FETÖ PDY’den dinlediler: Özel bilgileri arşivlediler

Güncelleme Tarihi:

FETÖ PDY’den dinlediler: Özel bilgileri arşivlediler
Oluşturulma Tarihi: Nisan 22, 2016 02:12

Gazeteciler, siyasi parti yöneticileri, yargı, emniyet, MİT ve iş dünyası mensuplarının da arasında bulunduğu 402 kişinin, sahte isim ve suçlamalarla usulsüz dinlendiği iddiasıyla başlatılan soruşturma tamamlandı. İddianamede şüphelilerin, ‘kişilerin özel hayatına dair (cinsel tercih, evlilik dışı ilişki, vs.) konuşmaları da kaydedip arşivlediği’ ileri sürüldü.

Haberin Devamı

HÂKİMLER ve Savcılak Yüksek Kurulu (HSYK) müfettişleri, Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nin 2007, 2008 ve 2009 yıllarına ait verdiği bazı dinleme kararlarının usulsüz olduğunu tespit ederek, savcılığa suç duyurusunda bulundu. Cumhuriyet Savcısı Tekin Küçük, soruşturma sonunda, aralarında eski Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek ve yardımcısı Recep Güven’in de bulunduğu 138 şüpheli hakkında dava açtı. İddianamede, şüphelilerden Ramazan Akyürek, Recep Güven, eski İstihbarat Daire Başkan Yardımcıları Ayhan Falakalı, Coşkun Çakar, eski Ankara İl Emniyet Müdür Yardımcıları Muharrem Durmaz ve Sami Uslu’nun, Fetullahçı Terör Örgütü / Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) yöneticileri, diğer şüphelilerin de ‘silahlı örgüt üyesi’ olduğu öne sürüldü.

Haberin Devamı

‘PARMAKSIZ’ YERİNE ‘KOLSUZ’

İddianamede, şüphelilere yönelik ‘örgüt yöneticiliği, örgüt üyeliği’ suçlamasının yanı sıra ‘iftira, kamu görevlisinin resmi belgede sahteciliği, kişiler arasındaki aleni olmayan konuşmaları kayıt etmek’ suçlaması da yöneltildi. İddianamede Recep Güven dahil 39 şüphelinin firarda olduğu ve haklarında yakalama kararı çıkartıldığı da belirtildi. İddianamede, usulsüz dinlenen 190 kişi mağdur, 212 kişi de müşteki sıfatıyla yer aldı.

Şüphelilerin dinleme süresinin dolması nedeniyle mahkemeden bazı mağdur ve müştekiler hakkında yeniden karar talep ettiklerinde bazen ayrı sahte isim kullanmaya bile tenezzül etmedikleri belirtilerek, “Şüphelilerin mağdurlar ve müştekilerin dinlenmesi için sahte isimler uydururken bazen espri yeteneklerini de konuşturdukları, örneğin mağdur Sadettin Parmaksız’ı ‘Salih Kolsuz’ sahte ismini kullanarak, mağdur İlyas Küçük’ü ‘İhsan Büyük’ sahte ismini kullanarak dinledikleri belirlenmiştir” denildi. Bazı kadın mağdurların erkek; erkek mağdurların da kadın ismiyle dinlendiği belirtildi.

FETÖ PDY’den dinlediler: Özel bilgileri arşivlediler

FETÖ ADINA DİNLEDİLER

Şüphelilerin, dinlemeleri yasadışı FETÖ/PDY’nin faaliyetleri çerçevesinde yaptıkları iddia edilerek, “Örgütün elde ettiği bilgileri örgütün menfaatleri doğrultusunda kullanmayı, açıklarını bulduğu kamu görevlilerini tasfiye ederek yerlerine örgüt üyelerinin atanmasını sağlamayı, tasfiye etmediklerini de kendi kontrolüne almayı amaçladığı kanaatine varılmıştır” denildi.

