F tipine sivil denetim

Güncelleme Tarihi:

F tipine sivil denetim
Oluşturulma Tarihi: Aralık 18, 2000 00:00

Haberin Devamı

Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, sivil toplum temsilcilerinin ‘Bakan, F tipinin ertelendiğini yine vurgulamalı’ isteğinin ardından, bir kez daha F tipi cezaevlerinin ertelendiğini açıkladı. Türk, F tipi cezaevlerini sivil toplum denetimine açacak yasal düzenleme yapılacağını da vurguladı.

Bakan Türk sivil toplum örgütlerinin temsilcileriyle dün yaklaşık 1 saat süren bir görüşme yaptı. Görüşmenin ardından İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Başkanı Hüsnü Öndül, ölüm oruçlarının sona erdirilmesi için görüşmelere başlanması ve Bakan Türk'ün, F tipi cezaevleri uygulamasının ertelendiğine ilişkin açıklamasını yinelenmesi gerektiğini bildirdi.

Öndül, Bakan Türk'ün 9 Aralık'ta yaptığı açıklamadan bir sapma olmadığını, aynı kararlılık içerisinde bulunduğunu söylediğini de anlattı.

Türk, bu açıklamanın ardından Başbakanlık'tan çıkarken bir gazetecinin ‘‘Ölüm oruçlarının bitirilmesi noktasında bir gelişme var mı?’’ sorusuna, ‘‘Sağduyunun egemen olmasını bekliyoruz’’ karşılığını verdi.

Türk şu mesajları verdi:

ÇAĞDAŞ ÖLÇÜLERE GÖRE YENİDEN

F tipi cezaevleri, katılımcı demokrasi anlayışına uygun olarak kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşlarının katılımıyla çağdaş, evrensel ölçülere uygun olarak yeniden değerlendirilecek.

ERTELEME VURGULAMASI

Bu arada, hem F tipi cezaevlerinde ortak alanların kullanımına olanak verecek, hem bütün cezaevlerinde işlem ve uygulamaları yargı denetimi altına alacak, hem sivil toplum denetimine açacak, yani izleme kurullarının denetimine açacak yasal düzenlemeler yapılacaktır. Bunlar gerçekleşinceye kadar da F tipi cezaevlerinin hizmete açılması ertelenmiştir. Bizim bu konudaki tutumuz çok açıktır. Bunda herhangi bir değişiklik yoktur. Ama hiçbir zaman koğuş sisteminin devamı mümkün değildir.

Türk bir gazetecinin, ‘‘Daha önce bu açıklamalar yapılmıştı, yinelenmesini istediler. Neden acaba? Güven sorunu mu var?’’ sözleri üzerine, ‘‘Güven konusu sanıyorum bu konuda söz konusu olmaz. Güven sorunu F tipi cezaevleri bakımından ortaya atılmıştır. Hiç kimsenin kaygı duymayacağı bir ortamın yaratılması için gerekli hukuki düzenlemeleri yapacağımızı ifade ettik’’ dedi.

Bakan Türk, görüşmelerin devam edip etmediğine ilişkin bir soruya ise ‘‘Biz sağduyunun egemen olmasını bekliyoruz’’ karşılığını verdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!