Fahrelnissa Zeid kimdir? İşte Fahrelnissa Zeid'in hayatı

Güncelleme Tarihi:

Fahrelnissa Zeid kimdir İşte Fahrelnissa Zeidin hayatı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 07, 2019 01:17

Fahrelnissa Zeid kimdir sorusunun yanıtı, Dünyanın en büyük arama motoru olan Google'ın sürpriz doodle'ı sonrasında birçok kişi tarafından sorgulanmaya başladı. Halikarnas Balıkçısı'nın kız kardeşi olarak da bilinen Fahrelnissa Zeid'in hayatı hakkında bilgiler araştırılmaya başladı. Peki, Fahrelnissa Zeid kimdir? İşte hayatı hakkında bilinmeyenler.

Haberin Devamı

Fahrelnissa Zeid'in118. Yaş Günü Google tarafından unutulmadı ve doodle oldu. Halikarnas Balıkçısı adıyla tanınan yazar Cevat Şakir Kabaağaçlı'nın kız kardeşi olarak da bilinen Fahrelnissa Zeid'in hayatı hakkında bilinmeyenler merak ediliyor. Peki, Fahrelnissa Zeid kimdir? 

Fahrelnissa Zeid kimdir?

Fahrelnissa Zeid, 1901 yılında İstanbul'da doğmuş, 5 Eylül 1991 yılında Amman'da vedat eden Türk ressamdır.

Kabaağaçlızade Mehmed Şakir Paşa'nın kızı, II. Abdülhamit devri sadrazamlarından Cevat Paşa'nın yeğeni ve Halikarnas Balıkçısı'nın kızkardeşi olan Fahrelnissa Zeid, soyadını Kral 1. Faysal'ın kardeşi ve dönemin Irak büyükelçisi olan Emir Zeid'le evlendikten sonra aldı. Modern üslupta önemli bir ressam olarak tanındığı Fransa'da adını "Fahrelnisa" imlasıyla kullandı.

Haberin Devamı

"Halikarnas Balıkçısı" adıyla tanınan yazar Cevat Şakir Kabaağaçlı'nın ve gravür sanatçısı Aliye Berger'in kardeşi; seramik sanatçısı Füreya Koral'ın teyzesi; ressam Nejat Devrim'in, tiyatrocu Şirin Devrim'in annesidir.

Yaşamı

1901'de İstanbul'da, ailesinin Büyükada'daki köşkünde dünyaya geldi. Babası devlet adamı, asker ve tarihçi Kabaağaçlızade Mehmed Şakir Paşa; annesi Giritli Sare Hanım'dır. "Şakir Paşa ailesi" olarak anılan ve pek çok sanatçı yetiştirmiş olan bu ailenin ortancı kızıdır (Kardeşler sırasıyla: Cevat Şakir, Hakkiye, Ayşe Suad, Fahrelnisa ve Aliye).

14 yaşında resme başlayan sanatçı işgal yıllarında Sanay-i Nefise'nin ilk kadın öğrencileri arasında yer aldı

İlk evliliğini, Sanay-i Nefise'ye başladığı 1920 yılında, yazar İzzet Melih Devrim ile yaptı. Eşi ile beraber Avrupa kentlerine seyahat etme, yazar ve entelektüellerle tanışma fırsatı buldu. Bu evlilikten Nejat ve Şirin adında iki çocuğu dünyaya geldi. Resim öğrenimini Paris'te Ranson Akademisi Stalbach Atölyesinde ve Türkiye'de Güzel Sanatlar Akademisi Namık İsmail atölyesinde sürdürdü.

İkinci evliliğini 1934 yılında, Irak'ın Ankara temsilcisi ve Irak Kralı I. Faysal'ın kardeşi olan Emir Zeid ile yaptı; bu evlilikten "Raad" adında bir oğlu dünyaya geldi. Diplomat olan eşinin görevi nedeniyle Türkiye'den ayrılan sanatçı, resim kariyerini Avrupa'nın çeşitli kentlerinde sürdürdü. İlk kişisel sergisini 1944 yılında İstanbul'da kendi evinde açtı. Bu ilk sergiyi Paris, Londra, New York, Brüksel gibi kentlerde açtığı onlarca sergi izledi.

Haberin Devamı

1970 yılında eşinin ölümünden sonra 1976'da, oğlu Raad'ın yaşadığı Amman'a yerleşti. Bu kentte kendi adıyla anılan bir sanat enstitüsü kurdu. Son döneminde portreler üzerinde yoğunlaştı. Eserlerini son olarak 1988'de İstanbul'da, 1990'da Fransa ve Almanya'da sergiledi.

5 Eylül 1991'de hayatını kaybetti. Amman'da El Rağdan Sarayı Kraliyet Mezarlığı'na defnedildi.

Başlıca yapıtları

Towards a Storm
Amman Türk Sefiresinin Portresi
Soyut Kompozisyon
Cehennemim, (1950, İstanbul Modern)
Aliye Berger'in Portresi
Mevleviler
Kerbela
Yılanlı Kadın

BAKMADAN GEÇME!