FBI klavyeleri bile gözetliyor

Güncelleme Tarihi:

FBI klavyeleri bile gözetliyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 30, 2001 11:03

ABD Federal Soruşturma Bürosu FBI'ın, bilgisayar klavyesine bir cihaz yerleştirerek ve özel bir program kullanarak, o klavyede yapılan her işlemi kilometrelerce uzaktan takip edebilecek kapasitesi bulunduğu ortaya çıktı.

Haberin Devamı

FBI'ın ayrıca özel bir ''kara kutu'' aracılığıyla yine çok uzak mesafelerden, e-maillere ulaşabildiği, mobil bir araçtan, belli bir bilgisayarın masa üstünde bulunan bilgileri, hatta resimleri değiştirebildiği de belirtiliyor.

Bu yeni istihbarat toplama araçlarının yasal sınırları, bugün New Jersey'de bir federal mahkemede görülecek davada tartışılacak. Davada, bazı FBI ajanlarının, izleme için özel izin almadan bir şüphelinin bilgisayar klavyesindeki tuşlara her basışını kaydetmeleri konusu ele alınacak.

Özel hayata müdahale konusu uzmanları, bilgisayardaki her hareketiizlenen Nicodemo S. Scarfo Jr.'ın davasını yakından izliyorlar. Çünkü dava, FBI'ın soruşturma taktiklerinde büyük değişiklikler yaratabilecek.

Philadelphia'daki bir çetenin eski liderinin oğlu olan Scarfo'nun evine sadece arama izniyle giren FBI ajanlarının, şüphelinin bilgisayarına özel bir program ve klavyesine bir cihaz yerleştirerek kaydını tuttuğu belirtiliyor.

FBI ajanları, kanunsuz kumar faaliyetleri gibi, özel bir şifreyle muhafaza edilen çeşitli dosyaları ele geçirebilmek için bu yönteme başvurdukları savunmasını yapıyorlar.

Scarfo'nun, PGP (Pretty Good Privacy) adlı bir güvenlik programı kullandığını söyleyen ajanlar, bu sistemi kıramadıkları için klavye hareketlerini izlemeye aldıklarını belirtiyorlar.

Bu yılın başlarında FBI, klavyeye ''böcek'' yerleştirme yöntemiyleAmerikan internet şirketlerinin verilerine giren iki Rus şüpheliyi elegeçirmişti. İki Rus, henüz mahkemeye çıkarılmadı.

FBI'ın, klavye vuruşlarını izlemenin dışında, bilgisayar ekranını görecek şekilde gizli kamera yerleştirme yöntemine de başvurduğu belirtiliyor.

Kuruluşun, internette her hareketi izlemenin yanı sıra içinde şüpheli kelimeler geçen e-mailleri tarayan ''Carnivore'' adlı bir sistemi kullandığı biliniyordu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!