Evin bütün havası değişiyor

Güncelleme Tarihi:

Evin bütün havası değişiyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 21, 2009 15:25

Sıcak havaların bastırdığı bugünlerde yeni nesil klimalar hem serinletiyor hem havayı değiştiriyor.

Haberin Devamı

 

Yeni nesil klimalar sadece serinletmiyor evin bütün havasını değiştiriyor

İnsanoğlunun ideal yaşam alanında ısının 20-27, nemin ise yüzde 30-60 aralığında olması gerekiyor. Dışına çıkıldığında ortam rahatsız edici oluyor. Konfor bölgeleri yaratmanın yollarından biri de klima kullanmak. Hatta yazın tek seçenek. Sıcağa karşı önlem almak için bir lüks olmaktan öte, gereklilik haline geldi. Üretici markalar, rekabet içinde teknolojilerini sürekli yeniliyor. Böylece klimalar sadece havayı serinletmekle kalmayıp sigara dumanını yok ediyor, hastalıkları önlüyor, havayı temizliyor, sessiz çalışıyor.

Haberin Devamı

İşte en yeni teknolojiler

Diğer tüm elektrikli cihazlarda olduğu gibi, klimalarda da artık en çok aranan özellik, tasarruf sağlayan A sınıfından olması. Böylece hem faturalar düşüyor, hem de çevreye daha az zarar veriliyor. Örneğin, Toshiba Süper Inverter Daiseikai serisi klimalar, A sınıfı klimalara oranla yüzde 40 daha az elektrik harcıyor. Soğutma ve ısıtma modlarında minimum kapasitede 70 watt elektrik tüketiyor. Airfel Inverter klimalar, A sınıfı enerji verimliliği sayesinde yüzde 30’a varan enerji tasarrufu sağlıyor. Türkiye distribütörlüğünü Isısan’ın yaptığı Daikin klimalar ise hareket algılayıcı göz özelliğiyle ortamdaki hareketliliği anlayarak çalışıyor. Böylece daha az elektrik yakıyor. Olefini klima cihazları da A sınıfı enerjiyle çalışıyor.

SİGARA DUMANINA  KÜF KOKUSUNA SON

Yeni modeller, yüksek kalitedeki filtreleriyle ortamdaki havanın daha temiz olmasını sağlıyor. Filtrelerin bazıları sigara dumanını yok etmeye yararken, bazıları zararlı partiküllere son vererek bakterileri öldürüyor. Vailant Inverter Plus V7 serisinde bulunan toz filtresi, ortama verilecek havayı arındırıyor ve photo catalyst filtre kötü kokuları engelleyerek bakteriyle virüsleri tutuyor. Demirdöküm klimalar, nemin rahatsız edici derecede yüksek olduğu durumlarda ortamdan nem alıp kullanıcıya konfor sağlıyor. Airfel Inverter klimaların filtreleme sisteminde de nano gümüş iyon, catechin, bio ve toz filtrelerini tek bir bünyede toplanıyor. Zararlı bakteri oluşumunu ve alerjileri önlüyor, gözle görünmeyen mikro organizmaları yok ediyor. Inverter klimaların iç ünite batarya kurutma sistemi, klimanın nem alma ve soğutma işlemleri sırasında iç ünitede oluşan nemi kurutuyor. Böylece nemli ortamda yaşayabilecek küf, bakteri ve alerjenlerin oluşması engelleniyor.
Olefini klima cihazları, iyonizer teknolojisiyle küflenmeyle savaşıyor. Klima Plus’un getirdiği Mitsubishi Kirigamine klimalar çöp, balık, evcil hayvan, tuvalet, bozulmuş yumurta gibi rahatsız edici kokuları 20 dakika içinde yüzde 100 oranında ortadan kaldırıyor. Vestel Platinum klimalar, saniyede yaydığı 1.3 milyar negatif iyonla, ortamdaki negatif elektriği, toz ve bakterileri yakalayarak stresi yok ediyor. Koku kartuşuyla, bulunduğu ortama doğanın rahatlatıcı çiçek kokularını taşıyor. Anti-alerjik, anti-virüs ve anti-bakteriyel filtreleriyle sağlıklı, hijyenik bir hava yaratıyor.

KENDİ KENDİNİ TEMİZLİYOR

Klimaların artık kendi kendini temizleyen modelleri de var. Örneğin Vailant Inverter Plus modeller güneş ışığına bırakıldığında kendi kendini temizliyor. Böylece tekrar kullanıma hazır hale geliyor. Toshiba Süper Inverter Daiseikai klimalar, drenaj suyunu kullanarak iç ünite bataryasını yıkayarak kendini temizliyor.

