Evlilik kadar nafaka

Güncelleme Tarihi:

Evlilik kadar nafaka
Oluşturulma Tarihi: Mart 06, 2016 02:14

Hâkim Şerafettin Şanver, AYM tarafından reddedilen “3 aylık evliliğe süreli nafaka” kararını başka davada da yineledi. Şanver “Süresiz nafaka her zaman hakkaniyetli değil” dedi.

Haberin Devamı

ANKARA 5’inci Aile Mahkemesi Hâkimi Şerafettin Şanver, 3 aylık evliliğin ardından ‘eşit kusurlu’ oldukları gerekçesiyle çiftin boşanmalarına karar verdi. Hâkim kararında, “Kocanın işten çıkarıldığını, karısının da çalışmadığını, ancak üniversiteyi bitirdiğinde çalışabilecek konumda olduğunu” gerekçe göstererek işsiz kocanın, öğrenci eşine 2 yıl ‘süreli’ nafaka bağlanmasına karar verdi. Hâkim Şanver, kararında gerekçelerini şöyle sıraladı:

MEDENİ KANUNA AYKIRI
“Sadece 3 ay evli kalan ve ileride birbirlerini hiç görmeyecek kadın yararına süresiz nafakaya karar vermek, Medeni Kanun’un 4’üncü maddesine aykırı. Bu sebeple davalı için verilen tedbir nafakasının karardan sonra yoksulluk nafakası olarak devamına, ancak bu nafakanınn kararın kesinleşme tarihinden itibaren 2 yıl ödenmesine, bu süre sonunda kaldırılmasına karar verilmesi hakkaniyet ilkesine uygun olacaktır.”

AYM REDDETTİ
HÂKİM Şanver, aralık ayında ‘süresiz nafaka’nın, Medeni Kanun’un ilgili maddesine ilişkin Anayasa’ya aykırılık başvuru yapmıştı. Ancak Anayasa Mahkemesi (AYM), talebi reddetmiş, yeni bir başvuru yapılabilmesi için 2012’de verdikleri kararın üzerinden 10 yıl geçmesi gerektiğini bildirmişti.

Evlilik kadar nafaka


'KARARIM YARGITAY'A GİDECEK'
HÂKİM Şanver, bundan sonra olacakları şöyle anlattı: “Şimdi 2 yıl süreyle nafO hakimaka bağlanma kararı, Yargıtay’a gidecek. Yargıtay’ın bu kararı onaması durumunda, kısa evlilikler, çocuk olmayan, bu nedenle artık aralarında bağ kalmayan ve bir daha birbirlerini hiç görmeyecek insanların davalarında nafaka süreli hale gelecek. Yargıtay’ın bu kararı alması AYM ile de çelişmez. AYM, ancak aradan 10 yıl geçtikten sonra bu konu yeniden önüne geldiğinde inceleyebilecektir.”


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!