Evren’e esin kaynağı olduk!

Güncelleme Tarihi:

Evren’e esin kaynağı olduk
Oluşturulma Tarihi: Kasım 15, 1997 00:00

Haberin Devamı

Bu fotoğrafı niye çektim netekim

Kadınlar hamamında erkek fotoğrafçı

Kenan Evren'in Ankara İş Bankası Kızılay Sanat Galerisi'nde açılan resim sergisinde en fazla ilgiyi ‘‘Hamamda Kızlar’’ adlı resim çekti biliyorsunuz. Resimlerin sanatsal yönden eleştirisi uzmanların işi ama bizi çok ilgilendiren ve 600 milyon liraya alıcı bulan bir resim asılıydı duvarda. Evren Paşa o resmi yaparken, 8 Şubat 1997'de yayınlanan Hürriyet Tatil ekinin Bayram Hamamları kapağından ‘‘esinlenmiş’’ti. Esinlenmiş tırnak içinde çünkü, aslında arkadaşımız Enis Umuler'in çektiği fotoğrafın hemen hemen aynısını resmetmişti demek daha doğru...

İŞTE FOTOĞRAFIMIZ... Yedinci cumhurbaşkanı Evren Paşa'nın,

bir yıllık çalışmasının ürünü, Marmaris, insan ve doğa görüntülerine yer verdiği eserleri arasında ‘‘Sigara Keyfi’’ adlı bir resim de vardı. Ama nedense ‘‘Hamamda Kızlar’’ daha fazla ilgi gördü. Biz ise bu ‘‘sanat olayı’’ndan Hürriyet Pazar olarak kendimize çıkardığımız payı belirtmeden geçemiyoruz: Geçmiş bir yana, şimdi resim sanatı dünyasında boy gösteren Kenan Evren'e bile esin kaynağı olduk! Ayrıca o ‘‘resmedilen fotoğraf’’taki kadınların hepsi de kendi alanında başarılı, önemli kişiler. Ve isimleri bizde saklı!

Marmaris sıcağına benzemez!

Arkadaşımız Umuler'in en çok ‘‘takıldığı’’ nokta, Paşa'nın gazetecilerle sohbet ederken, ‘‘Bunu bir kızcağız çekmiş, ne var ki bu resimde, üç tane kız ya da kadın bilemiyorum, hamamda yıkanıyorlar’’ demesi oldu. Umuler, fotoğrafın altında imzası yayınlanmış bir foto muhabiri ve bir erkek olarak, sıcaklığı 60 dereceyi bulan bir hamamda, iki saat boyunca üzerinde pantolon ve gömlekle fotoğraf çekmenin ne kadar zor bir uğraş olduğunun takdir edilmesini istedi önce. ‘‘Hele hele çektiğiniz fotoğraf karesini bayram hamamına gelmiş üç güzel kadın dolduruyorsa!’’ Hamamdan çıktıktan sonra, terli terli rüzgarda dolaşıp hasta olması da cabasıydı. Söylediğine göre hamama giden terliyor ama kadınlar hamamına giden daha çok terliyormuş... Hem hamamın sıcağı, Marmaris sıcağına hiç benzemiyormuş.

Ben bu fotoğrafı niye çektim netekim?

Kenan Evren'in en çok ilgi çeken resmi ‘‘Hamamda Kızlar’’ın perde arkasını fotoğrafçısı anlatıyor

Salı akşamı da her akşam olduğu gibi haberleri izliyordum. Bir kanalda geçen ‘‘Netekim Hamam’’ alt yazısını görünce, herhalde çok gürültü yaratan Hamam filmi hakkında Paşam'ın da bir fikri var, diye düşündüm.

Bekledim beklemesine ama ekranda karşıma çıkan, Hamam filminin rutubetli görüntüleri değil, geçtiğimiz şubat ayında Hürriyet Tatil'de yayınlanan Bayram Hamamları yazısının açılış fotoğrafının tuvale aktarılmış haliydi. Üstelik bu fotoğrafı bizzat ben çekmiştim!

Tuvale aktarma işini yapan, herhalde buraya kadar anlamışsınızdır, Kenan Evren Paşa'nın ta kendisiydi.

Ne yalan söyleyeyim çekmiş olduğum bir fotoğrafın resmedilmiş olması beni önce gururlandırmadı değil. Ne de olsa Paşam'ın Picasso ile olan problemleri beni hiç ilgilendirmezdi ve politikayla uğraşmaktansa resimle uğraşması hepimiz için daha hayırlıydı.

Ancak ne kadar gururlansam da altında imzam olan bir fotoğraf için benden niçin izin alınmadığını bir türlü anlayamadım. Ama benden izin alınmadan fotoğrafımın kullanılmış olması, benden başka kimseye birşey ifade etmezdi. Sonuçta o koskoca bir paşaydı ve Fikret Otyam Usta'nın fotoğrafını bile izin almadan kullanıyorsa, benim fotoğrafımda fotomontaj bile yapabilirdi! Gerçi paşanın sanatçıya olan saygısını ‘‘içerideki’’ yazarlardan biliyordum. Ama belki de derdi sadece ‘‘yazan’’ sanatçılarla ilgiliydi ve ikimiz de görsel sanatlarla uğraşıyorduk. Ve vatanın bölünmez bütünlüğü için birbirimizi koruyup kollamalıydık!

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!