Fabrika yangınında 5 kadın öldü

Güncelleme Tarihi:

Fabrika yangınında 5 kadın öldü
Oluşturulma Tarihi: Aralık 29, 2005 14:39

Bursa'da bir tekstil fabrikasında çıkan yangında biri 3 aylık hamile 5 kadın işçi öldü.

Haberin Devamı

5 işçi de zehirlenip hastaneye kaldırıldı. Ölenlerden birinin, yangının başlamasının hemen ardından personel müdürünü arayıp, ‘Fabrikamız yanıyor ne yapalım’ diye sorduğu belirtildi.

Merkez Nilüfer İlçesi’ne bağlı Yaylacık Mevkii’nde Lokman Özay’ın sahibi olduğu, ev tekstili üretimi yapan Özay Grup Tekstil İthalat ve İhracat Fabrikası’nda bugün saat 02.30’da henüz belirlenemeyen bir nedenle yangın çıktı. Yangının ardından büyük bir patlama meydana geldi.

Elyaf malzeme bulunması nedeniyle kısa sürede büyüyen yangında, gece vardiyasında atölyenin arka bölümünde çalışan Ayşe Denizdalan (15), Sadife Düdüş (18), Gülden Çiçek (21), Necla Özveren (27) ve 3 aylık hamile Sevgi Sesli (32) dumandan zehirlenerek öldü.

Aşırı dumandan zehirlenen Kevser Zorlu, Dilan Çiçek, Ferhan Karakuş, Melek İyidemir ve Dilek Karadeniz ise ambulanslarla Çekirge Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı.

Haberin Devamı

Önce kaybolduğu belirtilen Necla Özveren’in cesedi, bugün öğle saatlerinde daha önce fabrikada usta olarak çalışan Fatma Başaran tarafından, çalıştığı tezgahın gösterilmesiyle bulundu. Fabrikada gece vardiyasında çoğunluğu kadın 30 personel bulunduğu bildirildi.

ÖLMEDEN ÖNCE MÜDÜRÜNÜ ARAMIŞ

Ölen işçilerin yangın sırasında atölyenin en arka bölümünde çalıştığı, patlamanın ardından paniğe kapılıp, diğer çalışanlar gibi atölyenin orta bölümünde bulunan çıkış kapısından değil de, daha uzaktaki ana çıkış kapısından çıkmak istemeleri nedeniyle dumandan boğularak öldükleri belirlendi.

Fabrikanın Personel Müdürü Nilüfer Pehlivan, yangının hemen ardından ölen genç kızlardan birinin kendisini cep telefonu ile arayıp, yangını haber verdiğini söyledi. Pehlivan, “Bana ‘ne yapalım’ diye sordular. Ben de ‘camı kırın atlayın’ dedim. Bunu yapamadılar ve öldüler” dedi.

30 İTFAİYE ARACI GÖREV YAPTI

Yangın ve patlamanın ardından bir anda alevler içersinde kalan 4 bin metrekarelik kapalı alana sahip olan 2 katlı Özay Grup Tekstil İthalat ve İhracat Fabrikası’ndaki yangını, önce Bursa Büyükşehir Belerdiyesi itfaiye ekipleri söndürmeye çalıştı.

Haberin Devamı

Yangının büyümesi sonucu, çevre ilçelerdeki itfaiye araçlarından yardım istendi. Yangın, 30 itfaiye aracının müdahalesiyle yaklaşık 4 saatte kontrol altına alınıp söndürüldü.

Başta Fransa olmak üzere Almanya ve İtalya’ya ihracat yapan fabrikadaki yangının çıkış nedeni henüz belirlenemedi. Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Orhan Doğan, “Araştırma çok yönlü olarak devam ediyor. Yangının çıkış nedenini henüz belirleyemedik. Patlama, alevlerin sıkışmasından da olabilir” dedi.

Ölenlerin, duman zehirlenmesinden yaşamını yitirdiğini belirten Doğan, zarar tesbit çalışmalarının da sürdüğünü açıkladı. Fabrikanın sigortalı olduğu belirtildi.

FABRİKA SAHİBİ HASTANEYE KALDIRILDI

Haberin Devamı

Saat 01.30’a kadar işyerinde çalıştığı ve işçiler tarafından çok sevildiği belirtilen fabrika sahibi Lokman Özay, yangını duyduktan sonra fabrikaya gelip kurtarma çalışmalarını izledi. Bu sırada haratsızlanan Özay, ambulansla kaldırlıdğı Bursa Devlet Hastanesi’nde tedavi altına alındı. Yangınla ilgili soruşturmaya Bursa Cumhuriyet Savcılığınca başlandı.

FABRİKANIN KÖPEĞİ KURTULDU

5 işçinin öldüğü 5 kişinin ise zehirlendiği yangında, fabrikada bulunan Doberman cinsi ‘Sultan’ isimli köpek kurtuldu. Hamile oluduğu belirtilen köpeğin, dün gece ilk kez kulübesine kapatılmadığı belirtildi.
Yangında yaşamını yitiren 18 yaşındaki Sadife Düdüş’ün yarın doğum günü olduğu belirtildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!