Festival start aldı

Güncelleme Tarihi:

Festival start aldı
Oluşturulma Tarihi: Mart 19, 1998 00:00

Haberin Devamı

İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı'nın düzenlediği ve bu yıl ikinci 25 yılına giren Uluslararası İstanbul Müzik Festivali yine zengin bir programla izleyici karşısına çıkıyor. 9 Haziran-4 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan festival, Atatürk Kültür Merkezi, Aya İrini Müzesi ve Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda gerçekleştirilecek. Bu yılki festivale İtalya, Rusya, İsviçre, Fransa, ABD, Almanya, İngiltere, Azerbeycan'dan 700 ve Türkiye'den 300 olmak üzere toplam 1000 sanatçı katılacak.

Genel sponsorluğunu Eczacıbaşı Holding A.Ş.'nin yaptığı 26. Uluslararası İstanbul Müzik Festivali'nin 1998 yılı ana teması ‘‘Fransa ile Buluşma’’... Önde gelen sanat merkezleriyle işbirliği yapma amacıyla geçen yıl ‘‘Berlin İstanbul'da’’ ile başlatılan gelenek, bu yıl ‘‘Fransa ile Buluşma’’ ile devam ettiriliyor. Böylelikle izleyiciler Fransız müziğinin geçirmiş olduğu evreleri panorama olarak izleme olanağı bulacaklar. Ayrıca etkinlikler başta Fransız televizyonları olmak üzere pek çok yabancı televizyonda yer alacak. Festivalle ilgili yarım saatlik bir program da 10 kez CNN'de yayınlanacak.

Gerçekleştirdiği etkinlikleriyle her zaman öne çıkan ve üstlendiği sorumluluğun bilinciyle sanat yaşamımıza her yıl yeni boyutlar kazandıran Uluslararası İstanbul Müzik Festivali'nde bu yıl da yine bazı ilkler yer alıyor. Wagner'in Parsifal operası ülkemizde ilk kez Kirov Opera Orkestra, Koro ve Solistleri tarafından konser yorumuyla sunulacak. Operaseverler Wagner'in bu son operasından 2. ve 3. perdeleri ünlü şef Valeri Gergiev'in yönetiminde Rusya'nın ve eski Sovyetler Birliği'nin bu en köklü kurumundan izleyebilecekler. Ensemble Intercontemporain ise Boulez, Ligeti ve Berio'nun eserlerini kentimizde ilk kez seslendirecek.

Avrupa'nın en çok tanınan şeflerinden biri olan Jesus Lopez-Cobos, Lozan Oda Orkestrası'nı yönetecek. Avrupa'nın önde gelen orkestralarından biri olan Paris Orkestrası da Rafael Frühbeck de Burgos'un yönetiminde iki konser verecek. Orkestranın ikinci konserinde solist olarak, yurtdışında yaptığı başarılı çalışmalarla adından söz ettiren piyanistimiz Hüseyin Sermet yer alacak.

Şef Ender Sakpınar'ın yönetimindeki Toulouse Oda Orkestrası'nın konseri Aya İrine'de gerçekleşecek. Yine aynı mekanda Reinhard Goebel'in yönetimindeki Musica Antiqua Köln'ün konseri yer alacak.

Resital biletleri hemen tükenen piyanistler arasında yer alan Andre Watts'ın konseri 29 Haziran'da AKM Büyük Salon'da.

Günümüzün en beğenilen sopranolarından Kathleen Battle, 13 Haziran'da Aya İrini'de müzikseverlerle buluşacak. Festival'in dans bölümünde ise Marsilya Ulusal Balesi Roland Petit'nin gösterileri 24 ve 25 Haziran'da AKM Büyük Salon'da izlenebilecek.

Lirik sesi ve olağanüstü sahne hakimiyetiyle ünlü Kathleen Battle, Mozart karakterlerini yorumlayan en iyi sopranolardan biri...

1981'de Fransa Cumhurbaşkanı Valery d'Estaing tarafından ‘‘Ulusal’’ sıfatı verilen Marsilya Ulusal Balesi'nin Roland Petit'in repertuarında bulunan çeşitli eserleri içeren 30 videosu var.

1988 yılından bu yana Kirov Operası'nın sürekli Şefi ve Sanat Yönetmeni olan Valeri Gergiev, dünyaca ünlü Beyaz Geceler Festivali'nin de sanat yönetmenliğini yapıyor.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!