Fed'in Bej Kitabı'na göre ekonomi hafifçe toparlandı

Güncelleme Tarihi:

Fedin Bej Kitabına göre ekonomi hafifçe toparlandı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 20, 2011 12:42

ABD'de, Eylül ve Ekim aylarında ülkenin birçok bölümünde ekonomi hafifçe toparlandı.

Haberin Devamı

ABD Merkez Bankasının (Fed) kendisine bağlı 12 bölgeden aldığı ekonomik verilere dayanarak hazırladığı “Bej Kitap” adlı rapora göre, Eylül ve Ekim aylarında ülkenin birçok bölümünde ekonomi hafifçe toparlanırken, birkaç bölgede belirsiz ekonomik görünüm işletmelerin daha da ihtiyatlı davranmasına ve harcamalarını durdurmasına yol açtı.

Tüketici harcamalarının birçok bölgede hafifçe yükseldiği, özellikle otomotiv sektörü olmak üzere imalat sektörünün toparlandığına işaret edilen raporda, bazı bölgelerde halen otomotiv sektörü dışındaki işletmelerin, harcama planlarını etkileyen ve tedbirli davranmalarını sağlayan zayıf ve daha belirsiz bir görünüm bilgisi verdiği kaydedildi.

Philadelphia, Richmond ve Chicago bölgelerinde birçok perakendecinin, tüketici güveninin azalması nedeniyle stoklarını arttırmada isteksiz olduğuna dikkat çekilen raporda, birçok otomotiv bayisinin stoklarını yenilediği, Cleveland, Atlanta ve Chicago bölgelerinde otomotiv üretiminin arttığı ifade edildi.

Haberin Devamı

Cleveland, Richmond, Atlanta, Chicago ve Kansas City bölgelerinde imalat, ulaştırma ve enerji sektörlerinde istihdamın arttığı vurgulandı.

ABD ekonomisi yılın ilk yarısında sadece yüzde 0,9 büyüdü. Bu büyüme oranı, iki yıl önce resesyonun sona ermesinden bu yana en düşük büyüme oranı olarak kayıtlara geçti.

Bazı ekonomistler yılın ikinci yarısında ekonominin yüzde 2 büyüyeceğini öngörüyor.

Fed, son aylarda büyümeye yardımcı olmak için bazı adımlar attı.

Fed, 20-21 Eylül'de düzenlediği toplantıda, ekonomideki büyümeyi desteklemek ve borçlanma maliyetlerini düşürmek için “Twist Operasyonu” olarak adlandırılan 400 milyar dolarlık tahvil programı açıklamıştı. Fed, ayrıca yüzde 0 ve yüzde 0,25 aralığındaki gösterge faiz oranını 2013 yılı ortasına kadar bu seviyede tutmayı planlıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!