ExxonMobil'e Irak'ta 50 milyar dolarlık ihale

Güncelleme Tarihi:

ExxonMobile Irakta 50 milyar dolarlık ihale
Oluşturulma Tarihi: Kasım 06, 2009 11:50

ExxonMobil, Perşembe günü, 40 yıl önce kamulaştırılan Irak petrol endüstrisinde, anlaşma kazanan ilk ABD’li şirket oldu.

Haberin Devamı

  

--ExxonMobil'e Irak'ta 50 milyar dolarlık ihale (Agence France Presse)                         

Irak petrol endüstrisinde yabancı şirketlerin varlığını artıran anlaşma sonrasında, Exxon’un, Royal Dutch Shell ile girdiği konsorsiyum ile Irak’ın en önemli petrol havzalarından biri olan Batı Kurna’ya 50 milyar dolarlık yatırım yapması bekleniyor.          

Irak’ın Petrol Bakanı Hüseyin el-Şahristani, savaş mağduru ülkenin en büyük ikinci petrol havzası olan Batı Kurna’yı geliştirmek için imzalanan anlaşmanın bölgedeki üretimi sekiz katından fazlasına, günde 2 bin 325 varile çıkarmasının beklediğini dile getirdi ve sözlerine şu şekilde devam etti: “Exxon Mobile ile Royal Dutch Shell 25 milyar doları operasyonlara, 25 milyar doları da bölgeyi geliştirmek için toplamda 50 milyar dolarlık harcama yapacak.”

Haberin Devamı

Bu anlaşma, Bağdat hükümetinin İngiliz BP ve Çin Ulusal Petrol Birliği’nin ülkedeki dev petrol havzası Rumali’deki üretimi nerdeyse üç katına çıkarak anlaşması imzalamasından 48 saat sonra açıklandı.

DIŞ BASINDA TÜRKİYE
THE WALL STREET JOURNAL
--Türkiye’siz bir NATO
Ankara’nın İslamcı hükümeti Batı ittifakından vazgeçiyor.
 
CENTER FOR EUROPEAN REFORM
--Türkiye İran’ın dostu mu?
Batı’nın diplomatik çabalarının ilerleme göstermeye başladığı bu dönemde Türkiye’nin İran’a karşı dostça yaklaşımı anlaşılabilir ve kabul edilebilir. Ama ya müzakereler başarısız olursa? O zaman Türkiye ABD’nin ve pek çok Avrupa Birliği üyesi ülkenin İran’a karşı uygulamakla tehdit ettiği yaptırımları kabul edecek mi? Amerika’nın zorlu seçimlerinden daha fazla kaçınma ihtimali yok.
 
THE WASHINGTON TIMES
--Doğudaki İslamcı eksen
İsrail ve Türkiye arasındaki ayrışma geçici bir anlaşmazlıktan fazlası olabilir. Bütün ittifaklarda inişler ve çıkışlar yaşanır ancak Türkiye’nin Kudüs’ten ziyade Şam ve Tahran’ın yanında kendini daha rahat hissediyor olması Türk hükümetinin kendini bölgede nereye koyduğunu gösteriyor. Türkiye gün geçtikçe Batı’nın değil düşmanlarının yanına kayıyor.

Haberin Devamı

GULFNEWS
--Türkiye bölgesel bir lider haline geliyor
Davutoğlu’nun sessiz sakin diplomasisi Ankara’yı Ortadoğu’nun istikrarı için vazgeçilmez bir oyuncu haline getirdi.
 
ASIA TIMES
--İran’ın iddiaları Türkiye’nin enerji hedeflerine gölge düşürdü
Türkiye’nin Avrupa’ya akan doğalgaz için transit bir ülke haline gelmesinin etrafındaki şüpheler derinleşiyor. Nabucco konsorsiyumunun parçası olan şirketlerden biri İran’ın projenin parçası olmayacağını ifade etti.

UNITED PRESS INTERNATIONAL
--Türk-Yunan anlaşmaları hız kazanıyor
Türkiye, bu hafta içinde büyükelçisinin Atina hükümetine gönderdiği mektup hakkında herhangi bir açıklama yapmadı.

