Fatih Hilmioğlu'na Anayasa Mahkemesi'nden tahliye

Güncelleme Tarihi:

Fatih Hilmioğluna Anayasa Mahkemesinden tahliye
Oluşturulma Tarihi: Şubat 20, 2014 11:14

Anayasa Mahkemesi Fatih Hilmioğlu’nun tedbiren tahliyesine karar verdi.

Haberin Devamı

Ergenekon Davası’ndan 23 yıl hapis cezasına çarptırılan ve 5 yıldır Silivri Cezaevi’nde tutuklu bulunan İnönü Üniversitesi eski Rektörü Fatih Hilmioğlu’nun kardeşi aynı zamanda avukatı Hayati Hilmioğlu, "İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi tarafından verilen 9 kişilik sağlık raporunda kardeşim Fatih Hilmioğlu’nun ’Cezaevinde kalması uygun değildir. Hastane şartlarında kalması uygundur’ şeklinde rapor verdi. İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi’nde bulunan 9 doktor tarafından verilen sağlık raporu Anayasa Mahkemesi’ne bugün (dün) ulaştı. Biz de raporla birlikte tahliye bekliyoruz. Anayasa Mahkemesi’nin kısa sürede karar vermesini bekliyoruz" demişti.

HİLMİOĞLU’NUN GÖRÜNTÜLERİ / WEB TV

Raporu dikkate alan Anayasa Mahkemesi, Hilmioğlu hakkında tedbiren tahliye kararı verdi.

Haberin Devamı

Fatih Hilmioğluna Anayasa Mahkemesinden tahliye
Fatih Hilmioğlu'nun raporu Anayasa Mahkemesi'nde

9 Prof. imzalı rapor: Cezaevinde tedavisi mümkün değil

Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) bireysel başvurusu üzerine, Çapa Tıp Fakültesi’ne sevk edilen Ergenekon Davası’nda 23 yıl hapis cezası alan ve beş yıldır Silivri Cezaevi’nde tutuklu bulunan eski İnönü Üniversitesi Rektörü Fatih Hilmioğlu hakkındaki sağlık raporu hazırlandı. İstanbul (Çapa) Tıp Fakültesi Sağlık Kurulu Başkanlığı’nca dokuz profesörün imzasıyla hazırlanan raporda, Hilmioğlu’nun cezaevi koşullarında tedavisinin mümkün olmadığı, tam teşekküllü hastanede tedavisinin sürmesi gerektiği görüşü yer aldı.

Anayasa Mahkemesi, raporu da dayanak göstererek alacağı karar, başta Ergenekon olmak üzere hasta olan diğer sanıklar için de örnek niteliği taşıyacak. AYM’ye ulaşan 30 Ocak tarihli tahlil sonuçları da eklenen raporda, “Hastanın sağlığı açısından, cezaevi koşulları yerine fiziksel, psikososyal şartların daha sağlıklı olduğu ve her türlü tıbbi imkâna kolayca ulaşabileceği bir ortamda izlenmesinin uygun olacağı kanaati hasıl olmuştur” denildi.

TÜRK TABİPLERİ BİRLİĞİ'NDEN RAPOR
Türk Tabipleri Birliği Bilimsel Araştırma Kurulu üyeleri, Prof.Dr. Fatih Hilmioğlu'nun ailesinin isteği üzerine sağlık durumuyla ilgili bilimsel bir rapor hazırlamıştı. Hazırlanan rapor, İstanbul Tabipler Odası'nda düzenlenen basın toplantısıyla kamuoyuna açıklandı. Gastroenteroloji ve Hepatoloji Uzmanı Prof. Dr. Osman Cavit Özdoğan, Ceza ve Ceza Usul Hukuku Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatih Selami Mahmutoğlu, Adli Tıp Uzmanı Prof. Dr. Ümit Biçer, Adli Tıp Uzmanı Dr. Ali Çerkezoğlu ve Anesteziyoloji ve Reanimasyon Uzmanı Dr. Ali Özyurt imzasını taşıyan rapor da Hilmioğlu'nda Hepatit B enfeksiyonundan kaynaklanan karaciğer sirozu, şeker hastalığı, intihar riski ve hipertansiyona rastlandığı ifade edilmişti.

AVUKAT CELAL ÜLGEN: TADBİR DAVA SONUNA KADAR GEÇERLİ

Avukat Celal Ülgen tahliye kararının ardından Habertürk TV’de konuştu. Ülgen kararla ilgili şunları söyledi:
Anayasa mahkemesinin tedbir yoluyla almış olduğu karardır. Sanıyorum bu yolda aldığı ilk kararlardan birisidir. Bunun sonucunda yerel mahkemeye yazı yazılacak. 13. Ağır Ceza Mahkemesi tahliyesine karar verecektir. Bu tedbir dava sonuna kadar geçerlidir. Hükümle ilgili birlikte bir kez daha karar verilecektir.

