Fahrettin Kerim Gökay’ın tıp diploması, bir araştırmacıda çıktı

Güncelleme Tarihi:

Fahrettin Kerim Gökay’ın tıp diploması, bir araştırmacıda çıktı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 19, 2007 10:48

ORDÜNARYÜS Profesör Fahrettin Kerim Gökay'ın, 1922 yılında mezun olduğu İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden aldığı diplomanın aslı, Eskişehirli araştırmacı Ahmet Atuk'ta bulunuyor.

Eskişehir ile ilgili çok sayıda fotoğraf ve belgenin arşivinde bulunduğunu söyleyen Ahmet Atuk, 1900 yılında Eskişehir’de dünyaya gelen Ord. Prof. Dr. Fahrettin Gökay’ın, Tıp Fakültesi diplomasının 36x45 santimetre ebatlarında olduğunu ve üzerinde siyah beyaz fotoğrafının bulunduğunu söyledi. Ahmet Atuk, “Gökay’ın diplomasını Eskişehirli birinden alıp arşivime koydum. İsterlerse bunu Fahrettin Kerim Gökay Vakfı’na vereceğim” dedi.

ÜNLÜ BİLİM VE SİYASET ADAMI

Ord. Prof. Dr. Fahrettin Kerim Gökay, 1922- 1924 yılları arasında Münih, Hamburg ve Viyana üniversitelerinde uzmanlık eğitimi gördü. Öğrencilik yıllarında Milliyetçi ve Ahrar gazetelerini çıkardı. 1926’da Tıp Fakültesi Seririyat- ı Akliye’de (Asabiye Kliniği) doçent, 1933 Üniversite Reformu’nda profesör, 1942’de de ordinaryus profesör oldu. Türkiye Kızılay ve Yeşilay derneklerinin başkanlıklarını yaptı. 1949’da İstanbul Valiliği ve Belediye Başkanlığı'na getirilen Gökay, bu görevini 1957’ye kadar sürdürdü. Bern Büyükelçiliği (1957- 1960), İstanbul milletvekilliği (1961- 1965), sağlık ve sosyal yardım bakanlığı (1963) görevlerinde bulundu. Türkiye Sosyal Psikiyatri Derneği’nin kurucu başkanı olan Gökay, içki ve sigarayla mücadelede ün saldı. İstanbul Valilisi ve Belediye Başkanı olduğu dönemde, esnafı sık sık denetleyerek fiyatları indirmesi, sarhoşları kent dışına çıkarması gibi icraatıyla hep gündemde kaldı. DP’nin iktidara geldiği 14 Mayıs 1950 seçimi öncesinde, İstanbul Taksim Meydanı'nda son seçim konuşmasını yapan İsmet İnönü’ye kalabalığı göstererek, ‘İşte İstanbul paşam’ sözleri unutulmadı. Adnan Menderes’in İstanbul’da uyguladığı istimlak programını eleştirince, “Hoca, sen biraz dinlen” diyen Menderes’e, “Asıl sen biraz dinle” yanıtını vermesi de siyaset yaşamında uzun yıllar konuşuldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!