Otomatik sıcaklık kontrolü olan modeller arzu edilen sıcaklık derecesi elde edilene kadar çalışıyor, iç ortamdaki ısıyı da sabit tutuyor. Bazı modellerde dışarıdaki ısıyı algılayarak sıcaklığı ayarlıyor. Mesela yaz, kış, ısı yükü olan yerlerde, dış ortam sıcaklığının -10 dereceye kadar olduğu durumlarda soğutma yapabiliyor. Böylece 24 saat, tüm yıl soğutma istenen ortamların klimatizasyonu kolaylıkla sağlanıyor.

Uyku fonksiyonu olan modeller, uyurken sizin için ideal sıcaklığı sağlıyor. Aynı zamanda sessizlik özelliği ön plana çıkıyor. Yatak odası için belirlenen 30 dB ses seviyesinin çok altında, 20 dB ses seviyesinde çalışan modeller bile var. Daiken klimaların rahat uyku modu ortam sıcaklığını kademeli olarak azaltıp çoğaltıyor. Bu sayede konforlu bir uyku sunup iç ve dış ünitenin ses seviyesini düşürüyor. Vestel klimalarda bulunan uyku modu, ortam sıcaklığını ve hava akımını, uyku esnasında otomatik olarak rahatsız etmeyecek seviyeye ayarlarken, re-start özelliğiyle elektrik kesilmelerinde, klimanın kapanmadan önceki ayarlarıyla yeniden çalışmaya başlamasını sağlıyor.

HAVA EŞİT DAĞILIYOR

Hava yönlendirme kanatçıkları da klima teknolojilerinde çok önemli. Havanın sağa sola, aşağı yukarı homojen biçimde dağılması sayesinde serin hava bir yere yoğunlaşmıyor ve hastalıklar önleniyor. Mitsubishi Electric Kirigamine split klima serisi I-SEE Sensör fonksiyonuna sahip olan seride bulunan özel göz 150 derecelik geniş bir açıyla döşeme ve duvar sıcaklığını ölçerek otomatik olarak bir yandan diğer yana hareket eder. Isı farklılığı olan bölgeleri tespit ederek ısıyı o bölgeye yönlendirir. Odanızda homojen bir hava dağılımı sağlıyor. Türkiye’de E.C.A bayileri tarafından satılan York Taurus split klimalar geniş açılı hava dağılımı özelliği sayesinde, kullanıldığı alanın tamamında etkisini hızla hissettiriyor.

KLİMALARIN DA HAFIZASI VAR

Klimalar artık otomatik emniyet sistemleri ve gelişmiş hafızalarıyla da ön plana çıkıyor. Airfel Inverter klimalar, üç dakikalık otomatik emniyet koruma sistemiyle elektrik kesintilerinde kendini üç dakika korumaya alıyor. Bu özellik, klimanın uzun yıllar yüksek performans göstermesini sağlıyor. Otomatik yeniden başlatma özelliğiyle cihaz çalışırken herhangi bir elektrik kesintisi olursa, klima ayarlanmış çalışma koşullarını hafızasına kaydediyor. Elektrik geldiğinde hafızasındaki kayıtlara göre eski ayarlarda çalışmaya devam ediyor. Taurus klimalar da hafıza fonksiyonu sayesinde kapatılıp tekrar açıldığında, en son ayarlandığı sıcaklığı hatırılıyor.

Haberin Devamı

KÜÇÜK MODELLER DAHA VERİMLİ

Evlerimizde en yaygın olarak kullanıldığımız modeller split klimalar. Bu modeller genelde iç ve dış üniteden oluşuyor. Birçok üniteden oluşan multi-split modelleri veya portatif klimalar da var. Portatif modellerin dezavantajı hortum yardımıyla dışarıya çıkışını vermek ve kısa aralıklarla su haznesini temizlemek.

Bütün evi tek bir ürünle serinletmeyi düşünenler için merkezi modeller de mevcut. Fakat uygulamaları split modeller kadar kolay ve ucuz değil. Ayrıca bir klimanın büyük olması daha iyi olduğu anlamına gelmiyor. Çünkü mekanı homojen biçimde soğutamıyor. Sabit hızda çalışıp az dur kalk yapan küçük bir klima, sık sık çalışıp duran büyük bir klimadan daha da verimli olabiliyor.

