Festival'de günün filmlerinden seçmeler

Güncelleme Tarihi:

Festivalde günün filmlerinden seçmeler
Oluşturulma Tarihi: Nisan 24, 2000 00:00

Haberin Devamı

REMBRANDT

Festival'in ‘‘Uluslararası Yarışma'' bölümünde gösterilecek ‘‘Rembrandt'' filmi ünlü ressam Rembrandt'ın hayatına dramatik bir ayna tutuyor. Yönetmenliğini Charles Matton'ın üstlendiği filmin başrollerini Klaus Maria Brandauer, Romane Bohringer, Jean Rochefort, Johanna ter Steege ve Jean-Philippe Ecoffey paylaşıyor. Yaşlı ressamın gözünden geri dönüşlerle anlatılan film hiçbir uzlaşmayı kabul etmeyen büyük bir sanatçıyı resmederken onun aşklarını, yeteneğini ve yerleşik değerlere karşı koyan tavırlarını da anlatıyor.

1999 Fransa-Almanya ve Hollanda ortak yapımı bu renkli film İngilizce altyazılı ve Türkçe elektronik altyazılı olarak gösterilecek.

MİNİK KUŞ, MİNİK KUŞ (LADYBIRD, LADYBIRD)

Ken Loach ustanın tümüyle gerçek bir olaydan yola çıkarak dramatize ettiği filmin kahramanı olan genç kadın bizlere İngiliz sosyal yaşamının bir başka yüzünü, insanların yararına kurulan sosyal kurumların nasıl onların aleyhine dönebileceğini belgeliyor. Dört çocuklu bir annenin yaşamın genelgeçer kurallarıyla bağdaşamadığı ya da ona öyle bir fırsat tanınmadığı için çocuklarının, hatta giderek yeni doğurduğu iki bebeğinin de devlet tarafından alıkoyulmasının öyküsü seyredenlerin yüreğini burkuyor.

1994 yapımı film aynı yıl Berlin'de Gülüş Ayı, En İyi Kadın Oyuncu ve FIPRESCI ödülleriyle, Sydney'de FIPRESCI ödülünü kazandı. Başrollerini Crissy Rock, Vladimir Vega ve Sandie Lavelle'in paylaştığı İngiltere yapımı ve renkli ‘‘Minik Kuş, Minik Kuş'' elektronik Türkçe altyazıyla gösterilecek.

YENİDEN BULUNAN ZAMAN (LE TEMPS RETROUVE)

‘‘Yeniden Bulunan Zaman'' eşsiz Marcel Proust'un ünlü eserini yaşamıyla birleştirerek perdeye taşıyan görkemli bir uyarlama. Uluslararası yarışma bölümünün en iddialı filmlerinden biri olan ve geçen yıl Cannes'da yarışan ‘‘Yeniden Bulunan Zaman'' için yönetmeni Raoul Ruiz ‘‘Bu filmi Proust'un romanlarını okumamış olsanız da izleyebilirsiniz; hatta okumadıysanız daha iyi bile olabilir,'' diyor.

Başrollerini Catherine Deneuve, Emmanuelle Beart, Chiara Mastroianni, Marie-France Pisier, John Malkovich, Pascal Gregorry, Marcello Mazarella, Arielle Dombasle ve Vincent Perez'in paylaştığı film 1999 Fransa-İtalya ortak yapımı ve renkli. Fransızca orijinal, elektronik Türkçe altyazıyla gösterilecek film, savaş sonrası Paris sosyetesine eğilerek psikolojik bir drama dönüşmüş. Proust'un ünlü klasiğinin iç monologlarına ve bilinç akışına sadık kalan bu çalışma, sinemaya aktarılması çok güç bir yapıtı cesaret ve başarıyla ele alıyor.

DENİZCİ (THE LIMEY)

Amerikan bağımsız sinemasının ustalarından Steven Soderbergh'in son çalışmalarından biri olan (Erin Brokovich'i saymazsak) ‘‘Denizci''nin bir özelliği var. Filmin başrol oyuncusu Terence Stamp aynı zamanda Ken Loach'un ilk filmi ‘‘Poor Crow'un başrol oyuncusu, dahası ‘‘Denizci'' de bu filmin devamı gibi kurgulanmış. Film, ‘‘Poor Crow''dan görüntülerle açılıp aynı kahramanın otuz yıl sonrasını anlatıyor. Filmin diğer oyuncularıysa Peter Fonda ve Lesley Ann Warren.

Kara filmlerin klasik sertliğiyle sanat filmi deneyini harmanlayan Soderbergh'in sekiz milyon dolara mal ettiği ‘‘Denizci'' kendisi hapisteyken şüpheli bir şekilde ölen kızının katilini arayan ve Los Angeles'ın yeraltı álemlerine dalan bir adamın öyküsünü anlatıyor. 1999 ABD yapımı bu renkli film Türkçe elektronik altyazıyla gösterilecek.

Festival'de günün programı

l Beyoğlu Emek (0212) 293 84 39

12.00 - Seksin Einstein'ı (Rosa von Praunheim)

15.00 - Acılar Limanı (Nils Gaup)

19.00 - Seksin Einstein'ı (Rosa von Praunheim)

21.30 - Yeniden Bulunan Zaman (Raoul Ruiz)

l Beyoğlu Atlas 1 (0212) 252 85 76

12.00 - Rüzgár Bizi Sürükleyecek (Abbas Kiarostami)

15.00 - Kitera'ya Yolculuk (Theo Angelopoulos)

19.00 - Rüzgár Bizi Sürükleyecek

21.30 - Kitera'ya Yolculuk (Theo Angelopoulos)

l Beyoğlu Atlas 2 (0212) 252 85 76

12.00 - Altın Hırsızları (Charles Crichton)

15.00 - Çılgın İngilizce (Zhang Yuan)

19.00 - Altın Hırsızları

21.30 - Minik Kuş, Minik Kuş (Ken Loach)

l Beyoğlu Alkazar (0212) 293 24 66

12.00 - Rembrandt (Charles Matton)

15.00 - Mouchette (Robert Bresson)

19.00 - Ve Beşik Sallanacak (Tim Robbins)

21.30 - Mouchette

l Beyoğlu Beyoğlu (0212) 251 32 40

12.00 - İngiliz Canlandırma Sineması'nın En İyileri: Program 1

15.00 - İngiliz Canlandırma Sineması'nın En İyileri: Program 2

19.00 - Türkiye'nin ‘‘Çılgın'' Anneleri/ Ayfer Ergün + Varsayım Mahkûmları/ Özlem Güngör + Beni Seveceğin Gün/Leandro Katz

21.30 - Kendi Kendimin Kadınıyım (Rosa von Praunheim)

l Kadıköy Reks (0216) 336 01 12

12.00 - Onyedi Yıl (Zhang Yuan)

15.00 - Süt (William Brookfield)

19.00 - Select Hotel (Laurent Bouhnik)

21.30 - Denizci (Steven Soderbergh)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!