Haberin Devamı

Şüphelilerin dinlemeye aldıkları kişilerin özel bilgilerini tehdit ve şantaj maksadıyla ele geçirmeyi amaçladıkları da belirtilerek, “Hukuka aykırı dinlemeler esnasında suçla ilgisi bulunmayan, kişilerin özel yaşantılarına dair (cinsel tercih, evlilik dışı ilişki, finansal konular vs.) seslerinin de kayıt altına alındığı ve arşivlendiği” değerlendirilmesi yapıldı.

İddianamede “Usulsüz dinlemelerin toplumu yönlendirmek ve ülke yönetimini ele geçirmek amacıyla yapıldığı değerlendirilmektedir” ifadesine de yer verildi.

ÖRGÜTÜN MERKEZİ İSTİHBARAT DAİRE

İDDİANAMEDE, FETÖ/PDY örgütünün hükümeti kısmen ya da tamamen görev yapmasını engellemeye çalıştığı belirtilerek, “Elde edilen veriler, terör örgütünün merkezinde toplanmıştır. İstihbarat Daire Başkanlığı’nın suç örgütünün genel merkezi olduğu yapılan denetlemelerin sonucunda ortaya çıkmıştır” değerlendirmesi yapıldı.

Haberin Devamı

402 DİNLEMEYE 4500 YIL İSTENDİ

USULSÜZ dinleme iddianamesinde, eski Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek gibi örgüt yöneticisi olmakla suçlanan emniyet görevlileri için yaklaşık 4 bin 500 yıl hapis cezası talep edildi. Sahte isim ve suçlamalarla dinlenilen 402 kişiden bazıları şöyle:

TSK: Halit Edip Başer, Atilla Kezek, Ahmet Hurşit Tolon, Tamer Akbaş, Orhan Yöney, Mehmet Çavdaroğlu, Rıza Küçükoğlu, Yavuz Ertürk, Ünal Karaosmanoğlu, Veli Küçük, İdris Koralp.

ANAYASA MAHKEMESİ: Ahmet Akyalçın, Ferda Paksüt (üye Osman Paksüt’ün eşi), Haydar Özler (eski üye Abdullah Necmi Özler’in oğlu), Nilgün Özgüldür (üye Serdar Özgüldür’ün akrabası), Serruh Kaleli.

Haberin Devamı

DANIŞTAY: Ali Dursun Ulusoy, İlyas Arlı.

YARGITAY: Ahmet Ceylani Tuğrul, Günsal Albayrak, Gürsel Mor.

ADALET BAKANLIĞI: Cengiz Öner, Yüksel Kocaman.

EMNİYET: Sabri Uzun, Emin Arslan, Ahmet Sula, Osman Ak, Behçet Oktay, Mustafa Gülcü, Faruk Ünsal, Arif Akkale, Ahmet Oğan, İbrahim Selvi, Yüksel Babal.

BDDK: İbrahim Aydınlı, Sabri Davaz, Tevfik Bilgin, Yavuz Ayan, Sebahattin Köşüş.

TBMM: TBMM Genel Sekreterliği’nde Sistem Analisti Hakan Yıldırım, TBMM Genel Sekreterliği’nde memur Nilgün Şahin ile Tolga Şakir Atik.

EPDK: Hasan Göktaş, Cemil Kılıç.

ETİ MADEN İŞLETMELERİ: Zinnuri İşbiliroğlu, Hasan Karadeniz, Adnan Yılmaz.

İŞ İNSANLARI: Cavit Çağlar, Cem Duna, Murat Yalçındağ, Salih Bezci, Arzuhan Doğan Yalçındağ, Ali Koç, Rahmi Koç, Nihat Özdemir, Aziz Yıldırım, Vuslat Doğan Sabancı.

Haberin Devamı

GAZETECİLER: Ahmet Hakan Coşkun, Aslı Aydıntaşbaş, Bilal Çetin, Akif Beki, Cüneyt Özdemir, Mustafa Balbay, Sedat Ergin, Şükrü Küçükşahin, Fatih Çekirge, Uğur Dündar, Hüseyin Gülerce, Nuri Elibol, Muharrem Sarıkaya.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!