Haberin Devamı

ORTAMA VİTAMİN YAYIYOR

Airfel tarafından geliştirilen çocuk odası klimasını, anne babalar gönül rahatlığıyla kullanabilir. Antibakteriyel malzemeden üretilen ürün, sağlıklı hava koşulları yaratılmasını sağlıyor. Bakteri oluşumuna izin vermeyen kumandası kullanım kolaylığı sağlıyor. 20 derecenin altına düşmeyen ayar sıcaklığı sayesinde ortamdaki ani ısınma ve soğumaları engelliyor. Ortama antioksidan özelliği olan Vitamin C yayarken, toz, bakteri, küf gibi hava kirleticileri tutuyor, kötü kokuları emiyor. Düşük ses seviyesi ile çalışıyor. Üstelik ön paneli sevimli karakterlerle süslenmiş.

YÜZDE 10 İNDİRİM VE TAKSİT

Tüm Mitsubishi Electric ev tipi Split Klimalar ÖTV indirimine ilave yüzde 10 indirim ve kredi kartlarına 12 taksit avantajıyla sunuluyor. Bilgi için www.klimaplus.com.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.

Haberin Devamı

Seçim yapamayanlara alışveriş rehberi

Sıcaklar iyice bastırmadan bir klima almayı düşünüyor ama pek çok ürün ve özellik arasından bir türlü seçim yapamıyorsanız, işte size izlemeniz gereken yol.

UZMAN YARDIMI OLMADAN ALMAYIN

· Kapasitesinin ve kurulacağı yerin seçiminde bir uzmandan yardımı alın. Birçok firma bunu ücretsiz yapıyor.

· Montaj, bakım ve servis hizmetlerinin uzun süre sorunsuz yapılabileceğinden emin olun.

· Türkiye’de en yaygın satılan ürün, duvar tipi split klimalar.

Bunlar genelde bir iç ve bir dış üniteden oluşuyor. Multi-split denilen bir dış üniteye birden çok iç ünite bağlanan modeller de var. Tek gövdeli pencere tipi klimalar ise artık ülkemizde fazla yok. Bazı firmalar portatif klimalar satıyor. Bir de tek merkezden tüm evi iklimlendirmeye yarayan klimalar var. Ama bunlar her eve uygun değil.

· Her zaman verimi yüksek klimaları tercih edin. Verimin yüksekliği COP, EER gibi kısaltmalarla gösterilen sayının yüksekliğinden ya da A, B, C, D gibi harflerle belirtilen enerji verimliliği sınıfından anlaşılabilir.

En düşük sarfiyatlı klimalar A sınıfı klimalar.

Haberin Devamı

BÜYÜK KLİMA HER ZAMAN DAHA İYİ DEĞİL

· Uygun kapasiteli klima seçerken ilk kriter, odanın büyüklüğü. Diğer önemli faktörler tavan yüksekliği, yerel iklim, güneş-gölge durumu, yön, pencere boyutları ve cinsi, duvarların yalıtım durumu, içerideki kişi sayısı ve içeride mevcut ısı üreten cihazlar. Bu karışık seçimin, işinin ehli bir uzman servis yardımı ile yapılmasını tavsiye edilir.

· Daha büyük klima her zaman daha iyi anlamına gelmez, çünkü içeriyi homojen bir şekilde soğutmaz. Sabit hızda çalışıp az dur-kalk yapan küçük bir klima, sık sık çalışıp duran gereksiz büyük bir klimadan daha verimli çalışır ve daha iyi nem alır.

· Evinizin elektrik tesisatının, klimanın elektrik ihtiyacını karşılayacak kapasitede olduğuna dikkat edin.

· Klimanın çalışırken ne kadar ses çıkardığına dikkat edin.

· Filtrelerin düzenli temizlik için kolay çıkarılır olması önemli.

· Kumandası kolay kullanımlı, termostat ayarı kolay görülür olmalı ve zaman ayarlı açma kapama imkânı bulunmalı. Sıcaklığı, uyuyan insanın ihtiyacına göre ayarlayan uyku modu da yararlı bir özellik.

ELEKTRİK SOBASINDAN DAHA UCUZA ISITIYOR

· Özellikle ılıman bölgelerde, kışın ısıtma da sağlayabilmek için ısı pompalı modelleri tercih edebilirsiniz. Dış sıcaklık 7-8 derece altına düşmüyorsa klimalar ısıtmayı elektrik sobasından çok daha az elektrik tüketerek yapar. Bazı klimalar ile -15 derece gibi dış ortam sıcaklıklarına kadar ısıtma yapmak mümkün.

