FED piyasanın istediğini verdi

Güncelleme Tarihi:

FED piyasanın istediğini verdi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 18, 2007 10:11

Piyasaların haftalardır beklediği kritik FED toplantısı bugün yapıldı. FED, faizleri 0.50 puan indirerek 4.75'e çekti. FED'in açıklamasından sonra Amerikan borsalarında yukarı doğru bir çıkış gözleniyor.

Haberin Devamı

FED Açık Piyasa Komitesi bugünkü toplantısında, yüzde 5,25 olan bankalar arası gecelik faizleri, yüzde 0,5 indirimle, yüzde 4,75'e çekti. Kararın, bütün dünyada piyasaları olumsuz etkileyen Amerikan tutsat (mortgage) kredileri sorunu üzerinde rahatlatıcı etkisinin olması bekleniyor.

FED dört yıl aradan sonra ilk kez faiz indirimi kararı almış oldu. Banka ayrıca, kasım 2002'den beri ilk kez yarım puanlık indirim yapmış oldu.

Son toplantıdan bu yana neler yaşandı? Gün gün piyasalar

DÜŞÜK VERİLER BEKLENTİLERİ DEĞİŞTİRDİ

Bundan yaklaşık 15 gün önce analistlerin neredeyse tümünün beklentisi çeyrek puanlık bir indirim yönündeydi. Fakat önceki hafta ev satışları ve istihdam başta olmak üzere ABD'den gelen olumsuz rakamlar, finansal krizin reel ekonomiyi de etkileyeceği beklentilerini kuvvetlendirdi. Bunun üzerine çeyrek puanlık bir indirimin piyasanın düzelmesive ekonominin toparlanması için yeterli olmayabileceği yönündeki öngörüler ağır basmaya başladı. Gelinen son durumda çeyrek puanlık bir indirim bekleyenlerle yarım puanlık bir indirimi tahmin edenlerin sayısı birbirine yakın görünüyor.

Haberin Devamı

Faizlerle ilgili son kararı FED Başkanı Bernanke verecek. Bernanke'nin bu kararı her ne olursa olsun sadece ABD'de değil tüm dünya piyasalarında önemli etkilere neden olacak. Burada üç senaryo öne çıkıyor.

UZMANLAR FED TOPLANTISI İÇİN NE DİYOR?

ÜÇ FAİZ SENARYOSU

Birinci senaryo, ya da kabus senaryosu, FED'in tüm baskılara karşın faizleri indirmemesi. Son haftalarda tüm pozisyonlarını bu indirime göre alan piyasalar, olası bir ters kararda kağıttan kuleler gibi yıkılabilir. Ancak bu tip şüphelerde piyasanın verdiği önceki sert tepkiler göz önüne alındığında FED'in bu cesareti göstermesi beklenmiyor. Özellikle de düşük çıkan istihdam verileri ve ev satışlarının ekonomik resesyon korkularını ayyuka çıkardığı şu dönemde...

İkinci senaryo ise FED'in faizleri çeyrek puan indirerek yüzde 5.00 seviyesine çekmesi. Şimdilik bu senaryo piyasalar açısından en uygun iki çözümden biri gibi görünüyor. Analistler, FED'in çeyrek puanlık bir indirim yapmasının piyasadaki sükuneti devam ettireceğini, ancak bu kez önümüzdeki döneme yönelik beklentilerin fiyatlanacağını belirtiyor. Burada öne çıkacak olan konu da FED'in faiz indiriminin ardından yapacağı açıklama olacak. Eğer FED indirimin devam edeceği yönünde sinyaller verirse piyasada toparlanmanın devamını görmek pek de sürpriz olmaz. Ancak tersi durumda yeni dalgalanmalar yaşanabilir.

Haberin Devamı

Üçüncü senaryo, yarım puanlık bir indirim. Belki bundan iki hafta önce hiçbir FED yetkilisinin aklında olmayan bu seçenek, piyasalar tarafından zorla ihtimallere dahil edildi. ABD ekonomisinin zayıfladığına işaret eden verilerin ardından piyasada yaşanan panik, 50 puanlık bir indirimi gündeme getirdi.

Uzmanlar, FED'in yarım puanlık bir indirim yapmasının ilk etapta piyasaları olumlu etkileyeceğini, ancak sonrasında enflasyoinst kaygıları gündeme taşıyabileceğine dikkat çekiyor.

   

TÜRKİYE'Yİ NASIL ETKİLEYECEK?

FED'in vereceği faiz kararı Türkiye'de de yakından izleniyor. Uzmanlar, FED'in piyasaları tatmin eden bir karar vermesi halinde bunun olumlu yansımalarının içeride de görüleceğinin altını çiziyor. Özellikle dolar tarafında yeni bir düşüş dalgasının yaşanabileceğini kaydeden uzmanlar, kısa vadede 1.2 YTL seviyelerine doğru bir geri çekilme yaşanabileceğini ifade ediyor. Borsa ve faiz tarafında da alıcılı bir seyir öngörülüyor.

Haberin Devamı

ANKA'ya konuşan Finans Enstitüsü’nden Dr. Aylin Soydan, FED'in olası faiz indirimi kararının doların değerini daha da düşüreceğini ve dünya ekonomisindeki büyümeyi olumsuz yönde etkileceğini belirtti.

Bu dönemde Türkiye’nin seçim dahil yaza girerken var olan birçok siyasi riskini halletmiş olmasının bir şans gibi gözüktüğünü, ancak Türkiye’nin başta cari açık ve borç sorunu olmak üzere birçok yumuşak karnı bulunduğunu ifade eden Soydan, "Türkiye bundan sonra 'kısa vadeli sermaye nasıl gelirse, nereden gelirse gelsin kabulüm' anlayışıyla ödemeler dengesini tesis edemez. Türkiye kalıcı ve spesifik (istihdam artırıcı ve teknoloji transfer eden) yatırımları çekmek için çaba sarf etmelidir" dedi.

Haberin Devamı

Soydan, FED'in 25 baz puanlık bir indirim yapması halinde bile önümüzdeki haftalarda Türkiye’ye sermaye girişlerinin süreceğini ve dolar kurunun 1.2 seviyesinin altını görme ihtimalinin bulunduğuna dikkat çekti. Soydan, borsada da güçlü ve yeni dönem için yapılanmasını tamamlamış şirketlere yabancı ilgisinin güçlü olacağını kaydetti.   

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!