Evlat edinmek için 2 yıl evlilik ÅŸartı

Güncelleme Tarihi:

Evlat edinmek için 2 yıl evlilik şartı
OluÅŸturulma Tarihi: Mart 02, 2005 14:27

Yargıtay evlat edinmek isteyen ailenin en az 2 yıllık evli olmasını öngördü. Yargıtay 2’nci Hukuk Dairesi, en az 2 yıl evli kalan ailelerin evlat edinebileceğine hükmetti. Yargıtay’ın bu kararı Resmi Gazete’de yayınlandı.

Haberin Devamı

E.B. eşi B.B’nin 1993 doğumlu çocuğu B.G’yi evlat edinmek için Kocaeli 1’inci Asliye Hukuk Mahkemesi’ne başvurdu. Mahkeme, davayı kabul etti. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın temyizi üzerine dava Yargıtay’a taşındı.

Dosyayı inceleyen Yargıtay 2’nci Hukuk Dairesi, E.B ile B.B’nin 1 yıldır evli olduğunu belirledi.

Türk Medeni Yasası’nın 306’ncı maddesinin "eşlerden biri, en az iki yıldan beri evli olmaları veya kendisinin otuz yaşını doldurmuş bulunması koşuluyla diğerinin çocuğunu evlat edinebilir" hükmünü anımsatan Yargıtay 2’nci Hukuk Dairesi, 1975 doğumlu olan E.B’nin 2003 tarihinde mahkemeye başvurduğunu ve bu tarihte yasada aranılan 30 yaş sınırını doldurmadığını belirledi.
 Â
Yargıtay 2’nci Hukuk Dairesi, bu nedenle davanın reddedilmesi gerektiğini öngörerek, kararı bozdu.

EVLAT EDÄ°NMEDE YAÅž FARKI 18

Evlat edinmek isteyen babanın evlatlıktan 18 yaş büyük olması gerekiyor.

Yargıtay 2’nci Hukuk Dairesi, evlat edinmek istediği çocukla baba arasındaki yaş farkının 18 yıl olması gerektiğini öngördü. Yargıtay’ın bu yöndeki kararı Resmi Gazete’de yayınlandı.

C.E, B.B’yi evlat edinmek için Beyoğlu 2’nci Aile Mahkemesi’ne başvurdu. Mahkeme, C.E’nin B.B’yi evlat edinmesine karar verdi.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın itirazı üzerine, dosya Yargıtay’a taşındı. Yargıtay 2’nci Hukuk Dairesi, 1960 doğumlu olan C.E’nin 1975 doğumlu olan B.B’yi ile arasındaki yaş farkının yasada aranandan daha az olduğunu belirledi.

Yargıtay 2’nci Hukuk Dairesi, Türk Medeni Yasası’nın 308’nci maddesinin "evlat edinilenin, evlat edinenden en az onsekiz yaş küçük olması" yönündeki hükmüne dikkat çekti. C.E ile B.E arasındaki yaş farkının 15 yılda kaldığına işaret eden Yargıtay 2’nci Hukuk Dairesi kararı bozdu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!