· Satın alınmış klimanın montajı yapılırken insanlara direkt olarak üflemeyecek şekilde yer seçilmeli ve yer seçimi uzman servislerce önerilmeli. Ayrıca yönlendirme kanatçıkları doğru ayarlanmalı. Klimanın üflediği serin hava, yakın mesafeden bir insanın üzerine vurmamalı.

· Montaj yapılırken, klimanın altında elektrikli bir cihaz bulunmamasına, klimanın ısı, su buharı veya yağ buharına maruz kalacak bir yere konmamasına, duvarın klimayı taşıyacak sağlamlıkta olmasına dikkat edilmeli.

TASARRUFLU KULLANMAK ELİNİZDE

· Klimanızı çok düşük sıcaklığa ayarlamayın. Böyle daha hızlı serinlik elde edemezsiniz. Rahat edeceğiniz en yüksek sıcaklığı seçin. Çünkü ne kadar düşük sıcaklığa ayarlarsanız o kadar fazla enerji sarf edersiniz.

· Üfleme hızını gereğinden yüksek tutmayın.

· Sıcak günlerde kapı ve pencerelerinizi kapayın, akşam serinliğinde açın. Temiz hava ihtiyacı doğarsa bir pencereyi uzun süre aralık bırakmak yerine kısa süre tam açın.

· Çok sıcak olmayan ama çok nemli günlerde, klimanızı nem alma modunda çalıştırın.

· Çok sıcak günlerde perde, jaluzi ve kepenkler güneşin ısısını keserek klimanıza yardımcı olur.

· İç ünitesinin hava giriş çıkışının perde, mobilya vb. ile kapanmamasına dikkat edin. Dış ünitenin hava giriş çıkışı da serbest olmalı, mümkünse binanın daha gölgeli tarafına takılmalı.

· Filtreleri kullanım kılavuzunda belirtilen aralıklarla temizleyin. Klimanızın düzenli bakımını da mutlaka yaptırın.

· Zamanlayıcısını kullanın, böylece ev boşken gereksiz kullanılmaz ama sizin geldiğiniz saatte ev serinlemiş olur.

· Eksik yalıtımlı eski bir binada iseniz yalıtımı güncel şartlara uyacak şekilde iyileştirin.

SICAKLIK 20 DERECE NEM YÜZDE 50

Çok soğuk veya çok sıcak; ısı değişiminin fazla olduğu ortam, fizyolojik fonksiyonlarımızda ciddi değişiklikler yapar.

Verimliliği azaltır, konsantrasyonu düşürür. Isıyı kazanma veya kaybetme yönünde birtakım mekanizmaların devreye girmesiyle vücut uyum sağlamaya çalışır. Yaz aylarında fizyolojik dengeleme mekanizmaları terleme yoluyla ısıyı vücuttan uzaklaştırır, vücut sıcaklığını 36.5 derece dolayında sabit tutmaya çalışır. Acıbadem Kocaeli Hastanesi Başhekimi ve Kalp-Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Mustafa İdiz, normal oda ısısı dediğimiz 20 derecenin, sağlık için en uygun koşul olduğunu söylüyor.

KLİMATİZE EDİLMİŞ ORTAMLARDA BULUNUN

Kalp - Damar Cerrahisi Uzmanı Mustafa İdiz, sıcak çarpmasını önlemek için şu önerilerde bulunuyor:

- Klimatize edilmiş ortamlarda bulunun ve doğrudan güneş ışığından uzak durun.  
- Sıcaklığı ve nemi kontrollü ortamlarda bulunmayı tercih edin.  
- Eğer güneşe çıkmak zorundaysanız şapka, gözlük ya da şemsiye kullanın.
- Risk grubundaysanız (65 yaş üstü, kronik hastalığı bulunan, hamile, çocuk vs.) güneşin dik geldiği saatlerde dışarı çıkmayın.  
- Terlemeyle birlikte sıvı da kaybedildiği için yaz aylarında her zamankinden daha fazla sıvı alın. Özellikle de su için.

Sıcak havaların zemin hazırladığı bazı sorunlar var. Sıcak bitkinliği, sıcak krampı ve sıcak çarpması gibi. Bu rahatsızlıklar, sıcak havalarda insanların şuurunda bulanmaya kadar gidebiliyor. İş yapma isteğinde azalma, halsizlik hissediliyor. Aşırı sıvı kaybıyla birlikte bir takım minerallerin de eksilmesiyle, ileri derecede güçsüzlüğe varan, hatta hastayı komaya sokan tablolara zemin hazırlayabiliyor.