PETROLEUM INTELLIGENCE WEEKLY
--Türkiye’ye 2 milyar dolarlık doğalgaz cezası
Türkiye’nin boru hattı ithalatçısı Botaş, al ya da öde şartı altında 2 milyar dolara yakın bir ödeme yapacak.

Haberin Devamı

THE NATIONAL
--El Beşir’in ziyaret planı akılları karıştırırken, Türkiye savunmaya geçecek
Türkiye, Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin bir üyesi olmamasına rağmen, gelecek Pazar İstanbul’u ziyaret edecek El Beşir’i tutuklamak için Türk kanunları yeterli.

WORLD MAGAZINE
--Orta Doğu: Türkiye’nin aşırı tavırlar sergileyen komşularını benimsemesi, bölgedeki hesapları değiştiriyor
Ortadoğu’nun jeopolitik değerlerinde büyük bir değişiklik yaşanıyor.

REUTERS
--Türkiye-Ermenistan barışına unutulan bölge karar verecek
Uluslararası arabulucular ve Türkiye, Ermenilerin işgal ettiği alanların büyük bir kısmını Azerbaycan’a geri vermesini istiyor.
 
DÜNYA BASINI
THE NEW YORK TIMES

--İngiltere AB Dışişleri Bakanlığı’nda önde gidiyor
En büyük rakibi siyasi geçmişi dolayısıyla muhalefetle karşılaşırken İngiltere Dışişleri Bakanı David Miliband Avrupa Birliği’nin Dışişleri Bakanlığı görevi için en önde gelen isim oldu.
 
--Iraklılar bir kez daha seçim yasasını kabul etmeyi başaramadı
Irak Parlamentosu Perşembe günü yapılan oturumda ülkede Ocak ayında yapılacak seçimlerle ilgili yasayı onaylamayı başaramazken seçimlerle ilgili kaygılar arttı.
 
--Filistin lideri yeniden seçimlere katılmayacağını açıkladı
Filistinlilerin ılımlı ve Batı yanlısı olmakla bilinen lideri Mahmud Abbas geçmişte de istifa edeceği tehdidinde bulunmuştu. Ancak Abbas bu seferki kararının kesin olduğunu belirtti.
 
THE WASHINGTON POST
--ABD’deki askeri üs saldırısında 12 kişi öldü 31 kişi yaralandı

Katliamın tutuklusu hastaneye kaldırılırken durumunun sabit olduğu ve gözetim altında tutulduğu belirtildi. Bunun bir ABD üssünde bugüne kadar yapılmış en geniş çaplı silahlı saldırı olduğu ifade edildi.
 
--Azalan kaynaklar AIDS’le mücadeleyi tehlikeye atıyor

Geçtiğimiz günlerde yayınlanan bir rapor, ABD de dahil uluslararası bağışların azalması, gelişmekte olan ülkelerdeki AIDS hastalarının tedavisinde son yıllarda elde edilen başarıların tehlikede olduğunu ortaya çıkardı.
 
--Gazeteci ve avukatın ölümüyle ilgili iki kişi tutuklandı
Rus yetkililer neo-Nazi görüşlü bir çeteye üye oldukları söylenen ve Ocak ayında Moskova’da bir insan hakları avukatı ve bir gazeteciyi öldürülmekle suçlanan iki kişi tutuklandı.
 
THE WALL STREET JOURNAL
--Irak anlaşmasının kazananı Exxon Group oldu
Irak hükümeti, Exxon Mobile ve Royal Dutch Shell konsorsiyumuna, West Qurna petrol havzasını geliştirme hakkı verdi. Bu anlaşmayla ilk kez bir ABD’li konsorsiyum Irak petrol havzasında çalışmış olacak.

Haberin Devamı

--Suudiler, Yemen’deki isyancılara saldırdı
Suudi Arabistan, iki ülke sınırındaki çatışmada bir Suudi askerinin öldürülmesinin ardından, Yemen’deki isyancılara bombalı saldırıda bulundu.

--Birleşmiş Milletler, Afganistan’dan çekiliyor
Birleşmiş Milletler, geçtiğimiz hafta BM çalışanlarına karşı yapılan kanlı saldırının ardından, Afganistan’daki çalışanlarının yarısından fazlasını geçici bir süre için çekmeye karar verdiğini açıkladı.

