden Marchionne, "Ancak bu, rakiplerimizin ihtiyaç duyduğu sürenin de yarısı" diye konuştu. Yeni 500 modelinin Fiat’ın en çok satan ve şirketi sırtlayan modeli olmayacağını da söyleyen Marchionne, Fiat için en önemli modelin, Grande Punto olmaya devam edeceğini ifade etti. Marchionne, İtalyan La Stampa Gazetesi’ne verdiği demeçte de, Fiat’ı "otomotivin Apple’ı" yapmak istediğini, Cinquecento’nun da, "otomobillerin iPod’u" olacağını kaydetti.

POLONYA’DA ÜRETİLECEK: Panda platformundan geliştirilen yeni Fiat 500, Polonya’da bulunan Tichy tesislerinde üretilecek. Ford ile yapılan işbirliği sonucu yeni nesil Ka modelinin de devreye girmesiyle birlikte, fabrikanın yıllık üretim miktarının 120 bin civarında olması planlanırken, bu yıl için 50 bin - 60 bin civarında, 2008 sonuna kadar da toplam 120 bin adet Cinquecento üretilmesi hedefleniyor. Aracın şimdiden 35 bin sipariş aldığı da belirtiliyor.

ESKİSİNDEN BÜYÜK: Eskisinden yaklaşık 58 cm daha uzun olan yeni 500, ilk etapta ikisi benzinli toplam üç motor seçeneğiyle satılacak. Araçta 1.2 lt 69 HP ve 1.4 lt 100 HP benzinli, 1.3 lt 75 HP dizel motorlar bulunuyor. Kişiye özel pek çok özellik ve aksesuarın kullanılabileceği Cinquecento’da, 500 bin farklı araç yaratmanın mümkün olduğu belirtiliyor. Italya’da 10.500 (18.400 YTL) - 14 bin 500 (25.500 YTL) Euro aralığında satış fiyatıyla pazara çıkacak yeni Fiat 500’ün, diğer pazarlarda fiyatlarının değişeceği kaydediliyor.

Kutlamalara 12 milyon dolar gitti, 7 bin davetli katıldı

UCUZ ve kullanışlı olması nedeniyle özellikle İtalya’da çok beğenilen ilk nesil Fiat 500, 1950’lerde insanların yaşam standartlarını yükseltmesini ve scooter’lardan otomobillere geçiş yapılmasını sağlamıştı. Bu yıl, aynı zamanda Cinquecento’nun 50’nci yılı olduğundan, yeni Fiat 500’ün tanıtım organizasyonuna Avrupa’nın değişik ülkelerinden ve İtalya’dan gelen yüzlerce eski 500 de katıldı. Asıl tanıtım gösterisi, Po Nehri üzerinde yaklaşık 7 bin davetlinin huzurunda gerçekleştirildi. Havayi fişekler ve dans gösterilerinin arasında gerçekleşen gösterinin yanı sıra, kentin en önemli meydanlarında da konserler verildi. Kentin en büyük meydanında ise, eski 500 sahiplerinin sergisi vardı. Fiat Grubu yöneticileri, tanıtım harcamaları için rakam vermek yerine tahminlerden yüksek demekle yetinirken, bu dev organizasyon için yaklaşık 12 milyon dolar harcandığını öğrendik.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!