TANSİYON VE KALP HASTALARI BİRAZ DAHA DİKKATLİ OLMALI

Terlemeyle sıvı kaybettiğiniz zaman beraberinde aynı oranda sodyum kaybetmiyorsunuz. Sodyum yüksekliğiyle beraber tansiyonunuz daha kontrolsüz hale geliyor. Tansiyonunuz daha yüksek seyirlere çıkıyor. İlaçların etkinliği düşebiliyor. Tansiyonu yükselen bir hastanın kalp rahatsızlığı varsa, bu durum kalbin iş gücünü artırıyor. Op. Dr. İdiz, “Su kaybetmiş hastada damar içindeki kan miktarı azaldığı için kalp rahatsızlığı artar. Nisbi nemdeki artışlar, solunum rahatsızlığı olan hastalar için ciddi risk yaratır. Yaşlı hastalar özellikle vücutlarındaki su rezervi düştüğü için riskli grupta. Elektrolit dengelerini sağlamak daha zor” diyor.

Rahat uykuya klima desteği

Yaz aylarında, özellikle sıcak ve rutubetli gecelerde, uyumak bazen olanaksız oluyor. Bunaltıcı havalarda rahat bir uyku için önlem almak mümkün. Klima bunlardan biri. Klimalar dikkatli kullanılmaları halinde hasta etmiyor, konfor düzeyini önemli ölçüde artırıyor.
İnsanın vücut ısısı, gün içinde küçük de olsa düzenli bir dalgalanma gösteriyor. Akşama doğru biraz artıyor, uykuda azalıyor, sabaha karşı tekrar artmaya başlıyor. Üstümüz açık olarak, klimalı bir odada akşam rahatça uyuduktan sonra sabaha karşı üşüyerek uyanmamızın nedeni, aslında odanın değil içimizin soğumuş olması. Pek çok memeli hayvan gibi biz de vücut ısımızı oldukça dar bir aralıkta, 0.5 - 1.5 derecelik bir pay içinde tutmak zorundayız. Vücut ısımız 40 derecenin üstüne çıkmışsa çok hastayız demektir, 35’e inmişse donmak üzereyiz.

SICAK VE RUTUBETLİ GÜNLERDE UYUMA REHBERİ

- Mümkün olduğunca havadar yerde uyuyun.

- Sıcağa hassas kimselerin yatak odalarında klima kullanmayı değerlendirmeleri yerinde olur. 

- Özellikle yaşlıların, kalp, tansiyon, ciğer hastalıkları olanların, kilolu kişilerin vücutlarını tam destekleyen, vücudun ağırlık noktalarına özel destek sağlayan rahat şiltelerde yatması uyku kalitesini artırır.  

- İnsanların en az giysileri, ayakkabıları kadar kullandıkları yastıklar da dikkatle seçilmeli. Boynun doğal eğriliğini destekleyen ama çenenin öne doğru bükülmesine yol açmayan yastıkları seçin. 

- Çarşaf, yastık kılıfı ve pikelerin pamuklu olması şart. Özellikle yastıkların dolgu maddelerinin hava akımına izin veren doğal veya bu iş için özel üretilmiş sentetik maddelerden olmasına dikkat edilmeli.

- Yaz gecelerinde yenen yemeklere dikkat. Her şeyden önce, son öğünle yatma saati arasına en az 3 saat koymalı. Bu, midenin boşalmasına fırsat vermek, yatınca rahat nefes almak ve kalp üstündeki basıncı azaltmak açısından önemli.

Bunları ihmal etmeyin

- Klimaların hava kanatlarının, oturulan ya da yatılan yere direkt yönlendirilmemesi önemli. 

- Bir diğer önlem, filtreleri belli aralıklarla temizlemek. Ev, otel gibi ortamlarda filtreler ilkbahar ve sonbahar olmak üzere yılda 2 defa, ofis ve işyerleri gibi daha kalabalık ortamlarda ise 3 ayda bir temizlenmeli veya değiştirilmeli. 

- Klima ekipmanına elektrostatik veya hepa filtreler eklenmesi, havadaki alerjenlerin temizlenmesine yardımcı olur. 

- İnsan sağlığı için sıcaklığın 20-25 derece, nemin yüzde 45-60 olması ideal. Konforlu bir ortam için klimanın yazın 20-21 derece, kış aylarında ise 27-28 derece olarak ayarlanması uygun.

- Burun, sinüs ve akciğer hastalarının çok uzun süre klimalı ortamda kalmamaları ve klima bakımlarını ihmal etmemeleri sağlık açısından son derece önemli.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!