Fenalaşan öğrencisini yaptığı sedyeyle karda hastaneye taşıdı

Güncelleme Tarihi:

Fenalaşan öğrencisini yaptığı sedyeyle karda hastaneye taşıdı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 16, 2006 13:45

Şırnak'ın Beytüşşebap ilçesi'ndeki Şehit Yalçın Aydın Yatılı İlköğretim Bölge Okulu'nda, derste fenalaşan 12 yaşındaki İdban Akdoğan'ı, yolun kardan ulaşıma kapanması üzerine, öğretmeni Musa Çınartaş tahta parçalarından yaptığı sedyeyle hastaneye ulaştırdı.

Haberin Devamı

Beytüşşebap İlçesi'ne iki kilometre uzaklıkta bulunan Şehit Yalçın Aydın Yatılı İlköğretim Bölge Okulu'nda, ikinci sınıfta öğrenim gören 12 yaşındaki İdban Akdoğan, ders sırasında fenalaştı. Karnının ağrıdığını söyleyen öğrencisinin sancılar içinde kıvrandığını gören öğretmen Musa Çınartaş, okulun yolunun kardan ulaşıma kapanması nedeniyle, müstahdamlerin de yardımıyla tahta parçalarından sedye yaptı. Öğrencisi İdban'ı sedyeye yatırıp, üzerini de üşümemesi için battaniye ile örten öğretmen, bir müstahdemle birlikte taşıyıp, kalınlığı yer yer 2 metreye ulaşan karda yürüyerek, 2 kilometre uzaktaki Beştüşşebap İlçesi'ndeki Devlet Hastanesi'ne ulaştırdı. Hastanede yapılan ilk müdahalede karnındaki ağrının bağırsaklarındaki rahatsızlıktan kaynaklandığı belirlenen İdban Akdoğan, Şırnak Devlet Hastanesi'ne sevkedildi.

Tatbikat gerçeğe dönüştü

Haberin Devamı

Sağlık bakanlığı’nın aşırı kar yağışı olan bölgelere hasta kurtarmak için gönderdiği paletli Snowtrack aracı deneme için götürüldüğü tatbikatta, 3 hastanın kurtarılmasını sağladı. Çaldıran İlçesi’nde tatbikat yapılırken, Yukarıyanıktaş Köyü’nde hasta olduğunun bildirilmesi üzerine araç bölgeye sevk edildi. Kardan yolları kapalı bulunan köyden yola çıkarılan ve 7 kilometre taşınan hamile Mukbule Altunten ile 2 hasta, paletli araca alınarak ilk tedavisi yapıldıktan sonra hastaneye sevkedildi.


Sağlık Bakanlığı Van’da aşırı kar yağışı nedeniyle köylerde mahsur kalan hastaların kurtarılmasında kullanılmak üzere özel paletli snowtrack aracını gönderdi. Araç Sağlık Müdürlüğü ekipleri tarafından en fazla kar yağışı bulunan Çaldıran İlçesi’nde bir tatbikatla denenmek istendi.

Fenalaşan öğrencisini yaptığı sedyeyle karda hastaneye taşıdı


Çaldıran’da Kaymakam Yemek Bayrak, Van Sağlık Müdürü Muhammet Güzel Kurtoğlu’nun da katıldığı tatbikatta denenirken, ilçeye 17 kilometre mesafede bulunan ve kar yüzünden yolları 15 gündür kapalı bulunan Yukarıyanıktaş Köyü’nde hamile bir kadının doğum sancıları tuttuğu ve hastaneye götürülemediği bildirildi. Bunun üzerine paletli araç ve bir ambulansla ekipler yola çıkarken, 5’nci çocuğuna hamile olan 30 yaşındaki Makbule Altunten de köylüler tarafından kızak üzerinde battaniyelere sarılarak yola çıkarıldı. 7 kilometre kızakla taşınan Altunten, daha sonra içinde tedavi bölümü bulunan özel paletli araca alınarak ilk tedavisi sağlık ekipleri tarafından yapıldı. Genç kadın daha sonra anayola çıkarılarak ambulansla hastaneye gönderildi.

Haberin Devamı

Daha sonra özel araç sağlık ekipleriyle birlikte Yukarıyanıktaş Köyü’ne götürülerek solunum güçlüğü çeken Misri Algül ile baş ağrısı bulunun Halis Tekin’e ulaştı. Sağlık Müdürü Muhammet Güzel Kurtoğlu ve doktorlar hastalara evlerinde gerekli tedavi uygulandıktan sonra araca konularak ambulansın bulunduğu bölgeye kadar getirilip buradan hastaneye sevk edildi.

Hasta kurtarma operasyonuna katılan Çaldıran Kaymakamı Yemen Bayrak, paletli araç sayesinde ağır kış şartlarının yaşandığı ilçelerinde artık sıkıntı çekmeyeceklerini söyledi. Tatbikatın gerçeğe dönüştüğünü belirten Bayrak, “Köylerimizde yaşayan insanlara kış şartlarında ulaşmamız zor oluyordu. Bu araç sayesinde artık istediğimiz bölgeye ulaşabileceğiz” dedi. Sağlık Müdürü Kurtoğlu ise, paletler sayesinde aracın çok rahat hareket edebildiğini belirtti. Araçta hasta taşımak için bir kabinin bulunduğunu ve telsiz donanımına sahip olduğunu belirten Kurtoğlu, görevini başarıyla tamamlayan araçtan 2 tane daha isteyeceklerini söyledi. Kurtoğlu, köylülerin yollarının açılması için sık sık sahte hasta bulunduğu yönünde ihbarlar yaptığını belirterek, “Herkesi bu konuda duyarlı olmaya davet ediyoruz. Bundan ihbarlarda bu aracı kullanıp asılsız ihbarların önüne geçeceğiz. Asılsız ihbarda 7 saatte açtığımız yolu bu araçla 1.5 saate geçip köye ulaşacağız” dedi. Murat ÇAĞLAR/VAN, DHA


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!