Faiz kararına tepkiler dinmiyor

Güncelleme Tarihi:

Faiz kararına tepkiler dinmiyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 17, 2007 12:06

Merkez Bankası’ndan “şok” faiz indirimi bekleyen reel sektörün, indirimin 0.50 puanda tutulmasına yönelik tepkisi dinmiyor.

Türkiye Genç İşadamları Konfederasyonu Başkanı Hazim Sesli yaptığı açıklamada, Para Politikası Kurulu’nun kararının, başta ihracatçılar olmak üzere tüm sanayicilerin beklentilerinden uzak kaldığını ifade etti. Sesli, bu indirimi “iyi niyetli bir yaklaşım” olarak değerlendirdi, ancak bunun piyasalara fazla bir yansıması olmayacağını vurguladı. Enflasyon ve faiz arasındaki marjın çok açıldığına işaret eden Sesli, “Bu açığın nasıl kapatılacağını sabırsızlıkla beklemekteyiz” dedi. “Sanıyoruz ki; Sınır Ötesi Harekat ve Ermeni Tasarısı gibi konular nedene ile de önümüzdeki süreçte şok indirimler beklemek, yeni hayal kırıklıklarına sebebiyet verecektir” değerlendirmesinde bulunan Sesli, bu nedenle hükümetin yetkisi dahilindeki diğer enstrümanlarla ihracatçı ve sanayiciyi rahatlatmasıyla, faizde yitirilen şansın, girdi maliyetlerinde yakalanabileceğini ifade etti.

Merkez Bankası’nın yarım puanlık indirimine rağmen halen dünyanın sıcak paraya en yüksek faizi veren ülke olduğuna işaret ederek, şöyle dedi:

“Türkiye, hükümeti ve muhalefet partilerinin desteği ile Türk ekonomisini sırtında taşıyan tüm sektörleri düşük kur ve yüksek faiz açmazından kurtarabilir. Geç kalınmış değil. Hükümet programında da yer alan İstihdam üzerindeki vergilerin 2008 yılı başını beklemeden, derhal düşürülmesi gerekmektedir. Aynı şekilde enerji üzerindeki vergilerin de aşağıya çekilmesi ve dünya standartlarına uygun çalışma ortamlarımızın yaratılması gerekmektedir. Merkez Bankası’nın kademeli faiz indirimine paralel bir şekilde girdi maliyetlerimizde de azaltılma yapılmalıdır.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!