FINANCIAL TIMES
--Yunan ekonomisi daralmaya devam ediyor
Yunanistan Maliye Bakanı Yorgo Alogoskufis, bu yıl yüzde 1.5 oranında daralan Yunan ekonomisinin, 2010’da yüzde 0.3 oranında bir daralma daha yaşayacağını ve ülkedeki ekonomik durgunluğun 2010’da da devam edeceğini açıkladı.

Haberin Devamı

--Irak petrol anlaşması, Opec’in üzerindeki baskıyı artırıyor
Batı dünyasının en güçlü iki petrol şirketi olan Exxon Mobile ve Royal Dutch Shell’in Irak’ın en büyük petrol havzası olan Batı Kurna’yı geliştirme hakkı kazanması, Irak’ın petrol kaynaklarında büyük bir artışın yaşanacağı tahminlerinin yapılmasına neden oldu.

--Avrupa Birliği, Ukrayna’dan doğal gaz krizini engellemesini istiyor
Avrupa Komisyonu, Rusya’dan alınan doğal gazın ödemelerinde herhangi bir gecikmenin yaşanmaması için Ukrayna’ya baskı uyguluyor. Komisyon, aksi halde Avrupalı tüketicilere giden doğal gaz akışında sorun yaşanabileceğini iddia etti.

THE GUARDIAN
--İran gelişmiş savaş başlıklarını test etti
Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı Tahran’ın elinde bomba yapmaya yetecek malzeme olmasından endişeleniyor.
 
--ExxonMobil Batı Kurna petrol yataklarını işletmek için 50 milyar dolarlık ihale kazandı
Anlaşma ABD’nin enerji devinin savaş sonrası Irak’taki en büyük oyunculardan biri olmasını garantiledi.
 
--Gordon Brown Taliban’a karşı savaşmaya yemin etti

İngiltere’de anketlerde yüzde 35’lik kesimin Afganistan’daki askerlerin geri dönmesini istediği görülürken Başbakan Gordon Brown “yürüyüp gitmeyeceğini” ifade etti.

HAARETZ
--UAEA’nın gizli raporu, İran’ın nükleer savaş başlığını denemiş olabileceğini iddia ediyor
Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEA) Başkanı Muhammed El Baradey, İran’ın Natanz şehrinin bombalanması ihtimalinde, ellerindeki ekipmanları korumak için Kum şehrindeki deponun yakınlarına nükleer bir tesis kurulmasını istedi.

--ABD Dışişleri Bakanlığı: İsrail hoşgörülü bir toplum değil
ABD Dışişleri Bakanlığı geçtiğimiz günlerde yayımladığı raporda, İsrail’in Müslümanlara, reformist Yahudilere, kadınlara ve bedevilere karşı ayrımcılık yaptığını iddia etti.

--BM Genel Meclisi, Goldstone raporunu inceliyor
Birleşmiş Milletler’in sert bir dille yazdığı karar, Goldstone’un Gazze’deki savaş suçu iddialarına “inanılır” incelemeler yapılmasını istiyor

EKONOMİ BASINI
BLOOMBERG
--Dolar işsizliğin azalacağı beklentisi ile haftayı düşüşle kapatıyor
ABD doları, bugün açıklanacak olan ve işverenlerin geçen ay daha az kişiyi işten çıkardığını göstermesi beklenen verinin riskli varlıklara talebi artıracağı beklentisi ile euro karşısında yönünü aşağı çevirdi.

--Darling: G20'nin varlık balonlarına karşı plana ihtiyacı var
İngiltere Maliye Bakanı Alistair Darling, dünyanın lider ülkelerinin ekonomilerinde toparlanmanın görüldüğü bu dönemde G20 ülkelerinin varlık fiyatlarında oluşacak balonlara karşı ortak bir çözüm yolu geliştirmesi gerektiğini söyledi.

--Avustralya büyümenin hızlanacağını ve faizlerin artacağını söyledi
Avustralya Merkez Bankası (RBA) ülke ekonomisinin önümüzdeki dönemde Ağustos'ta gösterdiği büyüme hızının üç katından daha fazla büyüme göstereceğini söyleyerek, faiz artırımlarına devam edeceğinin işaretini verdi.