Haberin Devamı

Anayasa Mahkemesinde inceleme aşamasında giderilmesi olanaksız zarar olmaması için tedbir kararı verdi mahkeme. Örneğin ihlal var diye bir karar verdiğinde bu tedbir kararı kati karara dönüşecek. Tam tersinde bu tedbir kalkacak. Tedbir kararı tahliyeye yönelik. Eğer tedbiri kaldırırsa tekrar cezaevine gönderilir.

Geç kalınmış bir karardır. Böyle yüzlerce sanık var. rahatsızlıkları hat safhaya çıkmış. Örneğin Levent Ersöz var. bir çok kişi var. Umarım bu kişiler de bu karardan yararlanır.
Bilindiği gibi karaciğerinde kanser vakasıyla karşı karşıya. Doktorlar, hastane koşullarında yaşaması halinde her an hayatını kaybedeceği yönünde raporlar vermişti. Dört defa Çapa Tıp Fakültesi rapor vermişti. Yani cezaevi koşullarında yaşayamaz. Ev ortamında yaşaması gerekir diye raporları vardı. Yaklaşık iki yıldır bu mücadeleye rağmen bir türlü tahliye sağlanamamıştı. 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde avukatı olsun olmasın, bütün sanıklar Hilmioğlu’nun tahliyesini talep etmişlerdi. Ama bu sağlanamamıştı. Bu karar hukukumuz için de bir başarıdır, kazanımdır.

Haberin Devamı

HİLMİOĞLU NE ZAMAN ÇIKACAK?

Çapa’daydı sanıyorum. Ama şu anda hangi hastanede olduğunu sanıyorum Hayati bey bilir. Ama en son dün Çapa’dan bir rapor çıkmıştı. Hayati bey şu anda İstanbul’da raporu alacak bana da bildirecek.

KILIÇDAROĞLU: EMSAL OLMASINI DİLİYORUM


CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu 5 yıldan beri tutuklu bulunan İnönü Üniversitesi'nin önceki Rektörü Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu hakkında verilen tahliye kararından büyük memnuniyet duyduğunu belirterek yaptığı yazılı açıklamada şunları söyledi: "Türkiye'nin saygın ve seçkin bir bilim adamı, İnönü Üniversitesi'nin önceki Rektörü Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu beş yıldan beri Silivri toplama kampında bulunuyor. Hukuk dışı suçlama ve yargılamalarla toplama kampına atılan, orada insanlık dışı uygulamalar gören ve evlat acısı yaşayan Rektör Prof.Dr. Fatih Hilmioğlu, sağlık sorunları, eldeki raporlar ve hukuki itirazlara rağmen yıllarca Silivri toplama kampında çürütüldü.

Haberin Devamı

Memnuniyetle öğrendim ki, Anayasa Mahkemesi, İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi tarafından verilen 9 kişilik sağlık raporunun 'Cezaevinde tedavisi mümkün değil, hayati tehlike vardır ve cezaevinde kalması uygun değildir,” raporunu da göz önünde bulundurarak, Hilmioğlu hakkında yapılan tahliye istemini değerlendirmiş ve bu istemi yerinde görerek, İnönü Üniversitesi'nin önceki Rektörü Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu'nun tahliyesine karar vermiştir. Anayasa Mahkemesi'nin tahliye kararı çok geç kalmış bir tahliye kararı olsa da, bu kararın tıbbi, hukuki ve insani açıdan diğer tutuklu ve hükümlüler için de emsal alınmasını ve tahliye istemlerinde Anayasa Mahkemesi kararının gözönünde bulundurulmasını diliyor, Fatih Hilmioğlu'na sağlık, ailesine, yakınlarına, arkadaşlarına da geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum." / ANKARA (DHA)

Fatih Hilmioğluna Anayasa Mahkemesinden tahliye
BAŞBUĞ'DAN AÇIKLAMA
Tutuklu eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ da Twitter hesabından Hilmioğlu'nun tahliyesi ile ilgili açıklama yaptı.
Başbuğ, şunları yazdı: ''Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu hakkında sonunda verilen tahliye kararı geç de olsa memnuniyet verici. Doğan Temel, Muzaffer Tekin, Levent Ersöz ve diğer tutuklu hastaların durumu yüreğimizi yakmaya devam ediyor.''


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!