Festival’in son konseri

Güncelleme Tarihi:

Festival’in son konseri
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 01, 1999 00:00

Haberin Devamı

Festival, kemancı Tedi Papavrami'nin keman resitaliyle sona eriyor

27. Uluslararası İstanbul Müzik Festivali'nin son konserinde ünlü Arnavut kemancı Tedi Papavrami ve Fransız piyanist Claire Desert aynı sahneyi paylaşıyor. Bu akşam saat 19.30'da Aya İrini'deki konser, havacılık firması Boeing'in katkılarıyla gerçekleşiyor.

Genç neslin en önemli kemancılarından biri olarak kabul edilen Arnavutluk-Tiran doğumlu Tedi Papavrami, keman çalışmalarına ilk olarak keman öğretmeni olan babası Robert Papavrami ile başladı. Daha beş yaşındayken, Tiran'da düzenlenen ‘‘Genç Enstrümantalistler Yarışması’’nı kazandı. 1982'de Fransız hükümeti bursuyla Paris CNSMP Konservatuvarı'nda Pierre Amoyal'la çalışmaya başladı. 1985'te İtalya Rodolfo Lipitzer Yarışması'nı, 1986'da da oybirliğiyle Paris Konservatuvarı Birincilik Ödülü'nü kazandı. 1992'de SACEM'den George Enescu Ödülü'nü alan Papavrami, 1993'te Pamplune'de Sarasate Yarışması Birincilik Ödülü'nün yanı sıra Özel Halk Ödülü'nü de aldı. Almanya, Güney Afrika, Fransa, ABD, İspanya, İsviçre ve İtalya'da konserler verdi. Philippe Bianconi, Gary Hoffman, Muza Rubackyte ve Hüseyin Sermet ile oda müziği çalışmaları yapan Papavrami bugüne kadar beş albüm kaydetti.

1967 doğumlu Claira Desert, 14 yaşında Paris Ulusal Yüksek Konservatuvarı'na girdi. Okulda, Oda Müziği Birincilik Ödülü ve 1985'te oybirliğiyle Piyano Birincilik Ödülü'nü kazandı. Aynı yıl ileri piyano kurslarına kabul edilen Desert, ayrıca Moskova'daki Çaykovski Konservatuvarı'nda Yevgeni Malinin'in sınıfında öğrenim görmek üzere Fransız hükümetinden bir yıllık burs kazandı. Fransa'ya dönüşünde ileri oda müziği kurslarına devam etti. Birçok festivalden davet aldı; Moskova Solistleri, Quebec Senfoni Orkestrası, Strasbourg Filarmoni Orkestrası gibi orkestralarla konserler, resitaller verdi. Kandinsky Dörtlüsü'ne katılmasıyla birlikte oda müziği sanatçının çalışmalarında önemli yer tuttu. Schumann, Scriabin, Brahms ve Dvorak'ın eserlerinden oluşan kayıtlar yaptı ve 1997'de Victoire de la Musique Ödülü aldı.

Bu akşam Tedi Papavrami, piyanist Claire Desert'in eşlik edeceği keman resitalinde, Mozart'ın 1784 yılında İtalyan keman sanatçısı Regina Strinasacchi için bestelediği ‘‘Sonat No.15’’, Si Bemol Majör; Polonyalı besteci Karol Szymanowski'nin ‘‘romantik empresyonizm’’ olarak nitelendirilen stilin ilk bestelerinden biri sayılan eseri ‘‘Efsaneler’’ Op.30'u seslendirecek. Konserin ikinci yarısında ise programda şu eserler yer alıyor: Sergei Prokofief'in büyük kemancı David Oystrah için bestelediği ilk keman sonatından sonra, Oystrah'ın ikinci bir sonat istemesi üzerine bu kez Op.94 Flüt Sonatı'ndan kemana uyarladığı ‘‘Sonat No.2’’, Re Majör Op.94 bis; Alexander Peci'nin Güney Arnavutluk halk müziği temalarından uyarladığı ‘‘3 Arnavut Dansı’’ ve üstün performansı nedeniyle İspanyol Kraliçesi Isabella tarafından Stradivarius kemanla ödüllendirilen Pablo de Sarasate'nin ‘‘Airs Bohemiens’’ Op. 20.

Bilet fiyatları: 6 milyon, 5 milyon, 4 milyon TL. Öğrenciler ve 65 yaş üstü müzikseverler için % 25 indirim uygulanacak.

Biletler AKM gişeleri (0212-292 08 45 ve 292 08 46), Uzelli (Şaşkınbakkal), Carousel (Bakırköy), Capitol (Altunizade) alışveriş merkezlerinden temin edilebilir. Ayrıca İnternet üzerinden Superonline'ın www.shop.superonline.com adresinden de satış yapılıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!