F tipine 524 mahkum gönderildi

Güncelleme Tarihi:

F tipine 524 mahkum gönderildi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 21, 2000 00:00

Açlık grevi ve ölüm oruçlarını sona erdirmek amacıyla cezaevlerine düzenlenen operasyonun ardından Sincan F tipine 159, Edirne F tipine 246, Kocaeli F tipine 19 olmak üzere toplam 524 tutuklu ve hükümlü nakledildi.

Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk yaptığı açıklamada F tipine nakledilen mahkumların yarından itibaren avukatlarıyla görüştüreleceğini, bayram öncesinde de aileleriyle kapalı görüş yapılabileceklerini söyledi.

Bursa'dan 130 kadar mahkum ve tutuklu daha dün gece Edirne'ye getirildi. Edirne F Tipi Cezaevi'ne önceki gün Bayrampaşa Cezaevi'nden 118 tutuklu ve mahkum getirilmişti. Bu kişilerin arasında, terör örgütü DHKP-C'nin sorumlularından Sabancı suikasti sanığı Ercan Kartal ile Şadi Özpolat da yer almıştı.

Edirne F Tipi Cezaevi'nin çevresinde alınan tedbirler de sürüyor. Cezaevine giden yollarda kontrol noktaları oluşturan jandarma görevlileri, cezaevinin bulunduğu bölgeye görevlilerden başka kimseningeçişine izin vermiyorlar.


'F tipinde kontrol çok kolay'

Bir emniyet yetkilisi terör örgütünün sözde ileri gelenleri olan Ercan Kartal ve Şadi Özpolat'ın Edirne'ye getirilmesinden sonra örgütle ilişkilerinin ve etkinliklerinin azalmasının beklendiğini belirtti.

Yetkili, cep telefonu ve silah gibi cezaevinde bulunmaması gereken aletlerin, F tipi cezaevlerinde olmayacağına inandığını da belirterek,''F tipi cezaevlerinin durumunu zaman gösterecektir. Ancak, tek kişilik odalarda tutulan bu kişilerin eskisi gibi toplu güç elde edip, birlikte hareket etme fırsatları olamayacak. Kontrol ve müdahale çok daha kolay olacaktır'' dedi.

4 hükümlü geri iade

Adana Cumhuriyet Başsavcısı Cemal Sahir Gürçay, müdahale sonrası Adana Numune ve Devlet Hastaneleri'ndeki tutuklu ve hükümlülerden 46'sının sabaha karşı servislerden alınarak Sincan'daki F Tipi Cezaevi'ne gönderildiğini bildirdi.

Hastanelerde halen 16 tutuklu ve hükümlünün bulunduğunu, bunlardan 12'sinin önümüzdeki günlerde Sincan'a gönderileceğini belirten Başsavcı Gürçay, nakilleri olmayan 4 tutuklu ve hükümlünün ise Ceyhan Cezaevi'ne geri iade edileceğini bildirdi.


Ölüm orucu sürüyor

Başsavcı Gürçay, Kürkçüler E Tipi Cezaevi'ndeki 2 kadın mahkumun 12 gün önce başlattıkları ölüm orucunu sürdürdüklerini de ifade ederek, ''Bunların gerekli muayeneleri yapılıyor. Şuan için sağlıkları iyi. Eğer kritik bir seviyeye gelirse gerekli müdahaleyi yapacağız'' dedi.

Bu arada, müdahale sırasında kendini yakan Halil Önder adlı mahkumun Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Yanık Ünitesi'ndeki tedavisinin sürdüğü ve sağlık durumunun ciddiyetini koruduğu öğrenildi.

Ceyhan Özel Tip Cezaevi'ne müdahale sonrası alınan tutuklu ve hükümlülerden ilk olarak 30'u dün Sincan'daki F Tipi Cezaevi'ne gönderilmişti.

Haberin Devamı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!