FED ’şok’ indirim yaptı piyasalarda ateş zor indi

Güncelleme Tarihi:

FED ’şok’ indirim yaptı piyasalarda ateş zor indi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 23, 2008 00:00

Amerikan Merkez Bankası (FED), beklenenden 8 gün önce faiz indirimine gitti. FED’in 75 baz puanlık indirimi Ekim 1984’ten sonra gelen en büyük faiz indirimi olurken, piyasalar tepki vermekte acele etmedi. Yükselmekte FED kadar acele etmeyen Avrupa borsaları, kapanışa doğru artıya geçti. Ancak piyasalardaki beklentiler sona ermedi.

PAZARTESİ günü Martin Luther King tatili yüzünden kapalı olan ABD piyasalarının açılmasıyla borsa tarihinin en hızlı günlerinden biri yaşandı. Hazine Bakanı Henry Paulson’ın piyasaları sakinleştirmek için borsanın açılışndan önce ekonominin gidişatına ilişkin beklentilerini açıklarken, Amerikan Merkez Bankası (FED) sürpriz bir faiz indirimine gitti. Başkan Bush’un açıkladığı önlem paketini beğenmeyen ve ABD’deki olası resesyonun Avrupa’ya da sıçrayacağı korkusuyla sarsılmaya devam piyasaların "ABD Merkez Bankası bu işe bir formül bulacak" beklentisine FED yanıt verdi.

8 GÜN ERKEN DAVRANDI: FED, 30 Ocak’taki toplantısını beklemeden olağandışı bir kararla faiz oranlarını indirdi. FED faiz oranlarını, 75 baz puan (yüzde 0.75) düşürerek yüzde 3.5’e indirdi. Faiz kararının, ekonomik görünümdeki zayıflama ve büyümeye yönelik riskler nedeniyle alındığı vurgulandı. FED’in "günlük en büyük faiz hareketi" olarak da kabul edilen bu hareketin ardından, ekonominin canlanacağı yorumları yapılırken, borsalar beklenen tepkiyi vermedi.

PİYASALAR ACELE ETMEDİ: Yüzde 0.75 FED’in Ekim 1984’ten bu yana en büyük faiz indirimi olurken, piyasalar istenen tepkiyi vermekte aceleci davranmadı. ABD borsaları güne kayıpla başlarken, Dow Jones güne yüzde 2.43 değer kaybıyla başladı. Avrupa borsaları da FED’in indirim kararınının ardından temkinli bir şekilde toparlanmaya başladı. Asya borsaları FED’in indiriminden önce günü büyük düşüşlerle kapatırken, Avrupa borsaları sabah açılışta yüzde 5’lere varan kayıplarını önce söylentilerle, ardından da yüzde 0.75’lik faiz indirimi ile telafi etmeye çalıştı.

BEKLENTTİLER BİTMEDİ: Avrupa kapanışa doğru artıya geçerken, Latin Amerika borsaları açılışı yükselerek yaptı. FED’in kararının ardından borsalarda hareketli saatler yaşandı. Önce yükselen borsalar ardından düştü, son hareketini ise yükseliş yönünde yaptı. Dolar değer kaybederken yerel para birimlerinde yükseliş gözlendi. Ancak bu hareketlilik piyasalardaki beklentileri sona erdirmedi. Başkan Bush’un kongre temsilcileri ile biraraya gelerek ekonomiyi görüşeceği haberinin yanısıra Avrupa’dan da bir indirim beklentisi oluştu. Avrupa Merkez Bankası ise "suskun kalmayı tercih edeceğini" açıkladı. Piyasaların ateşinin düşmesindeki en büyük etkenlerden biri de FED’in 30 Ocak’ta yapacağı toplantı oldu. FED’in 75 baz puanlık indimiyle hızlarını kesemediği bazı piyasalarda, "Yeni bir indirim" beklentisi oluştu.

Borsalarda dün ne oldu

ÜlkeEndeks Değişim (%)

ABDDow Jones-1.05

TürkiyeİMKB-100-2.09

FransaCAC 402.07

AlmanyaXETRA DAX-0.31

BrezilyaBovespa4.45

PolonyaWIG1.36

MacaristanBUX0.36

Hong KongHang Seng-8.65

JaponyaNikkei-5.65

ArjantinMerval3.55

G. AfrikaJALSH-0.1

YunanistanATG-1.18

RusyaRTS-1.61

Paulson: Yatırımcı ucuza dikkat etsin

ABD Hazine Bakanı Henry Paulson, bir açıklama faiz indiriminin ve ABD ekonomisine olan güveni yeniden artıracağını söyledi. Türbülanslı bir periyod yaşandığına dikkat çeken Paulson bu durumun yatırımcıların ne yapabilecekleri kopnusunda karar almasını zorlaştırdığına dikkat çekti. Ekonomik uyarı paketinin çok sayıda kişiye ulaşması gerektiğini savunan Paulson "Hükümetin ekonomiyi desteklemek ve küresel ekonomiyi dalgalanmadan kurtarmak için acilen hareket etmesi gerekiyor" dedi. Faiz indiriminin piyasaların stabilize edilebilmesi için bir sinyal olduğunu belirten Paulson şunları söyledi: "Buna karşın finans servis şirketlerini zor durumda bırakan bazı hisseleri hala biraz acı bekliyor olabilir. Yatırımcıların ucuz gözüken şeyler konusunda dikkatli olması gerekiyor. Şu anda gayrimenkul pazarında yaşananları değiştirebilecek gümüş bir kurşun yok. Bu açıdan önümüzdeki birkaç hafta bizim için çok kritik."

Riskler arttı faiz indirdik

ABD
Merkez Bankası (FED) faiz indirimini duyurduğu açıklamada faiz indiriminin gerekçesini büyümedeki risklerin artışına bağladı. Kısa dönemli fon piyasalarının rahatladığını ancak gayrimenkul gibi kredilerin daraldığğını belirten FED "Komite risklere göre hareket edecek" dedi.

Kanada da çeyrek puan düşürdü

KANADA
Merkez Bankası, ABD Merkez Bankası gibi faiz oranlarını indirdi. Kanada Merkez Bankasından yapılan açıklamada, faiz oranlarının, çeyrek puan indirilerek, yüzde 4’e çekildiği kaydedildi.Kanada Merkez Bankasının faiz oranlarını indirmesinde, ABD konut piyasasında kötüleşen kriz etkili oldu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!