CNNMONEY
--Dow Jones yine 10 bin puanın üzerinde
Dow Jones Sanayi Endeksi, perakendecilik sektöründe artan sayıda şirketin Ekim satışlarında artış rapor etmesi ve hükümetin haftalık işsizlik maaşı başvurularında beklenenden daha fazla artış olduğunu açıklamasının ardından yükselerek 10 bin puan sınırının biraz üstüne çıktı.

--Fed'in hamleleri balon korkularını tetikliyor
Ufkunda tarihi dip seviyelerdeki faizleri artırma niyeti görünmeyen ABD Merkez Bankası'nın (Fed) kararları varlık ve emtia fiyatlarında balon oluşturma riski yaratırken doların daha da düşmesine neden oluyor.

--Fannie Mae sorunlu krediler nedeniyle 19 milyar zarar açıkladı
ABD'li mortgage devi Fannie Mae, sorunlu krediler ve federal ipotek önleme programı nedeniyle 18.9 milyar dolar zarar ettiğini söyledi. Bu gelişme hazinenin yeni bir deliği daha kapatma zorunluluğunu ortaya çıkardı.

CNBC
--ABD’de işsizlik oranı yüzde 10’a çıkarken, işten çıkarmalar sona erebilir
ABD’nin en önemli sorunlarından biri olan işsizliğin yüzde 10 seviyesine çıkması beklenirken, işten çıkarmalarda sona yaklaşıldığına dair işaretler beliriyor.

--Starbucks kârını artırdı
Ünlü kahve zinciri Starbucks, yayınladığı çeyreksel raporunda analistlerin beklediğinden daha yüksek kâr rakamı açıkladı. Bu gelişmeyle parlak bir kazanç görünümü çizen şirket, hisselerinin değer kazanmasını sağladı.

--Fannie Mae, zarar açıklamasının ardından 15 milyar dolarlık yardım talep etti
Üçüncü çeyrekte de büyük zarar rakamları açıklayan, devlet kontrolündeki gayrimenkul şirketi Fannie Mae, ABD hükümetinden ek olarak 15 milyar dolarlık daha yardım talep etti.

FORBES
--Savcılar bilgi sızdırma davasında 14 kişiye dava açtı
ABD'de federal savcılar, şu ana kadar ülkenin en zenginlerinden birinin tutuklanmasına neden olan 25 milyon değerindeki içerden bilgi sızdırma olayında, aralarında avukatların ve Wall Street profesyonellerinin de bulunduğu 14 kişi için iddianame hazırlandığını söyledi.

--Fannie Mae üçüncü çeyrek zararı sonrası 15 milyar dolar arıyor
ABD'li mortgage devi Fannie Mae, üçüncü çeyrekte yaşadığı büyük zarar sonrası yönetimin kurtarma planı kapsamında 15 milyar dolar ek kaynak istiyor.

--Çin'in yeni milyarderi
Çin merkezli faaliyet gösteren Evergrande Properties'in Yönetim Kurulu Başkanı Xu Jiayin'in net varlığı 6 milyar doların üzerine çıkarak, işadamını Çin'in en zenginleri arasına soktu.

MARKETWATCH
--Asya'daki altın madencileri henüz 'parti' havasında değil
Altının tarihin en yüksek seviyesine çıkması değerli madenin üreticilerinin bunu kutlaması için önemli bir neden ortaya koyuyor. Ancak Asya'da madenciler son dönemde hisselerinde görülen düşük performans ile henüz 'parti' yapmaya hazır değil.

--ABD Çin'den çelik ithalatına cezai vergi getirecek
Kaynaklardan alınan bilgiye göre, ABD'deki çelik üreticilerinin Çin'den ithal edilen petrol ve gaz borusu ürünlerinin fiyatları adil olmayan seviyelere düşürdüğü gerekçesiyle yaptığı suçlama sonrasında, Washington'un bu ürünlere cezai vergiler getireceği belirtiliyor.

--Wall Street'in domuz gribi aşısında aç gözlülük yapıyor
ABD'de kâr amacı gütmeyen Citizens for Responsibility and Ethics (CREW) örgütü, ülkede domuz gribinden dolayı birçok vatandaşın yüksek risk altında olmasına rağmen, Wall Street'teki bankacıların bu aşıları daha önce aldığını sordu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!