Fevziye Cengiz’e aynı ceza verildi

Güncelleme Tarihi:

Fevziye Cengiz’e aynı ceza verildi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 29, 2016 14:03

İzmir’de 2011 yılının Temmuz ayında gözaltına alınıp götürüldüğü polis merkezinde dövüldüğünü belirterek şikayetçi olup, iki polisin ceza almasını sağlayan Fevziye Cengiz’e 'polise hakaret' suçundan 8 bin 840 TL para cezası verilip hükmün açıklanması geri bırakıldı. Fevziye Cengiz’e, avukatının itirazı üzerine yeniden görülen davada mahkeme aynı cezayı verdi. Fevziye Cengiz, aldığı para cezasından çok olan 10 bin 800 TL tutarında vekalet ücreti de ödeyecek.

Haberin Devamı

Gözaltına alınarak götürüldüğü Karabağlar Polis Merkezi’nde işkence gördüğünü belirten Fevziye Cengiz’in iddiaları üzerine açılan, 4 polis memuru ve kendisinin yargılandığı davanın son duruşması geçen yıl 13 Mayıs’ta yapıldı.

İzmir 6’ncı Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın karar duruşmasında Fevziye Cengiz, polise hakaretten 442 gün hapis cezası karşılığı 8 bin 840 TL adli para cezasına çarptırıldı. Para cezasının 24 eşit taksitte ödenmesine karar verilip, hükmün açıklanması geri bırakıldı.

Polislerden Beyit S. ve Hakan Y.’ye ise ’basit yaralama’dan 1’er yıl 3’er ay hapis cezası verildi, bu cezalar ertelenmedi. Diğer iki polis memuru ise beraat etti. Mahkeme heyetindeki kadın üye hakim Aysun Mutlu, polislere 'işkence' suçundan ceza verilmesi gerektiğini belirterek karara şerh koydu.

Haberin Devamı

AVUKAT KARARA İTİRAZ ETTİ

Fevziye Cengiz’in avukatı Hanife Yıldırım, müvekkiline ’polise hakaret’ suçundan 8 bin 840 TL para cezası verildiğini belirtip, beraat etmesi gerektiğini savunarak, bir üst mahkeme olan İzmir 7’nci Ağır Ceza Mahkemesi’ne karar için itirazda bulundu.

İtirazı değerlendiren mahkeme heyeti, Fevziye Cengiz hakkında ’polise hakaret’ suçundan verilen cezada, sanığa hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını isteyip istemediğinin sorulmadığı gerekçisiyle 6’ncı Ağır Ceza Mahkemesi’nin verdiği kararı kaldırdı.

Kararın kaldırılmasının ardından İzmir 6’ncı Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapılan ikinci duruşmaya, tutuksuz yargılanan Fevziye Cengiz gelmezken, avukatları Hanife Yıldırım, Zeynep Sedef Özdoğan ile aynı davada sanık olan polis memurlarının avukatı Tolga Yurdakul katıldı.

Fevziye Cengiz’e aynı ceza verildi

Cumhuriyet Savcısı Göksel Er, sanığın ’Görevli memura hakaret’ suçundan cezalandırılmasını talep etti. Sanık avukatı Zeynep Sedef Özdoğan, eski savunmalarını tekrar ettiğini belirtip, "Davanın diğer suçları bakımından dava dosyası Yargıtay’dadır. Esasan bu dava bir işkence davasıdır. Bu davada polise fiil isnat eden bir kişinin başına daha büyük işler geldiği görülmüştür. Tanıklardan Turgay duruşma aşamasında, soruşturma aşamasındaki ifadesini değiştirmiştir. Bize göre ifadesini değiştiridği için mükafaatını da almıştır. Turgay hakkında kayıt dışı eleman çalıştırmaktan dolayı idari yaptırım uygulanmamıştır. Biz böyle bir bilgi ve belgeye rastlamadık. Diğer tanık Sıdıka ve Asya da Turgay tarafından işletilen yerde çalışan kimselerdir. Bunlar da baskıya açık kimseler oldukları için gördükleri baskı karşısında duruşma aşamasında ifadelerini değiştirmek zorunda kalmıştır, biz bu kanaatteyiz. Sanığın yüklenen suçu işlediğine dair mahkumiyetine yeter, her türlü şüpheden uzak somut kanıt bulunamadığından, beraatine karar verilmesini istiyoruz" dedi.
Fevziye Cengiz’e aynı ceza verildi

Avukat Hanife Yıldırım da meslektaşının taleplerine katıldığını belirtip, "10 Mayıs 2013’te yapılan duruşmada tanık olarak dinlenen Ziver, karakola gidip ’Benlik bir şey varsa ifade verebilirim, poliste görüntüleri bana izlettirildi, ben de bu görüntüleri izledim’ şeklinde beyanda bulunmuştur. Tanık Ziver’in bu tutumu adı geçen tanığın ve benzer konumda olan diğer tanıkların ne tür bir baskı altında olduklarının kanıtıdır. Tanık Ziver ve benzer durumdaki tanıklar soruşturma aşamasında polislerle iş birliği yapmak durumumnda kalmışlardır. Bize göre de müdafisi olduğumuz sanığın, yüklenen suçu işlediğine dair somut kanıt yoktur. Beraatine karar verilsin" diye konuştu.

Mahkeme Başkanı Hakim Cevdet Ekizoğlu, sanık Fevziye Cengiz’i polise hakaretten 442 gün hapis cezası karşılığı 8 bin 840 TL adli para cezasına çarptırdı. Hakim, para cezasının 24 eşit taksitte ödenmesine karar verip, hükmün açıklanmasını geri bıraktı. Hakim Cevdet Ekizoğlu ayrıca Fevziye Cengiz’in, üç polis memuruna, kendilerini avukatla temsil ettiklerinden 3 bin 600’er TL’den toplam 10 bin 800 TL vekalet ücreti ödemesine de karar verdi.



BAKMADAN GEÇME!